(11.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Alexandru Černému. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není-li tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Ptám se, zda má někdo další návrh na přikázání. Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 54. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání této materie výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 54 přítomno 181, pro 132, proti nikdo, konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro obranu a bezpečnost.

  

Tím končí projednávání bodu č. 34, sněmovního tisku 214 v prvém čtení. Děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

54.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Memorandum o porozumění ohledně evropských závazků
v oblasti organizace výzkumu, programů a aktivit (EUROPA)
/sněmovní tisk 94/ - druhé čtení

Prosím o úvodní slovo ministra obrany Alexandra Vondru.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi na úvod několika slovy připomenout kontext sjednání takzvaného konsolidovaného memoranda EUROPA, které je předmětem tohoto tisku.

Konkurenční boj na globalizovaném světovém trhu nutí státy Evropy, chtějí-li se udržet na špici vědeckotechnického pokroku, aby prohlubovaly spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje. K tomu je samozřejmě nutné vytvořit odpovídající podmínky, a to zpravidla v podobě také mnohostranných mezinárodních smluv. Mezi takové smlouvy patří i memorandum EUROPA z roku 2001, které ovšem už nevyhovuje současným potřebám. Smluvní strany se proto dohodly sjednat memorandum nové, takzvané konsolidované.

Bezprostředním impulsem pro sjednání tohoto konsolidovaného memoranda bylo zrušení takzvané Západoevropské skupiny pro vyzbrojování, která vytvářela rámec pro provádění toho původního memoranda. Ke zrušení Západoevropské skupiny došlo v souvislosti se vznikem nové Evropské obranné agentury, The European Defence Agency, která má za úkol koordinovat spolupráci členských států Evropské unie právě v oblasti obranného výzkumu a vývoje. Agentura sice vytváří stejně jako Západoevropská skupina rámec pro spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, nicméně smluvní strany původního memoranda se shodly na tom, že ta zavedená spolupráce podle tohoto memoranda by měla pokračovat i po zániku Západoevropské skupiny. Nové podmínky pro spolupráci po zrušení skupiny bylo ale potřeba promítnout v textu původního memoranda, a proto se smluvní strany dohodly na sjednání konsolidované podoby.

Závěrem považuji za vhodné zdůraznit, že spolupráce v rámci původního memoranda EUROPA přispěla také k udržování vysoké úrovně obranného výzkumu a vývoje v České republice. Je proto v našem zájmu v této spolupráci pokračovat i nadále, a proto také ratifikovat konsolidované memorandum, a proto vás žádám o souhlas s tímto materiálem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Roma Kostřicu, aby nás seznámil s usnesením výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 94/1.

 

Poslanec Rom Kostřica: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal a nemá připomínky a doporučuje předloženou normu ke schválení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám rozpravu, nemám do ní žádnou přihlášku. Hlásí se prosím někdo do rozpravy? Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím a budeme hlasovat o navrženém usnesení, které nám bylo předloženo zahraničním výborem. Máme je v písemné podobě, tak jak jsem oznámila, jako sněmovní tisk 94/1. V něm nám doporučuje výbor toto usnesení:

  

"Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Memoranda o porozumění ohledně evropských závazků v oblasti organizace výzkumu, programu a aktivit EUROPA".

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování, které ponese číslo 55. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 55 přítomno 180, pro 97, proti nikdo, konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 54, sněmovní tisk 94. Končím jeho projednávání a můžeme se věnovat bodu následujícímu a to je

 

100.
Zproštění mlčenlivosti brigádního generála v záloze Ing. Miroslava Krejčíka
pro vystoupení před výborem pro obranu a bezpečnost

Prosím navrhovatele tohoto bodu pana poslance Františka Bublana, aby uvedl tento bod. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi jenom velmi stručně uvést okolnosti, které vedly k tomuto bodu, který teď projednáváme.

30. listopadu loňského roku jsem obdržel od brigádního generála Miroslava Krejčíka v záloze dopis, ve kterém mě žádá o vystoupení na výboru pro obranu a bezpečnost, který by chtěl seznámit se závažnými skutečnostmi týkajícími se Ministerstva obrany. Generál Krejčík vymezil okruh informací do šesti bodů. Dovolím si vám je přečíst. Jsou to informace o projektu, nákupu a zavádění středních nákladních terénních automobilů do Armády České republiky, dále o pronájmu víceúčelového bojového letounu JAS-39 Gripen, dále o nákupu kolových obrněných transportérů, dále o akvizičních procesech na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o ekologické likvidaci nepotřebné munice a v poslední řadě o deblokaci takzvaného ruského dluhu.

Já jsem dopisem požádal ministra obrany, aby podle zákona o ochraně utajovaných informací - je to zákon č. 412/2005 Sb. - zprostil generála Krejčíka mlčenlivosti před výborem pro obranu a bezpečnost. Pan ministr doporučil svým dopisem, který jsem obdržel 18. ledna 2011, aby o zproštění mlčenlivosti rozhodla Poslanecká sněmovna. Z tohoto důvodu přicházím s touto žádostí a jsem potom připraven přednést usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto úvodní slovo. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Jako první se hlásí pan poslanec Jan Vidím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP