(Jednání pokračovalo v 15.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, uplynul čas vyhrazený pauze a budeme pokračovat dále v jednání. Vzhledem k tomu, že jsme si dohodli, že se vrátíme k bodu č. 100 dnes nejpozději do 15.30, jsem nucena přerušit bod č. 23, a to ve fázi obecné rozpravy.

  

Začneme projednávat bod

 

100.
Zproštění mlčenlivosti brigádního generála v záloze Ing. Miroslava Krejčíka
pro vystoupení před výborem pro obranu a bezpečnost

Tímto bodem jsme se zabývali dnes dopoledne, kdy jsme přerušili všeobecnou rozpravu a odročili jsme ji právě do doby obdržení vyjádření ředitele Vojenského zpravodajství, nejdéle však do dnešního dne do 15.30. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal navrhovatel tohoto bodu poslanec František Bublan - vidím, že už místo zaujal. Děkuji. A dále se táži pana poslance Jana Vidíma. Vidím, že pan Vidím kýve hlavou, přijme roli zpravodaje k tomu bodu, protože vystoupil jako první ve všeobecné rozpravě.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě a já se ptám, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Bublan, prosím.

 

Poslanec František Bublan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych jenom navázal na to, proč jsme přerušili projednávání toho bodu - proto, že vznikl trošku malý rozpor mezi platností zákona 412, podle kterého chceme pana generála Krejčíka zbavit mlčenlivosti, a zákona 289/2005 Sb., který je vlastně zákonem o Vojenském zpravodajství. My jsme si tuto situaci vyjasnili, získali jsme i stanovisko ředitele Vojenského zpravodajství, s tím vás seznámí potom pan ministr, a tuto skutečnost také uvedu v závěrečném usnesení.

Nyní bych asi požádal o vyjádření pana ministra k tomuto tématu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Vystoupí pan ministr, prosím.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Vážená paní předsedající, ctěná Sněmovno, ano, tato žádost tu existuje, jak mnozí z vás vědí, i na mě se obrátil předseda výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny se žádostí o zproštění mlčenlivosti podle zákona č. 412, o ochraně utajovaných skutečností, právě ve vztahu k předmětné žádosti bývalého ředitele Vojenského zpravodajství brigádního generála v záloze Ing. Miroslava Krejčíka, který v letech 2004 až 2007 byl ředitelem tohoto zpravodajství.

Jak ze zákona samozřejmě vyplývá, toto může učinit pouze Sněmovna a já jí jako ministr obrany k tomu mohu dát své stanovisko nebo souhlas, samozřejmě v rozsahu své kompetence. Tak jak jsem se seznámil s návrhem usnesení, které tu bude předloženo předsedou výboru pro obranu a bezpečnost, tak v rozsahu své kompetence mohu tento souhlas udělit. Nic určitě nechceme zametat pod koberec, máme zájem na tom, pokud tady jsou nějaké informace, které Sněmovna samozřejmě prostřednictvím výboru pro obranu a bezpečnost a v souladu se zákonem potřebuje znát, tak nechť je zná.

Protože samozřejmě brigádní generál ve výslužbě byl šéfem Vojenského zpravodajství, tak bylo nutno, a to byl důvod přerušení tohoto bodu, konzultovat také ředitele Vojenského zpravodajství generála Páleníka, který byl s návrhem toho usnesení, tak jak tu bude navrženo, seznámen a v jeho předloženém znění s tím nemá problém.

Čili toť mé stanovisko a děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Poslanec Vidím? Dobře, bude se hlásit do podrobné rozpravy. Proto se ptám, jestli se hlásí ještě někdo do obecné rozpravy. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu a otevírám rozpravu podrobnou a dávám slovo panu poslanci Vidímovi.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, v tuto chvíli bychom mohli přistoupit k projednávání návrhu usnesení. Nejprve jenom jedna poznámka na okraj.

Nejsem si vůbec jistý - právě naopak: jsem si jistý tím, že Poslanecká sněmovna není tím jediným, kdo je oprávněn zbavit povinnosti zachovávat mlčenlivost. Je však nepochybné, že tak učinit může. A protože tento bod v tuto chvíli projednáváme, tak bych doporučil Poslanecké sněmovně, aby tak učinila. Spolu s panem ministrem obrany i navrhovatelem jsme se sešli s ředitelem Vojenského zpravodajství, a proto součástí usnesení je i vyjádření odpovědné osoby, tedy ředitele Vojenského zpravodajství, které je v té závěrečné části návrhu usnesení.

Nyní bych vás seznámil s tím, o čem by Poslanecká sněmovna mohla rozhodnout:

Poslanecká sněmovna na základě § 63 odst. 4 zákona 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, zprošťuje povinnosti zachovávat mlčenlivost brigádního generála v záloze Ing. Miroslava Krejčíka, bývalého ředitele Vojenského zpravodajství, o všech skutečnostech a utajovaných informacích, k nimž měl přístup a na které se váže povinnost mlčenlivosti z oboru působnosti jeho služebního zařazení, především pak ve věci vzniku šetření a získaných poznatků o:

1. projektu nákupu a zavádění středních nákladních terénních automobilů do Armády ČR;

2. pronájmu víceúčelového bojového letounu JAS-39 Gripen;

3. nákupu kolových obrněných transportérů;

4. akvizičních procesech na vojenských ubytovacích a stavebních správách;

5. ekologické likvidaci nepotřebné munice;

6. deblokaci tzv. ruského dluhu

pro vystoupení před výborem pro obranu a bezpečnost s tím, že se uvedené zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost nevztahuje na povinnost zachovávat mlčenlivost ve smyslu zákona 289/2005 Sb., o Vojenském zpravodajství.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu zpravodaji. Ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Nyní může být ještě závěrečné slovo. Prosím, pan Bublan - nechce hovořit.

Tudíž máme tady jasně dané usnesení, které jste tady přednesl, o kterém já nechám hlasovat. Ještě vás poprosím o stanoviska. Pan navrhovatel - kladné. Pan zpravodaj - kladné.

Je tady požadavek na odhlášení. Takže před hlasováním vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

  

V tuto chvíli tedy mohu zahájit hlasování o předneseném usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 65 z přihlášených 157 pro 157, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

  

Nyní se můžeme vrátit k bodu č. 23, který jsem přerušila ve fázi obecné rozpravy.

 

23.
Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru
a o změně některých zákonů, a zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení
a o výkonu rozhodčích nálezů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 78/ - prvé čtení

Zahajuji znovu obecnou rozpravu k bodu č. 23 o spotřebitelském úvěru. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP