(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Jedná se mi o to, že vlastně celá kauza vznikla na základě šetření analytického útvaru Ministerstva financí, které, jak jsme slyšeli nebo četli, údajně zachytilo podezřelé převody peněz a začalo je šetřit. Důsledkem šetření analytického útvaru Ministerstva financí bylo podání trestního oznámení právě v souvislosti s utrácením prostředků v průběhu předsednictví České republiky v Evropské unii. Chtěl bych proto o to požádat ministra financí Miroslava Kalouska, protože mi připadá, že informace, na základě kterých bylo podáno trestní oznámení, bychom měli znát, že bychom měli znát výsledky kontroly šetření Ministerstva financí nad celou sumou, která byla utracena v průběhu předsednictví.

Mně se jedná o zprávu, která se týká celých 3,4 mld. finančních prostředků, které stálo české předsednictví, protože, opakuji, finanční kontrola se týkala těchto prostředků. Chtěl bych požádat, abychom tento bod zařadili na pondělí příští týden, tedy na úterý příští týden ve 14  hodin, abychom tím tedy příští týden začali a aby tady byl určitý prostor pro to, aby bylo možné informaci připravit. Zaregistroval jsem, že ministr financí se nechal slyšet, že šetření stále probíhá, nicméně jsem přesvědčen, že vzhledem k tomu, že už to vedlo k podání trestního oznámení, tak jsou určitě fakta, která by nám ministr měl, mohl a podle mě i měl sdělit, protože tady dneska probíhá veřejná debata na to konto. A čtu, že novináři říkají, že někde viděli části trestního oznámení. My bychom měli podle mě dostat komplexní informaci o tom, jak šetření proběhlo, co zjistilo, na základě čeho bylo přesně trestní oznámení podáno. Připadá mi, že bez znalosti těchto faktů je debata na vodě.

A proto opakuji, bod bych nazval "Informace ministra financí o výsledcích kontroly financování předsednictví České republiky v Evropské unii". Opakuji: chtěl bych to na 14. hodinu příští týden. Děkuji. (V sále je obrovský hluk a neklid!)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji též. Nyní je přihlášen pan poslanec František Bublan. Prosím.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, abych i já obohatil program této schůze, a sice o bod, který by se jmenoval "Zproštění mlčenlivosti brigádního generála v záloze Ing. Miroslava Krejčíka pro vystoupení před výborem pro obranu a bezpečnost".

Jenom krátké zdůvodnění: Pan generál Krejčík požádal o toto vystoupení. Já jsem dopisem informoval ministra obrany, ten se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že se přiklání k výkladu zákona o utajovaných informacích, především k §  63, kde může Poslanecká sněmovna pro potřeby svých orgánů zbavit osobu, která je nositelem utajovaných informací, mlčenlivosti. Pokud vyslovíte souhlas se zařazením tohoto bodu, tak bychom potom po následném projednávání přesně stanovili rozsah jeho výpovědi a na základě usnesení by výbor pro obranu a bezpečnost mohl pana generála vyslechnout. Požaduji toto zařazení na středu odpoledne po již pevně zařazených bodech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tuto středu, nebo příští středu, pane kolego? Tuto středu. (Hluk v sále neutichá!) Děkuji vám. Nyní je přihlášen pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si požádat o zařazení sněmovního tisku 165, novela zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, a to na příští středu, 9. 2., po skončení bloku třetích čtení. Jde o druhé čtení zákona, který byl projednán v prvním čtení na minulé schůzi, byl projednán ve výboru pro zdravotnictví a jde o změny, které nám ukládá evropské právo, abychom transponovali do našeho právního řádu, a proto nechceme oddalovat projednání tohoto tisku. Lhůty by 9. 2. již měly být splněny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane kolego, teď mám informaci, že lhůty naopak ještě splněny nejsou. My to ověříme. Než dojdeme k hlasování, tak budeme vědět, na čem jsme. Děkuji vám.

Prosím nyní paní poslankyni Karolínu Peake, která se též hlásí do rozpravy k pořadu schůze.

 

Poslankyně Karolína Peake: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, po dohodě s předkladatelem prosím o přeřazení bodu 4, tisk 188, novela občanského zákoníku, z programu dnešního dne na pátek po pevně zařazených bodech, tedy pátek 4.  2. po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přeřazení bodu 4 na pátek. Nyní ještě zatím poslední přihlášený pan kolega Jeroným Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, ne že by těch návrhů dnes bylo málo na zařazení nových bodů, nicméně Poslanecká sněmovna dlouho nezasedala, postupně se nám to nahromadilo, a je tedy nutné to tady řečeno slovy jednoho z bývalých místopředsedů vlády odpracovat.

Návrh bude jednoduchý. Já bych rád, aby Poslanecká sněmovna byla seznámena s tím, jak vláda a pan premiér Nečas naložili s informacemi a se zjištěními v kauze ABL. Myslím, že všichni máme právo na to, aby byla podána přesná informace, která samozřejmě má dva důsledky. Jednak ty politické a jednak samozřejmě možné právní a legislativní, aby se podobné věci nemohly opakovat. My jsme byli svědky toho, jak se původně pouze některá média domnívala, že se potvrdilo podezření z toho, že se v této zemi sledovali politici, sledovali se občané a sledovala se občanská sdružení. Sledovali se nikoliv za nějakým konkrétním důvodem, který by zákon předpokládal a ke kterému by zmocnil některou z bezpečnostních složek státu, ale stalo se tak díky práci jedné soukromé bezpečnostní agentury a jejích subdodavatelů.

Není možné, abychom v této věci mlčeli. Není možné, aby si vládní strany, které tady mají několik skandálů, si ty skandály vzájemně započetly a řekly, že už je to nezajímá, že už problémů měly dost a teď se budou tvářit, že žádné nejsou. Tím, že premiér přijal jakousi omluvu pana ministra Bárty za to, že neúmyslně lhal, a to myslím, že je také zvláštní a nový pojem, který tady zavádíme, neúmyslně lhát, tak se rozhodně nic nezměnilo na tom, co se stalo. Nezměnilo se nic na tom, že byli lidé sledováni, a nezměnilo se nic na tom, že pan ministr Bárta nemluvil pravdu. Nemluvil pravdu ani před premiérem, ani před veřejností.

V této kauze byla jednoznačně dotčena lidská práva, bylo dotčeno jedno z nejzásadnějších práv, právo na soukromí, a myslím, že tedy je nutné se tím zabývat i na půdě Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP