(Jednání pokračovalo v 10.46 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, skončila přestávka, kterou si na své jednání vyžádal poslanecký klub Věcí veřejných, a my se budeme moci věnovat dalšímu pořadu schůze, tak jak jsme něm rozhodli.

 

Budeme se věnovat tedy bodu číslo 100. Zahajuji projednávání bodu číslo 100. Je to

 

100.
Návrh poslanců Petra Nečase, Karla Schwarzenberga, Radka Johna,
Miroslavy Němcové, Miroslava Kalouska, Kristýny Kočí, Petra Tluchoře,
Petra Gazdíka a Víta Bárty na vydání ústavního zákona, kterým se mění
ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky,
ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 11/ - třetí čtení

Prosím, aby někdo z předkladatelů - pana poslance Petra Tluchoře prosím, aby se jako zástupce předkladatelů ujal tohoto tisku, neboť mám zde napsáno, že by měl vystoupit předseda vlády, ale ten je řádně omluven na jednání v Bruselu. Proto si dovoluji takto požádat pana kolegu Petra Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, přicházíme ve třetím čtení s návrhem zákona, který je evidentně žádán veřejností, dlouho o něm mluvíme. Je to zákon na omezení poslanecké a senátorské imunity. Vedli jsme o tom dlouhou debatu jak v prvním, druhém čtení, tak na jednotlivých výborech. My jsme prosili při předkládání tohoto návrhu, aby do něj nebylo příliš zasahováno, aby se na něj nebalily další potřebné změny ústavy, o kterých samozřejmě je možné diskutovat, ale báli jsme se, aby další extenze tohoto návrhu nevedla k jeho zamítnutí, k jeho ztracení někde do ztracena. Moc vás tedy prosím i v tuto chvíli, abychom tento návrh podpořili v té podobě, jak byl předložen, a učinili krok, který je od nás očekáván. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tluchořovi. Nyní prosím, abyste zaujal, pane kolego, místo u stolku zpravodajů. Oznámím, že zpravodajem ústavněprávního výboru k tomuto návrhu je pan poslanec Stanislav Křeček. Také ho požádám, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 11/4.

Nyní otevírám rozpravu. První se do ní hlásí pan kolega Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, já bych se chtěl ujistit, jestli skutečně v tuto chvíli projednáváme změnu Ústavy ČR, jestli je to skutečně tak -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Projednáváme bod číslo 100. Je to návrh poslanců, tak jak jsem ho uvedla.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, pak se domnívám, že je špatně nastaveno kvorum pro projednání, pro hlasování při tomto bodu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě nejsme u hlasování. Pokud k němu dojdeme, určitě kvorum bude nastaveno správně. Pokračujte prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si s vámi dovoluji, paní předsedkyně, nesouhlasit, protože kvorum pro projednání tohoto návrhu zákona je velmi důležité. Kvorum je 120. (Pokřiky zprava: Ale pro hlasování!)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, ale ještě nejsme u hlasování! Jsme v obecné rozpravě, pane kolego. Dovolte mi, abych vám jenom upřesnila tu informaci. Vždycky před zahájením hlasování je nastaveno příslušné kvorum. Určitě tomu tak bude i v tomto případě.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně, za doplnění této informace. Pouze bych chtěl ještě jednou zdůraznit, že kvorum pro přijetí tohoto návrhu zákona je 120 hlasů. Pokud vím, tak vládní koalice má v této Poslanecké sněmovně 118 hlasů pro to, aby byla přijata ústava. Já jsem dnes sledoval dopolední hlasování, ale všiml jsem si, že vládní koalice tady 118 poslanců k dispozici nemá. A já se chci zeptat, jak je tedy tento návrh zákona míněn! Jestli je to míněno jenom jako politické gesto, které nemá projít, a proto bylo zařazeno na dnešek, kdy vládní koalice prokazatelně věděla, že tady nemá k dispozici 118 hlasů, neboť pan premiér Nečas je v zahraničí, je tedy řádně omluven, čili to je minimálně jeden hlas, který chybí, ale není to jenom tento jeden hlas. Tady chybí celá řada dalších koaličních poslanců. A já se tedy chci zeptat představitelů vládní koalice, jak to míní se změnou ústavy? To je přece velmi důležité a vážné hlasování. Já kdybych předkládal takovýto návrh, tak bych ho zařadil na den, kdy mohu očekávat, že zde bude dostatečné množství poslanců, a pokud je to vládní návrh, tak by vládní koalice, která myslí vážně něco takového, tak by měla projednávat tento bod v okamžiku, kdy tady má k dispozici 118 poslanců. To je první podmínka pro to, abychom tento návrh mohli pokládat za vážně míněný.

Druhá podmínka pro to, abychom ten návrh mohli pokládat za vážně míněný, je jednání s opozičními stranami, neboť vládní koalice tady nedisponuje ústavní většinou na půdě Poslanecké sněmovny a nedisponuje ani ústavní většinou na půdě Senátu. A já bych chtěl konstatovat jako úřadující předseda sociální demokracie, že se mnou na toto téma nikdo z vládní koalice nejednal. Já jsem nabízel vládní koalici toto jednání, protože my jsme předložili pozměňovací návrh, který je pro sociální demokracii velmi důležitý, a já jsem požádal o to, aby nad tímto pozměňovacím návrhem proběhlo jednání mezi námi a koaličními stranami, a chci konstatovat, že do této chvíle k žádnému jednání ze strany vládní koalice nedošlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP