Začátek schůze Poslanecké sněmovny
21. prosince 2010 v 18.30 hodin
Přítomno: 193 poslanců
 

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 12. schůzi Poslanecké sněmovny. Tuto schůzi jsem svolala podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů ve čtvrtek 16. prosince tohoto roku.

Dovolte, abych vás požádala, abyste se opět přihlásili svými identifikačními kartami a nahlásili mi, kdo má kartu náhradní. Platí čísla náhradních karet z předchozí schůze a platí též omluvy z 10. a 11. schůze, jak byly přečteny v průběhu dnešního odpoledne.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů schůze. Navrhuji, abychom ověřovateli určili poslance Otto Chaloupku a poslankyni Kateřinu Konečnou. Má někdo jiný návrh na ověřovatele této schůze? Pokud tomu tak není, budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s ověřovateli této schůze, tedy s panem poslancem Otto Chaloupkou a paní poslankyní Kateřinou Konečnou. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1, přítomno 111, pro 91, proti 1. Ověřovatele jsme schválili. Jsou jimi tedy pro 12. schůzi Poslanecké sněmovny pan poslanec Otto Chaloupka a paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Omluvy, jak jsem řekla, platí z předchozích schůzí.

 

Opět vás teď požádám, abychom hlasovali o tom, že tato 12. schůze Poslanecké sněmovny se může konat i po 21. hodině a případně i po 24. hodině.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 141, pro 128, proti 2. Návrh jsme přijali.

 

V souladu s článkem 72 odst. 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednávání jediného bodu pořadu 12. schůze. Tímto bodem je

 

1.
Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Skupina 54 poslanců využila svého práva a podle § 84 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Nyní se slova ujímá předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. (Je vypnutý mikrofon.) Děkuji - druhý pokus.

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové, kolegyně, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické uvedl návrh, který předkládáme.

My jsme jako sociální demokraté využili práva, které nám dává Ústava České republiky a jednací řád Poslanecké sněmovny, abychom předložili Poslanecké sněmovně k hlasování otázku nedůvěry vládě České republiky. Je to poprvé v tomto volebním období, je to poprvé ve funkčním období vlády Petra Nečase, kdy jako opozice s tímto návrhem přicházíme.

Chtěl bych říci, že tím hlavním důvodem, proč sociální demokracie navrhuje hlasovat o nedůvěře vládě, je otázka věrohodnosti této vlády, otázka morální integrity předsedy vlády a také způsobu, jakým současná vláda Petra Nečase v naší zemi vládne. To vše v souvislosti s aktuálním skandálem, který probíhá na Ministerstvu životního prostředí.

Ještě než se budu těmto třem okruhům věnovat, to znamená otázce věrohodnosti vlády, otázce morální integrity premiéra a způsobu, jakým tato vláda vykonává svoji moc, chtěl bych jasně říci, že jako sociální demokraté si dokážeme představit řadu jiných vážných důvodů, proč nastolit otázku hlasování o nedůvěře vládě. Prostě pro nás jako pro sociální demokraty tady existuje celá řada oblastí, programové otázky, otázky rozpočtové politiky, daňové politiky, sociální politiky, ve kterých vidíme vážné chyby této vlády a nesouhlasíme s její politikou. Je tady skutečně celá řada důvodů, proč my této vládě nemůžeme v oblasti jejího fungování a jejího programu důvěřovat. Přesto to nejsou tyto otázky, které nás vedou k tomu, abychom předložili tento návrh.

Tím prvním důvodem je otázka věrohodnosti vlády Petra Nečase. Vláda postavila svůj program na boji proti korupci. V situaci, kdy tato vláda vznikla po minulých volbách do Poslanecké sněmovny, tak sama sebe nazvala vládou boje proti korupci. Tvrdila a slíbila ve svém programovém prohlášení, že učiní vše, aby v této oblasti dosáhla pokroku oproti minulosti.

Ta situace v minulosti nebyla dobrá. Všichni si ji pamatujeme, byla tady vláda Mirka Topolánka, řada členů této vlády s ní personálně souzněla, dokonce v ní byli členy, a tato vláda sama o sobě byla založena na politické korupci a na politické korupci tady tři roky fungovala, než přišla o důvěru Poslanecké sněmovny.

Já souhlasím s tím, že poměry, které v řadě oblastí byly nastaveny v době vlády Mirka Topolánka, zaslouží rozhodně odhodlání vlády z nich korupci vymýtit. Tato vláda řekla, že bude vládou boje proti korupci. Přesto se nyní ukazuje, že vláda Petra Nečase nemá v této oblasti po šesti měsících žádné skutečné reálné výsledky. Ukazuje se právě na kauze skandálu na Ministerstvu životního prostředí, že tato vláda ve skutečnosti nemá žádné vnitřní funkční protikorupční mechanismy, protože kdyby je měla, kdyby je po šesti měsících měla, tak by nikdy nemohlo dojít k tomuto skandálnímu vývoji, kterého jsme svědky v souvislosti s tím, jak fungoval ministr životního prostředí a jak fungovalo jeho personální okolí na Ministerstvu životního prostředí.

Ukazuje se, že vláda není schopná tento skandál efektivním, jasným a srozumitelným způsobem řešit. Ve vládě nefunguje komunikace. Bývalý ředitel fondu životního prostředí, když chtěl poukázat na podivné praktiky spolupracovníků ministra Drobila, tak bloudil od jedné vládní kanceláře ke druhé, ale nikde se nedovolal spravedlnosti. Dva měsíce bloudil po úřadovnách členů vlády, ale nikdo z nich nezasáhl.

Je jasné, že v této vládě je vážný problém krize důvěry. Tato vláda v zásadě nefunguje, protože pokud by fungovala, tak by byla schopná se s těmito jevy vypořádat v samém začátku. Nestalo se tak, a k řešení se přistupuje nedůsledně až poté, kdy na celou věc po několika měsících poukázala média.

Kauza Ministerstva životního prostředí není prvním důkazem selhání této vlády v boji proti korupci. Chci připomenout vážné téma, velmi vážné téma, na které už tady sociální demokracie opakovaně v Poslanecké sněmovně poukázala, a to je první střet této vlády s otázkou korupce a první příklad, kdy tato vláda mohla ukázat, že má skutečně na mysli ztransparentnění veřejných poměrů a omezení možnosti úniku veřejných prostředků. Hovořím o Ministerstvu obrany. Hovořím o tom, co se tam dělo v minulých letech. Hovořím o roli, kterou na tomto ministerstvu měl současný náměstek ministra financí, bývalý ministr obrany Barták. Hovořím o dalších lidech, kteří pracovali na Ministerstvu obrany a dnes fungují bez jakéhokoliv problému ve strukturách současné vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP