(9.20 hodin)
(pokračuje Vondra)

Dále bych chtěl zde zmínit ještě jednu věc, a to je ta druhá stránka. Na mě i na premiéra se v této záležitosti obrátila také paní Anděla Dvořáková, známá předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu. Vzhledem ke skutkovým okolnostem celého případu jsem jí doporučil obrátit se v této věci na Krajský úřad Zlínského kraje. Jsem rád, že zde mohu tlumočit informaci, kterou mi v písemné odpovědi paní předsedkyně Dvořáková sdělila dne 23. listopadu 2010. V tomto dopise píše, že dne 12. listopadu se zúčastnila spolu se starosty některých přilehlých obcí společného jednání s hejtmanem, a zároveň vyjádřila naději, že dojde v celé záležitosti ke kompromisnímu řešení, které je přijatelné pro obě strany.

K tomu podotýkám, že Ministerstvo obrany i já osobně si velmi ceníme hrdinství obyvatel Ploštiny, kteří pozvedli zbraň proti fašismu, aktivně podporovali partyzánské hnutí v kraji a za tento boj zaplatili cenu nejvyšší. Jejich památka nesmí být zapomenuta. Z tohoto důvodu oceňuji rozhodnutí kraje provést celkovou rekonstrukci památníku s cílem vytvořit důstojné pietní místo lidské tragédie a zachovat je i pro budoucí generaci.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu ministrovi. Teď nevím, jestli pan poslanec Šenfeld bude chtít ještě reagovat. Prosím, můžete.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na to, co tady pan ministr řekl, a především z pohledu zákona. Já si myslím, pane ministře, nebo je to můj názor, že to vaše stanovisko je nesprávným výkladem zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech, a znamená to podle toho a podle vás, co jste tady prezentoval, že všechny existující válečné hroby a pietní místa, která dosud nejsou zapsána v centrální evidenci válečných hrobů, a jejich dost, jak jsem si sám ověřil, mohou být libovolně upraveny a po jejich případném budoucím dodatečném zaevidování už nikdo nemůže dosáhnout toho, aby válečný hrob a pietní místo byly znovu uvedeny do původního stavu, jaký byl v době, kdy zákon nabyl účinnost. Tím je vlastně porušen duch zákona č. 122/2004 Sb., který je fakticky neúčelný a zbytečný.

Navrhuji proto usnesení Poslanecké sněmovně, aby nesouhlasila s vaší odpovědí. A děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Chce ještě pan ministr zareagovat, nebo nikoliv?

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Já si myslím, že je nesmysl, aby Poslanecká sněmovna vyjadřovala souhlas či nesouhlas s mou odpovědí. My nejsme vykladači zákona, my jsme tady spolutvůrci zákonů a myslím si, o co jde, je uvést to místo v Ploštině do nějaké důstojné podoby. A já vítám konstruktivní dialog, který se odehrává na rovině mezi Svazem bojovníků za svobodu, představiteli kraje a všemi dalšími zainteresovanými. To si myslím, že je důležité. A pokud by Sněmovna vyjádřila nesouhlas s touto snahou, tak si myslím, že by to rozhodně nebylo dobré.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Koníček chce reagovat.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, Sněmovna opravdu musí vyjádřit buď souhlas nebo nesouhlas s vaší odpovědí. To je dáno jednacím řádem. Takže pochybovat o tom, na co má nebo nemá právo Poslanecká sněmovna, můžete, ale bohužel s tím nic nenaděláte.

Já bych chtěl ještě jednu věc. Opravdu ta situace nebyla dlouho řešena. Bohužel, vy jste dneska neřekl, jak bude řešena. Český svaz bojovníků proti fašismu si opravdu dlouhou dobu stěžoval a nemohl najít společnou řeč jak se Zlínským krajem, tak s Ministerstvem obrany. Já věřím, že dohlédnete na to, aby památník byl uveden do původního stavu a socha partyzána se na Ploštinu vrátila.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pokud se už nikdo další nehlásí do rozpravy k tomuto bodu, rozpravu ukončím.

Byl zde navržen návrh usnesení na vyslovení nesouhlasu s odpovědí pana ministra obrany na interpelaci pana poslance Šenfelda a já o tom nechám hlasovat. Ještě jednou zagonguji, aby mohli kolegové přijít, a můžeme začít hlasovat...

 

Vzhledem k tomu, že nikdo nepřichází, zahajuji hlasování teď. Kdo je pro? Já myslím, že jsem zcela explicitně řekla, o čem hlasujeme. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 203, z přihlášených 96 pro 30, proti 38. Tento návrh byl zamítnut.

 

Tímto jsme se vypořádali s tímto bodem, s touto interpelací. A je tady další interpelace, tentokrát je to interpelace na ministra financí Miroslava Kalouska ze strany poslance Lubomíra Zaorálka, který je ovšem omluven z dnešního jednání schůze, tudíž o této interpelaci se jednat nebude a ztrácí pořadí.

Další interpelací je interpelace na místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Je to interpelace poslance Miroslava Grebeníčka ve věci porušování povinností ústavního činitele, poškozování dobré pověsti a zájmů České republiky u Evropské unie.

Omlouvám se. Přehlédla jsem ještě interpelaci poslance Jiřího Šulce ve věci zrušení podílu státního rozpočtu na spolufinancování regionálních operačních programů, sněmovní tisk 162. Tímto se panu poslanci omlouvám. Je to interpelace na ministra financí Miroslava Kalouska a pan poslanec ji může přednést, pokud je přítomen. Prosím, můžete mluvit.

 

Poslanec Jiří Šulc: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře Kalousku, dovolte, abych reagoval na váš dopis ze dne 20. 10. 2010, který jste mi zaslal jako odpověď na dotazy položené v mé písemné interpelaci ze dne 22. 9. 2010.

O usnesení vlády České republiky č. 675, které ve své odpovědi zmiňujete a které bylo přijato zřejmě jen několik hodin poté, co jste obdržel mou interpelaci, jsem informován a považuji je za dílčí pozitivní posun. Za pozitivní již ale nemohu považovat to, že ani toto nové usnesení vlády č. 675, stejně tak jako předchozí usnesení vlády 563, nebylo formulováno dostatečně jasně a přesně, a tudíž vyvolává více dalších otázek a dohadů. Tuto situaci umožňuje skutečnost, že jednání k výkladu tohoto nejasného a nepřesného usnesení vlády byl váš úřad schopen zorganizovat až počátkem listopadu 2010, tedy zhruba po šesti týdnech od přijetí předmětného usnesení. I po tomto jednání dodnes zůstává řada problémů neřešena, stejně tak jako zůstávají nezodpovězeny některé otázky v mé interpelaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP