(11.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nedávno mi místopředsedkyně jedné koaliční strany řekla, že si sedím na uších. Všechny tři koaliční strany se tomu báječně smály. Já musím říci, že jsem už tak otupělý, že jsem si toho ani nevšiml. Jenom dvě mé kolegyně pak přišly a říkaly: Vy se necháte takhle urážet? Takže když už je někdo útlocitný, tak buďme útlocitní všichni. Jestli tady někdo hovoří o krakenovi, tak je to nevkusnost, neslušnost.

Paní předsedkyně, pak konejte v tomhle tom případě také. Anebo mlčte i jindy! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Další faktická poznámka - pan kolega Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, nechci využívat přednostního práva. Mé sdělení bude velmi krátké. Je to jednoduché. Pojďme se vrátit k meritu věci tak, jak nám to sdělil například Vojtěch Filip ve svém krátkém vystoupení před delší chvílí, tedy k ústavě, k ústavní poloze, k důvodům, proč ta záležitost, tedy imunita, v naší ústavě je tak, jak je.

Jenom bych chtěl říci - a jako opoziční poslanec a zdá se, že věčně opoziční poslanec - že vím, o čem mluvím, že ta imunita, o které je řeč - děkuji za nápovědu (směrem do k vládní lavici) - chrání především poslance a poslankyně opozice. Například při veřejném vystoupení mimo tuto sněmovnu musím mít nějakou jistotu, že nebudu vláčen po soudech za neškodný výrok typu "vládne nám vláda lumpů". To se nám totiž může stát, když schválíme vládní návrh.

A proto sděluji, že pokud pozměňovací návrh pana kolegy Tejce, který je i naším názorem, Poslaneckou sněmovnou projde, pak buďte ujištěni, že tento vládní návrh ústavního zákona, který potřebuje 120 a více hlasů, poslanecký klub KSČM podpoří. Neprojde-li pozměňovací návrh pana kolegy Tejce, pak s tím máme právě ten problém, že se bojíme, že budeme za pravdu popotahováni po soudech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka předsedy poslaneckého klubu KSČM. Jsou zde ještě dvě, pokud se nemýlím, přihlášky k faktické poznámce. Pan kolega Marek Benda, poté poslanec Rath.

 

Poslanec Marek Benda: Faktická poznámka k tomu, co se tady odehrálo ve střetnutí paní předsedkyně s neslušně se chovajícím panem poslancem Rathem.

Předsedající schůze má právo podle jednacího řádu poslance přerušit. A bylo by dobré, abychom všichni tento zákon o jednacím řádu dodrželi. Já vím, že pro pana poslance Ratha je obtížná představa, že mu někdo vstoupil do slova. Ale ten někdo na to má zákonné právo. Můžete si myslet, jestli to právo bylo správně, nebo nesprávně, můžete to říci, ale není možné, abyste se od tohoto mikrofonu s předsedajícím hádal. Myslím, že je třeba, aby vám příště bylo odebíráno slovo, pokud nebudete v tu chvíli, kdy vstupuje předsedající, kterému vy nemáte právo vstoupit do řeči, pokud tady budete pokřikovat a mít pocit, že - jako jste obvykle zvyklý - ostatní překřičíte.

To je přece to jednoduché a snadné. Předsedající řídí schůzi této Sněmovny. Je jediný, kdo má právo vstoupit do řeči poslance. Poslanec pak může pokračovat. Ale nemůžete se tady s předsedajícím překřikovat. A já žádám paní předsedkyni, aby vám příště to slovo opravdu odebrala, pokud se budete chovat tak, jak jste se choval doteď. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. To byla faktická poznámka. Další faktická - poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já jsem, dámy a pánové, velmi rád, že pan poslanec Benda tady vlastně demonstroval, jak si on představuje demokracii. Když někdo říká nějaký názor, je potřeba ho umlčet, nejlépe zavřít. To je váš přístup. Proto se vám docela líbí možná i připravit opoziční poslance o imunitu, abyste je mohli šikanovat, zastrašovat, a pak jste říkali: Tento názor se nesmí říkat, nesmí se říkat tímhle způsobem. To je skutečně cesta k totalitě.

Pane poslanče Bendo prostřednictvím předsedající, podle mého soudu jste tady projevil skutečně sklony k totalitnímu myšlení a k totalitním způsobům řešení, protože demokracie je o diskusi. Třeba někdy nepříjemné. Ale musíme se naučit akceptovat i nepříjemné názory a nezacházet s nimi tím způsobem, že někomu budeme odebírat slovo nebo ho šikanovat.

Vy si možná myslíte, že tady mluvím o něčem naprosto imaginárním. Nikoliv. My kupříkladu máme na kraji jednoho zastupitele, což je v podstatě jakýsi regionální parlament, který dnes čelí trestnímu stíhání za pomluvu, za to, že v rámci volební kampaně před komunálními volbami o jiném politikovi řekl nějaký názor. A dnes je stíhán. Myslíte, že to je normální, že to patří do normální demokratické země? A to může potkat za chvilku i nás poslance. Zvláště když v této zemi budou vládnout lidé jako vy.

A k paní předsedkyni jedna poznámka. Víte, tady zazněla jasná urážka. Pan Šnajdr nás nejdříve školí, jak máme být slušní, a pak mě nálepkuje nějakými krakeny a podobnými nadávkami. Já jsem si nevšiml, že byste ho napomenula. Paní předsedkyně, já vás důrazně žádám, abyste když někoho napomínáte, všem měřila stejným metrem a neprotěžovala poslance své politické strany. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní přednostní práva - dvě vystoupení. Ještě faktická poznámka - pan poslanec Richard Dolejš.

 

Poslanec Richard Dolejš: Dámy a pánové, já bych to tak trochu vrátil k imunitě. Reagoval bych na kolegu Kováčika. Nedomnívám se, že poslanecká imunita má chránit především opoziční poslance. Domnívám se, že za situace, ve které je současná vláda a vládní koalice, se to týká například i poslanců ODS či poslanců TOP 09. Za situace, kdy ve vládě je infiltrována bezpečnostní agentura ABL, za situace, kdy bývalý majitel agentury ABL, bezpečnostní agentury ABL, zpoza řídí Ministerstvo vnitra, za situace, kdy Věci veřejné tlačí na výměnu policejního prezidenta a je zde jasný střet zájmů, kdy tato bezpečnostní agentura má dominantní vliv na fungování této politické strany, tak si samozřejmě zneužíváním policie nemůže být jista ani ODS a ani TOP 09, takže se to netýká pouze poslanců sociální demokracie či KSČM. A za této situace, kdy tato bezpečnostní agentura a její lidé, kteří jsou ve vládě, jsou bezpečnostním rizikem pro tento stát, je důležité imunitu nějakým způsobem z hlediska ústavy mít ošetřenu.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak. Ještě je zde jedna přihláška. Promiňte prosím, paní kolegyně, ještě jedna faktická poznámka (směrem k poslankyni Kočí). Pan poslanec Marek Šnajdr.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Velmi jsem uvažoval, jestli mám reagovat na svá obvinění. Já si to ponechám pro příště. Pokusím se zopakovat svůj návrh: Prosím, vraťme se k tématu. Ukončeme vzájemné reakce, urážky. Já jsem přesvědčen, že o ně jde. Každý z poslanců, nejen koaliční, ale i opoziční má svou nezpochybnitelnou odpovědnost hlasovat. A pojďme k tomuto kroku, prosím, přistoupit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Šnajdrovi. Dvě přednostní vystoupení - paní poslankyně Kočí nejprve, pan poslanec Tluchoř poté.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem také moc chtěla poprosit, abychom se už opravdu vrátili k meritu věci. To, co tady dneska probíráme, je omezení imunity. Měli jsme to všichni ve svých politických programech, stejně tak i sociální demokracie. Já bych proto moc poprosila, pojďme vyjádřit svůj názor hlasováním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Kočí. Pan kolega Petr Tluchoř. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já se hned právě chci dostat k té věcné debatě. Mám několik drobných poznámek k věci. Předtím jen si ale neodpustím jednu poznámku ještě k tomu, co tady proběhlo.

Děkuji za to, že k vystoupení pana poslance Ratha se ze strany sociální demokracie vyjádřil pouze pan poslanec Paroubek a podpořil ho. Čili já beru tu svou tezi, kterou jsem zde vyslovil, že tento způsob chování a vyjadřování je politikou sociální demokracie jako celku.

Nyní ale k věci prosím. Když pominu velkou část řečí, která tady probíhá, a logicky rozumím, že ze strany opozice se zaměřuje na aktuální témata, na nějaké aktuální výhrady, tak se konečně dostáváme k tomu, že - ano - vyjadřujeme své názory na návrh, který tady byl přednesen. Jasné politické názory na to, zda má být omezena imunita nebo nemá být omezena imunita. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP