(15.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Co se týče nicméně jedné věci, kterou je zapotřebí zdůraznit, v žádném případě to, že snižujeme dotační tituly pro České dráhy, se neprojevuje zvýšením ceny jízdného. Cena jízdného zůstává pro příští rok konstantní. Pouze se mění slevový systém, který v konečném součtu je pro občany České republiky výhodnější než ten model, který byl doteď. Samozřejmě že pokud vytrhnete z kontextu některé ty slevy, tak se pro určitý typ zákazníků může jevit méně výhodný. Nicméně v celkovém součtu jsem přesvědčen, že bude výhodnější nejenom pro České dráhy, ale i pro standardní každodenní uživatele.

Co se týče snižování dopravní obslužnosti - ano, řekněme si upřímně, že pan prezident má velkou pravdu v tom, že když vidí v jižních Čechách nebo v jiných krajích ve vláčku čtyři cestující, tak je pravdou, že kdybychom vypravili z obce A do obce B taxíka pro ty čtyři občany, tak je to levnější, než když tam vypravíme vlak. A je pravdou to, že musíme po vzoru kupříkladu jižní Moravy, po vzoru pana hejtmana Haška, tvořit systém, kdy páteřní, to znamená především dálková komunikace, na železnici -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře, jsem nucena vás také upozornit, že váš čas na odpověď na doplňující otázku vypršel. Prosím o poslední větu. Jednu.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Páteř na železnici - to lokální na silnici, ne vlak do každé obce, není výhodný.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní dávám slovo poslanci Václavu Klučkovi, který byl vylosován na druhém místě k přednesení ústní interpelace na ministra vnitra Radka Johna. Připraví se, prosím, poslanec Adam Rykala.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, páni ministři, kolegové a kolegyně, včera před Poslaneckou sněmovnou demonstrovali hasiči. Přivítali je jejich kolegové z integrovaného záchranného systému, policejní zbrojnoši. Ptali se jich, proč chtějí před Sněmovnou demonstrovat, jestli je to demonstrace povolená. Nechtěli je pustit před tu Sněmovnu, pane ministře, abychom slyšeli jejich názory na současný vývoj situace u Hasičského záchranného sboru.

Pane ministře, vy už nemáte problém jenom s hasiči a s policií, vy máte problém i s výborem Poslanecké sněmovny. Vy se vyhýbáte jednání tohoto výboru. A jestli mi dneska odpovíte na to, že jste tady seděl v této Sněmovně od půl třetí jenom proto, že tady nebyl premiér, tak zastupováním premiéra byl přece pověřen úplně někdo jiný. Klidně jste mohl přijít na ten výbor o půl třetí, mohl jste říct: přátelé, já mám interpelace na ministry, přerušme toto jednání, pojďme dále jednat v pět hodin. Neřekl jste to. Nebyl jste tam. Omluvil jste se. A přitom šlo o výbor mimořádný svolaný přímo kvůli vám.

Prosím pěkně, odpovězte mi na tu otázku, proč se takto chováte. Nečtěte to, co vám úředníci napíší na odpověď na interpelaci. Pojďte mluvit vlastními slovy. Pojďte mluvit vlastními slovy, proč se to tak stalo, proč vás nemají hasiči, policisté rádi.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo ministru vnitra Radku Johnovi.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Tak čemupak se vyhýbám? Kdopak by tady asi seděl? Kdo by tady pak poslouchal interpelace poslanců levice, že vláda se nezúčastňuje interpelací, že se nezúčastňuje jednání Sněmovny? Na mne jsou tady čtyři interpelace. Kdybych byl na výboru, tak tady budete říkat: Jak to, že zde Radek John není? Čemu se to vyhýbá? A ptejte se mě tady, ptejte se před občany této země. Dovíte se hrozné věci. Dovíte se například to, že před Sněmovnou je zakázáno v určitém okruhu demonstrovat. To za prvé. Čili změňte zákon. Mně to nevadí.

Já s hasiči a dobrovolnými hasiči mluvím každý týden. Objíždím celou republiku, a řada z nich chápe, co jsem pro ně vyjednal. Proto tady taky bylo jenom 200 hasičů. Ostatní nepřijeli. Tamhle na tribuně sedělo pár desítek hasičů a možná s více z nich jsem mluvil než vy. A říkali jsme si ty věci, které je třeba říci. To znamená například: Jakýpak je průměrný plat hasičů? Jakpak to letos dopadlo? Já vám řeknu, jak to dopadlo. Zatímco plánovaný plat policie byl 32 582 korun, ve skutečnosti letos policisté dostali 33 000 korun průměrný plat. A hasiči? 33 833 korun, o 800 korun více než policisté.

Kromě toho jsem vyjednal, pane poslanče, něco, co je docela důležité, a sice že se nebude zdaňovat odchodné. To znamená, že daňoví poplatníci dají policistům a hasičům tři čtvrtě miliardy korun letos a další rok zase a pak zase! Kromě toho jsem vyjednal, že se nebude sahat na výslužné. To znamená, že daňoví poplatníci letos dají hasičům a policistům tři miliardy korun! V době krize.

Takže asi většina hasičů pochopila, proč by se tahala do Poslanecké sněmovny, když si se mnou může promlouvat tam, kam já jezdím. A budu jezdit hodně, protože vyjednáváme a jednám o tom velmi intenzivně s Kamilem Jankovským, ministrem VV, že dostaneme 600 milionů korun na hasičské vozy. A já se velmi těším, že navzdory dramaticky seškrtanému rozpočtu, a to si dám záležet, budu jim vozit ty stříkačky místo od místa, budu je dávat. A ty stříkačky, které jsou minulé, jako předchozí použití, budeme dávat dobrovolným hasičům.

Mimochodem, jezdím po dobrovolných hasičích, domlouváme se o spolupráci s Německem, Rakouskem, o příhraničních spolupracích, a já prostě makám! A vy mě tady vyzýváte jenom k tomu, abych byl na dvou místech současně, a pak si hlídáte, abyste na tom místě, kde nejsem, mohl říkat "pročpak tady není?".

Děkuji vám. (Aplaus z lavic poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Doplňující otázku chce položit pan poslanec Klučka. Já mu tímto dávám slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane ministře, podívejte se na pořadové číslo této sněmovny. Kolik těch sněmoven bylo. Odečtěte ty, kde nebyly interpelace, a řekněte mi, kolikrát jste tady seděl.

Vy si se mnou nepovídáte, vy si se mnou dopisujete! Odpovídáte mi na otázky, které já kladu v interpelaci. Neučte mě hasičině, tu já dělám čtyřicet let! Se mnou jste nemluvil! Nevím, s kým jste mluvil na těch útvarech nebo u těch dobrovolných jednotek. Ona je sedmnáctka ještě jedna interpelace na dobrovolné jednotky. Tam se vás zeptám, proč jste hlasoval pro to, aby nebyl přijat návrh na osmimilionové zvýšení grantové situace u dobrovolných jednotek, pane ministře. To mě zajímá. Vy jste nemluvil slovy svými teď. Znovu jste opakoval to, co vám někdo v pátek připravil.

A jestli si myslíte, že ti hasiči a policie si je nezaslouží, jste na velkém omylu! (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Reagovat bude ještě ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Nevkládejte mi do úst, co jsem neřekl! Já si myslím, že policie i hasiči si ty peníze zaslouží mnohem víc než třeba řada poslanců v tomhle parlamentu, kteří prostě překrucují skutečnost. (Potlesk VV.) Ano, hasiči tváří v tvář smrti si zaslouží tyto peníze. Proto jsme například v nadaci pro pomoc policistům a hasičům, a já jsem to osobně rozdával, pozůstalým rozdali jeden a čtvrt milionu korun. Prostě proto, aby měly dobré Vánoce rodiny pozůstalých. Já jsem tam viděl ty lidi, já jsem tam viděl děti rok staré, když došlo k tragédii prostě před půl rokem. Viděl jsem tam i těhotné ženy, když došlo k tragédiím nedávno.

Já si té jejich práce nesmírně vážím. A právě proto jsem vyjednal, že odchodné se nebude zdaňovat. A byla to veliká bitva. A právě proto jim nesaháme na výsluhy. Neříkejte, neříkejte, že si jich nevážím! To za prvé.

A za druhé. Mluvil jsem s desítkami dobrovolných hasičů i hasičů a žádný z nich mi neřekl "a je tam v parlamentu takovej poslanec jeden, kterýho se musíte zeptat, ten ví všechno". Fakt jsem se o vás nic nedozvěděl, neznají vás. (Potlesk poslanců a hlasitý smích ministra Bárty.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP