(Jednání pokračovalo v 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji odpolední jednání. Pokračovat budeme body z bloku prvního čtení, jen chci ještě připomenout, že bod 100, zproštění mlčenlivosti generála Krejčíka, jsme přerušili do 15.30, a proto bychom se mu v tuto dobu měli věnovat.

Ještě než přistoupíme k následujícímu bodu, mám tady omluvu z důvodu pracovního programu od paní předsedkyně Miroslavy Němcové od 15.15 hodin.

 

Nyní můžeme přistoupit k následujícímu bodu. Je jím

 

12.
Návrh poslanců Václava Mencla, Jaroslava Krupky, Bořivoje Šarapatky,
Milana Šťovíčka, Kateřiny Konečné a Robina Böhnische na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování
životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností
v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 219/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Tento tisk vám byl rozdán jako sněmovní tisk číslo 219 a je zde navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 219/1.

Nyní už prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Václav Mencl. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, předložený návrh zákona je v zásadě velmi technický a týká se integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Tento informační systém zajišťuje příjem a zpracování podaných hlášení a distribuci těchto hlášení příslušným orgánům veřejné správy.

Předloženým návrhem zákona se zejména nově zavádí možnost podávat hlášení i prostřednictvím datové schránky Ministerstva životního prostředí určené k plnění těchto ohlašovacích povinností. Dále je navrhováno několik změn, jejichž účelem je zvýšení efektivity tohoto systému, snížení administrativní zátěže, například vynětí provozovatelů zemědělských zdrojů znečišťování ovzduší z povinnosti zpracovávat a ohlašovat souhrnnou provozní evidenci. Předložený návrh zákona tedy umožňuje efektivnější fungování systému plnění ohlašovacích povinností a současně přispívá ke zlepšení podnikatelského prostředí ve České republice.

Zároveň zdůrazňuji, že většina ohlašovacích povinností má stanoven termín plnění v první čtvrtině kalendářního roku. Návrh novely obsahuje konkrétní změny pro ohlašovací povinnosti s termínem plnění 31. března, a proto si vás v zastoupení předkladatelů dovoluji požádat, aby Sněmovna na základě § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny vyslovila s návrhem souhlas již v prvním čtení.

Dodávám, že tento zákon - tuto novelu zákona - posoudil Parlamentní institut a konstatuje, že navržená úprava je slučitelná s právem Evropské unie, a neprojevil žádné výhrady, podobně jako je neprojevila vláda.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Tomáš Úlehla. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, velmi rád navážu na předřečníka, protože je mou milou povinností pouze konstatovat, že souhlasím s tím, co bylo navrženo, a pouze bych ještě trochu rozvinul pozitivní přínos navrhované legislativy.

Kromě toho, že dojde k precizaci celého legislativního procesu, a jak už tady zaznělo, snížení administrativní zátěže, tak to bude mít také dopad na úsporu, protože pokud bychom nepřikročili k této úpravě, tak vzhledem k ohlašovacím povinnostem v různých zákonech, které s sebou přináší zákon o odpadech, o obalech, o vodách a podobně, tak by se vlastně kumulací jednotlivých ohlášení museli podnikatelé ekonomicky zatěžovat mnohem více, než pokud to bude možno učinit jednak elektronicky a jednak vlastně integrovaně. To je vlastně smyslem celé této úpravy.

Předpokládané dopady na rozpočet a rozpočty krajů a obcí jsou v podstatě bezvýznamné, protože skutečně tady jde čistě o to, že podnikatelům se tato záležitost vyplatí, a všem, kteří jsou ohlašovací povinností legislativně zavázáni, a vlastně stejně tak bude usnadněno prokazování zmocnění k zastupování ohlašovatelů plnou mocí, protože je tady ta konvertovaná elektronická forma, o kterou se jedná, usnadní využívat toto oprávnění právě u všech typů činností, které ohlašovací povinnosti podléhají. Proto stejně jako pan architekt Mencl, který zastupuje předkladatele, doporučuji, abychom předkládanou novelu schválili podle § 90, a chci k tomu také konstatovat, že hlavním důvodem je, aby mohlo dojít vlastně k těmto úsporným a velmi efektivním úpravám již při ohlašovací povinnosti za rok 2010.

Takže děkuji za pozornost a věřím, že hlasováním rozhodnete tak, jak je navrženo.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, ve které v tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku, proto se táži, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak. Uzavírám obecnou rozpravu. Chci se zeptat, jestli chce mít ještě slovo pan zpravodaj nebo navrhovatel. V tuto chvíli ne.

Vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka, tak nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 219 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Ještě zagonguji, aby mohli kolegové přijít do sálu, a za chvíli potom o tomto usnesení nechám hlasovat. Je zde požadavek na odhlášení, takže já vás všechny odhlašuji, prosím, abyste se znovu přihlásili.

  

Zahajuji hlasování, zda budeme pokračovat v projednávání tohoto tisku. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 63, z přihlášených 123 pro 121, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji proto podrobnou rozpravu. K té v tuto chvíli také nemám žádnou písemnou přihlášku, proto se táži, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí. Končím podrobnou rozpravu. Závěrečná slova také už nechtějí být přednesena.

  

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 64, z přihlášených 129 pro 128, proti žádný. Návrh zákona byl přijat a já končím projednávání tohoto bodu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP