(12.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Čas, pane kolego. Teď tedy pan poslanec Tluchoř s přednostním právem.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já jen velmi krátce, aby nevznikl falešný dojem. Tento pozměňovací návrh považuje za špatný, nepodpoříme ho. Nicméně pokud by prošel, tak samozřejmě, pane kolego prostřednictvím paní předsedající, celkový návrh v konečném hlasování podpoříme. Nám totiž jde o to, aby imunita byla snížena, aby tento návrh byl přijat, abychom dostáli svým slibům, které jsme učinili. Čili i když váš pozměňovací návrh projde, tak v závěrečném hlasování poslanci Občanské demokratické strany ten návrh podpoří.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tluchořovi. Nyní pan kolega Stanislav Polčák, prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já jsem z vystoupení předkladatelů, to znamená především pana kolegy Peciny, skutečně pochopil, v čem je podstata toho návrhu. A je třeba si říci, jak se vlastně vyvinula ta imunita a výsada. Ona se skutečně vyvinula ve starobylé Anglii, kdy poslanci neměli být zadrženi při cestě na hlasování parlamentu. To je prapůvod, počátek imunity a výsady zákonodárců, kteří jedou na zasedání parlamentu. To znamená, kdy nám tady hrozí zabránění výkonu našeho mandátu? Jedině v trestním řízení, v trestním procesu, kdy vás nebo nás může policie skutečně zadržet, může docházet k zajištění osoby až na 48 hodin, může být případně uvalována vazba. To je samozřejmě se souhlasem komory.

Já si myslím, že v přestupkovém řízení nic takového nehrozí. Co hrozí poslanci v rámci přestupkového řízení? Dostane předvolání, a vy jste mi na moji otázku odpověděli, že poslanec bude nadále podléhat disciplinární komoře parlamentu, za to děkuji, to jsem si neuvědomil, protože poslanecký návrh jsme skutečně dostali včera a já jsem se s ním takhle neseznámil. Ale co hrozí poslanci, pokud jde na jednání přestupkové komise? To znamená, vy máte problém s tím, že máte za svá jednání se zodpovídat před přestupkovou komisí. Já tento problém skutečně necítím. Mě v rámci přestupkového řízení nemůže nikdo zadržet, mohu vykonávat mandát poslance, mohu přijet na zasedání Sněmovny, mohu zde hlasovat. A v případě, kdy je rozpor s tím, že mě náhodou přestupková komise předvolá na datum jednání Poslanecké sněmovny, tak se z tohoto důvodu omluvím a přijedu následně a své jednání, i přestupkové, si prostě obhájím.

Takže jestli vám skutečně nejde o to, abyste si mohli povídat na náměstí, co chcete, a můžete si to povídat tady, tak já považuji váš návrh věcně za nesmyslný a hlavně za hloupý.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Doufám, že dnes už skutečně naposledy. Mrzí mě, že jste se nemohli seznámit s návrhem dříve než včera, a to proto, že tento návrh je součástí sněmovního tisku, a je tedy možné ho dohledat už delší dobu na internetu a na sněmovních schránkách. Ale to není to nejpodstatnější.

Já chci říci toto: S námi nebyl konzultován návrh, který koalice předkládá. To nám nebrání v tom, abychom jej podpořili. My jsme si jako jednu z podmínek stanovili velmi drobnou změnu, kterou jsme předložili. Já za sebe a za řadu svých kolegů říkám, projde-li tento pozměňovací návrh, budu já i další kolegové hlasovat pro změnu ústavy tak, jak je navržena, abychom imunitu omezili.

Jestli někdo říká, že náš pozměňovací návrh je pro koalici tak vážnou překážkou toho, abychom o této věci nehlasovali, aby tento návrh nebyl přijat, pak je to zcela jasné. Je zde snaha o to, aby se tady sehrálo divadlo, že koalice imunitu omezit chtěla, a nakonec k tomu nedojde. O tom svědčí i vaše počty, protože kdybyste to mysleli vážně, přesvědčujete dva poslance opozice o tom, že ten návrh je správný, zatímco schválně je vás tady co nejméně, jedná se v nejméně vhodném termínu, tak aby šance na projití tohoto návrhu byla co nejmenší. Hrajete divadlo. Já tomu rozumím, není to poprvé a dalo se to čekat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy, proto se ptám, zda se do této rozpravy ve třetím čtení někdo hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Jsou před námi závěrečná slova. Nejprve se zeptám, zda pan zástupce navrhovatelů chce vystoupit se závěrečným slovem. Ano, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dámy a pánové, já jen velmi krátce, protože všechny argumenty tady zazněly. Myslím, že všechny strany, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, navrhovaly, slibovaly snížení této imunity. Návrh tady zazněl.

Chci ještě jednou, minimálně za poslance Občanské demokratické strany, jasně deklarovat odhodlání podpořit tento návrh ve všech případech, ve všech kombinacích, tedy při schválení či neschválení návrhu pana poslance Tejce - tím vyvracím jeho argumenty - ať jeho pozměňovací návrh projde, tak my v závěrečném hlasování jej podpoříme, pokud jeho pozměňovací návrh neprojde, tak také podpoříme návrh na snížení imunity poslanců a senátorů. My jsme k tomu připraveni. A hledá-li někdo jiné zástupné problémy, nejsme to tedy my. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zástupci navrhovatelů. Pan zpravodaj avizuje, že nechce vystoupit se závěrečným slovem. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedající, paní a pánové, vzrušená debata, která tady byla a která se chvílemi dokonce i týkala projednávaného tématu, zejména diskuse nad oním návrhem pana kolegy Tejce, který podle mého soudu může být tím kompromisem na půdorysu, na kterém je možné se domluvit, mě vede to k tomu, že ještě jednou musí poslanecký klub KSČM posoudit situaci, která se kolem tohoto návrhu zákona vyvinula, a proto žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání půl hodiny, resp. do 13 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vyhlašuji přestávku do 13 hodin. (Informace mimo mikrofon.) Pan předseda klubu ČSSD chce hodinovou pauzu, takže sejdeme se zde ve 13.25 hodin, protože na 13.30 hodin je zařazen blok voleb, tak musíme rozhodnout o tomto bodu, který je rozjednaný.

 

(Jednání přerušeno ve 12.27 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP