(9.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

K projednání na půdě rozpočtového výboru bych řekl fakt, že Českou národní banku při předkládání tohoto dokumentu zastupoval pan Hollmann. Po mé zpravodajské zprávě doporučuje rozpočtový výbor přijmout usnesení, kterým Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu České národní banky o inflaci III /Zprávu o měnovém vývoji za první pololetí/.

Toť vše.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, takže už rovnou usnesení. Ptám se tedy, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Pan guvernér se přihlásil jako první.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Jenom bych rád ujistil pana předsedu rozpočtového výboru i celou Poslaneckou sněmovnu, že už na základě rozhovorů se svými kolegy my si vážíme nezájmu o naši činnost minimálně v akutních časových pásmech, protože si myslíme, že intenzivní zájem Poslanecké sněmovny o činnost centrální banky není známkou toho, že vývoj v zemi probíhá klidně. Takže jakékoli časové odstupy jsou s námi v pořádku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane guvernére, děláme, co můžeme.

Prosím, pan poslanec Braný. Ten sice trošku ruší náš nezájem, ale prosím, máte slovo. (Smích v sále)

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane guvernére, vážení kolegové - pan guvernér je tam krátkou dobu, on zájem je, ale nebyl takový zájem a chuť České národní banky odpovídat. Ale potom se to zlepšilo, s ražebným a mohl bych uvést řadu příkladů, kdy jste mi potom odpovídali.

Takže před chvíli jste reagoval na můj dotaz, tak já samozřejmě jsem si zjišťoval, tak ta evidence tam není z hlediska garančního fondu, zatím, ale věřím, že se určitě vytvoří.

Ale chtěl bych se zeptat přece jenom ještě na jednu věc. Jak říká pan zpravodaj, urychlili jsme tok z hlediska projednávání zpráv o inflaci a vy v té zprávě hodnotíte, že na inflaci samozřejmě - což není nic převratného - bude mít vliv kurs, a odhadujete posilování koruny. A vycházíte z 25 korun 40 haléřů, a že by se to asi o procento mělo postupně měnit směrem ve prospěch koruny nebo posílení koruny. Takže nakonec spodní práh uvádíte v tomto roce, že by měl být 24 maximálně 30. Už jsme to překonali, jsme někde na 24 korunách a asi 4  nebo 5  haléřích. Chtěl bych znát váš názor, jestli to přičítáte jenom vývoji ekonomiky, nebo je to pohyb spekulativního kapitálu. To je jedna poznámka.

A druhá, která přímo s inflací nesouvisí, ale co to udělá s výsledkem v bance z hlediska devizových rezerv, které držíme a nějakým způsobem jsme zatím neztenčili, myslím tím devizové rezervy. Tak co to udělá s výsledkem, když bude překročen váš odhad posílení koruny a koruna by šla pod 24 korun vůči euru.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Teď se dostáváme přesně k těm otázkám, které musím komentovat opatrně. Tak nejdřív ze všeho ale upozorním, že údaje o kursu stejně jako údaje o sazbách nejsou žádným příslibem, je to předpoklad prognózy. A obecně platí, že čím silnější je kurs proti prognóze, tím nižší mohou být sazby - což je dílem odpověď. Z hlediska číselného pak trošku zpřesním údaj, který 25,4 je předpokládaný průměr na loňský rok, na letošní rok je průměr předpokládaný prognózou na 24,3.

V tuto chvíli samozřejmě jsou trhy optimističtější na ty země Evropy obecně, které mají srovnaný finanční sektor a minimální problémy, co se týče exportní schopnosti i státních financí, minimálně v krátkém období. To znamená jsou schopny se financovat mimo jiné díky tomu, že jsou velmi nízko zadluženy. Toho odrazem je stávající vývoj.

A pokud jde o vliv na rezervy, my se snažíme rezervy udržovat na stále stejné úrovni, jinými slovy, nenavyšujeme úmyslně, pomalu a pravidelně a transparentně odprodáváme zisky vlastně z devizových rezerv tak, aby nám je nezvyšovaly. Ale samozřejmě to znamená potenciálně další ztrátu centrální banky. Vždycky silnější kurs znamená ztrátu na devizových rezervách. Nicméně nezdá se, že by nám to v čemkoli v posledních deseti letech bránilo, a nedomnívám se, že by nám to mělo bránit v operacích i v budoucnu. Ta ztráta je odrazem toho, že ekonomika se vyvíjí zdravě a je schopna produkovat stále více za jednotku práce či kapitálu, čehož obrazem je i exportní schopnost a čehož obrazem je schopnost kursy posilovat, aniž by to ekonomice cokoli přinášelo.

Podotýkám k tomu, že kapitál či výsledek centrální banky považujeme spíše za účetní operaci bez velké reálné přidané hodnoty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy. Žádnou další přihlášku nevidím, můžeme obecnou rozpravu - tak jsem ji ještě neukončil, prosím, ještě pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Nechtěl jsem to už prodlužovat, ale pan guvernér řekl, že je to víc účetní operace. To řekněte těm, kteří na kursu sedí a dělají ty operace, a jsou to reálné peníze, které získávají investoři na pohybu kursu. Takže to není účetní operace. V té souvislosti jsme vedli debatu s Janotovým balíčkem, jestli bychom neměli věci řešit třeba nějakým odčerpáním z České národní banky. Jeden rok se vám podařilo mít kladná čísla.

Ale myslím si, že otázka je složitější, a odpověď, kterou jste řekl trošičku, protože devizové rezervy, i když to není nepsaný zákon, odpovídají třem měsícům z hlediska zahraničního obchodu a z hlediska jeho vývoje, tak rezervy jsou nejméně pět, možná pět a půl, možná šestiměsíční rezervy, které máme. Takže by byl asi prostor, aby se snižovaly. I když vím, že je to velmi složité.

Takže odpověď, že to držíme, já tomu rozumím, je to velmi složitá situace a operace z hlediska úrokových sazeb a nárůstu těchto devizových rezerv se řeší, ale pořád jsme ve starém koridoru před dvanácti patnácti lety. To jsem chtěl ještě dodat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan guvernér bude reagovat i na tuto připomínku.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Musím říci, že si neumím představit minimálně v systému evropských centrálních bank, jak bychom předávali devizové rezervy státu jinak než za úplatu. Což se nedomnívám, že je věc, která by členy vlády za mými zády přivedla do radostného vytržení. Stejně tak musím říci, že si neumím představit, jak bychom je snižovali jinak, jiným mechanismem než odprodáváním, což by tlačilo kurs dále nahoru. A to samozřejmě by nijak příjemné nebylo.

Poslední věc, kterou si ale dovolím říci: Nejsem si jist, jestli existuje nějaký silný úzus na téma výšky devizových rezerv. Naše devizové rezervy jsou trošičku produktem inflačních akcí z počátku nebo z přelomu předchozí dekády či konce minulého tisíciletí a počátku tohoto, kdy jsme sterilizovali do určité míry příjmy právě tak, aby kurs neposiloval a abychom splnili inflační cíl, abychom jinými slovy nevedli k deflaci. Ale musím říci, že výše devizových rezerv například v únoru roku 2009 byla určitě jednou z věcí, která pro nás nehrála špatnou roli v tom, že stabilizovala korunu opačným směrem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP