(11.00 hodin)

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já tomu velmi dobře rozumím, po čem pan předseda Sobotka volá. Přeci po obyčejné lidské slušnosti, která je i v politice, nebo by měla být, to znamená jednat tehdy, pokud potřebuji jednat, a já potřebuji, pokud nemám hlasy. To je normální a v těch věcech, jako je tento zákon, by to bylo i prozíravé. Takže jednejte, pánové. Teď ty hlasy nemáte!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Nyní druhá faktická - pan poslanec Skokan.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím paní předsedající pane Paroubku a pane Sobotko, vy jste tady předložili celou řadu nejrůznějších návrhů, některé seriózní, některé legrační, ale o žádném z nich jste nejednali, abyste si zajistili nadpoloviční většinu nebo potřebné kvorum pro jejich schválení. Takže z čeho nás to tady teď chcete cvičit? (Potlesk ze středu sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka pana poslance Skokana. Nyní se o slovo hlásí s přednostním právem zpravodaj, pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, netvařme se, že situace je tak jednoduchá a že je to hlasování černobílé, že je to hlasování ano, nebo ne. Tady přece máme nejméně tři nebo čtyři úrovně hlasování. Především hlasujeme o zrušení té imunity, o které hovořila paní místopředsedkyně, která je pozůstatkem Rakousko-Uherska a která říká, že jestliže Sněmovna nevydá, je navždy vyloučeno stíhání. To je samozřejmě věc jednoznačná, o tom není pochyb. Potom tady máme běžnou imunitu člena zákonodárného sboru, o které hovořil pan kolega Filip. To je druhá věc. Pak tady máme přestupkovou imunitu, kde už to vůbec není tak jasné, a evropské právo to upravuje různým způsobem. Za čtvrté tady máme náš pozměňovací návrh, kde jsme chtěli získat nějakou podporu pro náš pozměňující návrh.

Čili to není tak jednoduché, že jedním hlasováním smázneme všechny čtyři věci. To jsou čtyři odlišné věci a takto je třeba se na to dívat. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Křečkovi. Nyní je přihlášen pan poslanec Marek Benda, poté pan poslanec Rath.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, jsem rád, že po sérii faktických poznámek a přednostních práv jsem se také dostal ke slovu, když se hlásím řádně.

Já bych chtěl říci - samozřejmě, sociální demokracie má plné právo odmítnout tento návrh. Je zcela jasné, že tady její hlasy potřebujeme, ale ať mě pan předseda Sobotka nepřesvědčuje o tom, že potřebujeme právě dva. Buďto jste pro, nebo nejste pro, pak ten zákon neprojde, protože je zcela jasné, že jde do Senátu, kde máte absolutní většinu, kde máte blokační většinu v třípětinové většině, takže vy se nějakým způsobem vyjádřete. Upřímně řečeno, mně to je celkem jedno. To říkám na rovinu, mně to je celkem jedno. Doživotní imunita nebyla v této zemi využita cca osm let, přestupková imunita nebyla využita v této zemi cca pět let. Takže je to fakticky jedno, je to prostě nějaký závazek, který si vládní koalice dala, předložila ho nikoliv vláda, ale poslanci vládní koalice, jak jste si jistě všimli, a opozice má plné právo říci ne.

Ale nehrajte tady na nás prosím hru, že se o tomhle má nějak složitě jednat a vyjednávat. Já chápu, že až přijdeme se změnami ústavy, které mají být o přímé volbě prezidenta, o referendu, o dalších změnách, pak je to na složité a citlivé vyjednávání se sociální demokracií. Ale tady buď řekněte ano, nebo řekněte ne. Je to vaše plné právo, ale nepřesvědčujte nás, že máme o něčem jednat.

Pozměňovací návrh, který přišel předevčírem do této Sněmovny, který nebyl vznesen ani na jednom z výborů, které ho projednávaly, a byl to mandátový a imunitní výbor a ústavněprávní výbor, v obou těchto výborech byl myslím, že absolutní většinou všech hlasů návrh schválen bez jediné přednesené změny, tak pánové, to jste trošičku zaspali dobu. Od toho jsou ve Sněmovně výbory, aby se na nich projednávaly věcné změny, které chcete. A ne že se to pak nosí na sněmovnu. Když si to přinesete na sněmovnu, tak holt schopnost reakce už taková není.

Já nechci komentovat ten návrh, nechci říkat, že se obávám toho, že takový návrh, který je zde přednesen, znamená plné vrácení přestupkové imunity, a že se tedy pak bavíme jenom o tom, že trestní imunita nebude na dobu výkonu mandátu a nebude nadosmrti, ale bude jen po dobu výkonu mandátu. To je možné. Ale pak se divím, že jste to neřekli v prvním čtení, že jste neřekli ve výborech: my chceme zachovat přestupkovou imunitu. Je to legitimní stanovisko opozice. Já myslím, že je to legitimní stanovisko opozice, protože opozice je vždycky ten, kdo má větší právo bát se moci výkonné než vládní koalice. Ale proč to zaznělo až předevčírem, proč to nezní celou dobu? Mně to připadá v tuto chvíli jako značné pokrytectví.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Bendovi. Pan poslanec Rath se nyní hlásí.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, můj předřečník tady hovořil o tom, že mu to připadá jako pokrytectví opozice. Já musím říci, že mně zase naopak připadá jako zásadní pokrytectví, že hlavní předkladatel tohoto zákona premiér Nečas tady prostě není. Toto není běžný zákon a běžná záležitost, kterou tady řešíme každý týden, každý měsíc. To je zásad do ústavy České republiky. A ve věci, kterou možná část veřejnosti bere jako málo podstatnou, nebo jakousi výsadu, která možná je tady někdy od středověku - schválně zlehčuji. Ale ono to není tak triviální.

Já chápu, že třeba pan poslanec Bendl nechápe, oč jde. To mě nepřekvapuje. Ale musíme si uvědomit, že -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane poslanče. Já vás žádám, abyste se zdržel takovýchto osobních poznámek.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedkyně, myslím si, že ve svém projevu mohu mít jakékoliv poznámky. Pokud máte s tím problém, tak mě dejte k mandátovému a imunitnímu výboru. To je jediné, co totiž umíte: vyhrožovat! Takže mě prosím nechte domluvit!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji. Podle jednacího řádu -

 

Poslanec David Rath: Paní předsedkyně, neprominu!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Podle jednacího řádu má řídící schůze povinnost upozornit poslance, pokud vybočí z mezí slušnosti, a já jsem vás upozornila -

 

Poslanec David Rath: Já jsem nevybočil!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jsem vás upozornila, abyste se zdržel osobních poznámek.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedkyně, necháte mě domluvit, anebo tady budete hovořit sama?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jsem vás napomenula a žádám vás, abyste se podle jednacího řádu zdržel osobních poznámek.

 

Poslanec David Rath: Já vás, paní předsedkyně, žádám, abyste mě nechala domluvit!

Takže, dámy a pánové, já chápu, že někdo to schválně zjednodušuje, že někdo to schválně prezentuje před veřejností způsobem, že jde o odstranění nějaké výsady. To není nějaká výsada. V podstatě imunita je důležitou součástí ústavních systémů všech demokratických zemí. Vyvinula se skutečně historicky na základě konkrétních zkušeností, kdy především poslanci opozice a poslanci, kteří říkají nepříjemné věci, jako třeba někdy David Rath, jsou násilně různými způsoby umlčováni! Někdy káráním předsedajícího, to je samozřejmě normální a není to nic mimořádného, a někdy, i v historii to bylo běžné, že takoví lidé byli různým způsobem výkonnou mocí šikanováni. A různým způsobem. To znamená jsou v historii popsány případy, kdy poslanci, kteří šli na určitá zasedání, byli zadržováni policií, zastrašováni. Právě proto se historicky vyvinula imunita. Imunita chrání parlamentní demokracii.

U nás je ve veřejnosti poněkud mylně zakotvený názor, že imunita chrání zákonodárce absolutně. My ale víme, že to není pravda, že tady se stejně ve Sněmovně hlasuje o tom, zda příslušný poslanec je vydán, či není vydán. Takových hlasování jsme tady přece v minulosti zažili mnoho. V tu chvíli má samozřejmě navrch poslanec vládní koalice, zvláště v situaci, kdy vládní koalice má těsnou většinu, protože málokterá vládní koalice například, která má většinu jednoho dvou poslanců, si troufne jednoduše toho poslance vydat a přijít třeba o tuto majoritu. Takže vždycky ta opozice, ta menšina v Poslanecké sněmovně, v podstatě tu imunitu i dnes má mnohem slabší. Vždyť to vidíme každý den. Já jsem terčem vyšetřování mandátového a imunitního výboru za to, že jsem zde řekl zjevnou, objektivní pravdu. Dnes se už ale nedebatuje o tom, jestli pan ministr Kalousek zde vystupoval opilý, nebo hodně opilý, ale debatuje se o tom, zda jsem to vůbec měl říct, že i kdyby to byla pravda, tak přece i pravda někdy se nemá říkat. Když se pan ministr opije, tak se o tom přece nesmí mluvit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP