(14.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Jsem přesvědčen - nemám v úmyslu to dále rozvíjet, jen svůj návrh chci odůvodňovat. Prostě žádám, aby Poslanecká sněmovna zařadila na své jednání bod "Zpráva předsedy vlády o nákladech českého předsednictví včetně zajištění audiovizuálního řešení českého předsednictví", a to pevně na středu po polední přestávce tento týden.

Druhou věcí, kterou požaduji zařadit na program této schůze, je vysvětlení pana ministra dopravy Víta Bárty o tom, kdo má větší pravomoci v České republice, pokud jde o sledování občanů, a to zda soukromé firmy, které nemusí nikoho žádat o souhlas, nebo policie či Bezpečnostní informační služba, která potřebuje k nasazení operativní techniky Policie České republiky, případně operativní techniky Bezpečnostní informační služby souhlas státního zastupitelství, respektive soudu. Je pro mě nepochopitelné, že by soukromá firma, která pracuje byť s bezpečnostní licencí, má snadnější přístup ke špiclování občanů než orgány státu. Ptám se tedy, jestli již byla privatizována státní moc.

Tento bod bych prosil zařadit jako první bod úterního odpoledne, protože bych se nerad dočkal toho, čeho se dočkal premiér české vlády - že budeme postupně měnit informace tak, až budeme docházet k jakési podivné omluvě. Mně ta omluva pana ministra Víta Bárty vůči panu premiérovi nestačí, nikoliv jako poslanci Parlamentu České republiky, ale jako občanu České republiky. Protože jsem přesvědčen, že není možné, není možné, aby jakákoli soukromá firma měla větší pravomoci než státní orgán, byť by to byla Bezpečnostní informační služba.

To jsou mé dva návrhy, které si myslím, že po těch článcích, které vyšly ve sdělovacích prostředcích - a podotýkám, že mohou být jakkoli zkresleny, nevěřím těm médiím, ale jsem přesvědčen, že tyto dva body je potřeba vysvětlit, a bylo by dobré, kdyby je jak pan premiér, tak pan ministr Bárta vysvětlili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Filipovi. Nyní měl být pan kolega Pecina, ale přednostní právo chce využít předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím, má slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych také navrhnout zařazení nového bodu do programu této schůze Poslanecké sněmovny a byl by to tedy první bod dnešního jednání, respektive první bod po pevně zařazených bodech, pokud budou nějaké odhlasovány ještě předtím, než přijde řada na hlasování o tomto mém návrhu. Bod, který bych chtěl zařadit do programu schůze, se jmenuje "Informace ministra zdravotnictví o aktuální situaci ve zdravotnictví v souvislosti s probíhající protestní akcí lékařů".

Jedná se mi to, že sociální demokracie už od podzimu loňského roku apeluje na vládu Petra Nečase, aby nepodceňovala problém, který zde vzniká v souvislosti s realizovanou protestní akcí velké části lékařů, kteří pracují zejména ve veřejných nemocnicích. Do této chvíle nedošlo k dohodě mezi vládou, respektive Ministerstvem zdravotnictví, a organizátory této protestní akce, a není tudíž zřejmé, jakým způsobem bude na přelomu února a března zajištěna akutní zdravotní péče v lůžkových zařízeních. Zejména se jedná o fakultní nemocnice, jedná se o celou řadu regionálních zdravotnických zařízení. Podle mého názoru je to nejvážnější téma, které dnes hýbe českou veřejností, které dnes vyvolává velké obavy v celé řadě občanů České republiky, protože není jasné a není zřejmé, kde se lidé dovolají na přelomu února a března akutní zdravotní péče.

Pokládám za logické, samozřejmé a správné, že by při příležitosti zahájení diskuse Poslanecké sněmovny měl představitel vlády informovat poslankyně a poslance o tom, co se v této věci skutečně děje, tak abychom nebyli závislí pouze na informacích, které jsou poskytovány prostřednictvím médií. Dovoluji si proto požádat vás, kolegyně a kolegové, abyste podpořili zařazení tohoto bodu, buď jako první bod dnes, nebo první bod po pevně zařazených bodech. Chtěl bych také požádat pana ministra zdravotnictví, kdyby nás v rámci tohoto bodu informoval o aktuální situaci.

Jednoznačně chci konstatovat, že česká sociální demokracie má zájem na tom, aby se podařilo tuto hrozící krizi odvrátit. Odvrátit ji tím, že dojde k dohodě mezi vládou a protestujícími lékaři tak, aby nebyl poškozen pacient, tak, aby nebyli poškozeni občané České republiky, kteří jsou zdravotně pojištěni, a mají tedy na základě ústavy právo na to, aby se dočkali řádné, kvalitní a dostupné zdravotní péče. Právě proto, že máme zájem na vyřešení této krize, tak opakovaně na vládu apelujeme a chtěli bychom na ni apelovat i na této schůzi Poslanecké sněmovny, aby směřovala k rychlému řešení, aby směřovala k dohodě, aby odvrátila hrozící škody, které tady evidentně jsou na obzoru na přelomu února a března. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Nyní s dalším přednostním právem předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych se zde ujal některých žádostí ministrů na pevné zařazování či přeřazování bodů, které doputovaly dnes na grémium Poslanecké sněmovny. Ovšem my jsme nedohodli, že to bude načteno zde koaličním poslancem, protože nebylo možné se na grémiu na tom dohodnout. Zároveň bychom rádi požádali pány ministry, aby příště tyto žádosti směřovali před organizačním výborem, který stanovuje program této schůze.

Čili prosím: Na úterý 1. února žádá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil o pevné zařazení bodů 35, 36, 37, 38 a 39 návrhu pořadu, sněmovní tisky 216, 229, 230, 231 a 233, tedy na úterý 1. února po bloku druhých čtení, tedy jako body 4 až 8, nedojde-li ke změnám v těch druhých čteních.

Na středu 2. února žádá ministr financí Miroslav Kalousek pevné zařazení bodů 8, 40, 12, 14, 15, 16, 17 a 28 návrhu pořadu, sněmovní tisky 234, 239, 240, 195, 199, 224, 228 a 119, tedy na středu 2. února po již pevně zařazených bodech 87, 88 a 90, tedy jako body 4 až 11.

Na stejný den místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John požádal o pevné zařazení bodu 13, sněmovní tisk 192, jako 12. bod tedy.

Ministr obrany Alexandr Vondra požádal o pevné zařazení bodů 67, 34 a 55, sněmovní tisky 203, 214 a 94, taktéž na středu jako dále pevně zařazené body, tedy body 13 až 15 jednání.

Na pátek 4. února ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš o pevné zařazení bodu 42, sněmovní tisk 212, na pátek jako 4. bod, tedy po bloku třetích čtení.

Na středu 9. února pak místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg o pevné zařazení bodů 73, 61, 69 a 70, sněmovní tisky 235, 185, 221 a 225, jako 1. až 4. bod odpoledního jednání.

Mně k tomu dovolte ještě tlumočit žádost ze Senátu o vyřazení bodu 44, sněmovní tisk 209, první čtení, z pořadu této schůze. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tluchořovi a nyní prosím pana kolegu Pecinu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP