(14.40 hodin)
(pokračuje Krátký)

Druhá věc je, že skutečně, tak jak jsem tady uvedl, Evropa uvolňuje miliony eur na energetické aktivity týkající se obnovitelných zdrojů energie. Naše firma v této době požádala 29. 9. z celkové investice 400 mil. eur o 200 mil. eur na nákup zařízení fotovoltaických výroben elektrické energie.

Já se domnívám, že v této situaci, kdy posíláme část našich podnikatelů, kteří do toho investovali své peníze, zadlužili se, do situace, že budou nuceni v tísni prodávat, a já bych nerad, aby tato Sněmovna byla toho příčinou. Takže o to žádám - odložit, tedy vrátit do výboru. Pokud bude řádně vysvětleno, nebudu trvat ve třetím čtení na zamítnutí celé materie. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Rozumím tomu dobře tak, pane poslanče, že dáváte návrh na vrácení tohoto návrhu zákona výboru k novému projednání, tak, abychom o tomto návrhu hlasovali po skončení podrobné rozpravy. Je to tak?

 

Poslanec Jiří Krátký: Dávám návrh, pokud bude nutno, mám právo podle § 93 a § 94 dát i druhý návrh - zamítnutí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A další návrh bude na zamítnutí, o němž bychom případně hlasovali až na začátku třetího čtení. Rozumím tomu dobře? Děkuji vám mnohokrát.

Nyní prosím o slovo pana poslance Robina Böhnische, který je též přihlášen do podrobné rozpravy. Po něm pan kolega Jaroslav Plachý a pan poslanec Petr Bendl. Pan kolega Robin Böhnisch má slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte mi přednést pozměňující návrh ke sněmovnímu tisku 145, resp. ke komplexnímu pozměňujícímu návrhu hospodářského výboru.

Pozměňovací návrh zní: V části 1 článku I. se § 7d mění takto: Číslovka 30 se nahrazuje číslovkou 60.

Dovolte mi krátké zdůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu. Původně navržená podpora osvobození od odvodu pouze do instalovaného výkonu 30 kW je nedostatečná. Je žádoucí udržet podporu instalací na střechách budov veřejných institucí, škol, nemocnic nebo průmyslových podniků. Střešní instalace výroben elektrické energie ze slunečního záření jsou na rozdíl od instalací takzvaně na zelené louce z mnoha hledisek prospěšné. Snižují energetickou náročnost budov, ve většině případů je většina vyrobené elektřiny v budově rovněž spotřebována. Tyto instalace nepřispívají vzhledem ke svému minimálnímu výkonu k výraznější zátěži elektrizační soustavy. Zároveň jsou tyto instalace v porovnání s velkými solárními parky podstatně nákladnější z hlediska investičních nákladů na jeden kW instalovaného výkonu. Navrhované zdanění, byť pouze tříleté, by mělo výrazně negativní dopad do ekonomiky provozu těchto instalací.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Böhnischovi. Prosím nyní pana kolegu Jaroslava Plachého o jeho návrhy v rámci podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, dámy a pánové, mám velmi podobný návrh jako můj předřečník a dovolím si ho načíst:

Tisk 145 ve znění komplexního pozměňovacího návrhu hospodářského výboru se mění takto. V části první článek I bod 2 se v hlavě 3 § 7d číslovka 30 nahrazuje číslovkou 200.

Nebudu opakovat, co zde řekl můj předřečník, nicméně doplním jeho odůvodnění statistikou Energetického regulačního úřadu. Ze statistiky Energetického regulačního úřadu vyplývá, že na střešní konstrukci a obvodových zdech budov se umísťují v drtivé většině případů fotovoltaické instalace s výkonem maximálně 200 kW. Energetický regulační úřad eviduje 763 výrobců elektřiny ve výrobnách s tímto limitem instalovaného výkonu, což je více než polovina celkového množství podnikatelů v tomto oboru. Zároveň však solární elektrárny do 200 kW vyrábějí pouze 8 % z celkové výroby energie v solárních elektrárnách. Z toho vyplývá, že předložený pozměňovací návrh nesníží výrazným způsobem objem prostředků vybraných formou nově zaváděného 26procentního odvodu, ale zároveň nepoškodí ty subjekty, které by navrhovaný odvod zasáhl nejvýrazněji. Omezí tak riziko potenciálních žalob na náhradu škody a arbitráží na naprosté minimum.

Dámy a pánové, na závěr mi dovolte konstatovat, že nevlastním žádnou fotovoltaickou elektrárnu, a to ani na střeše panelového domu, ve kterém bydlím. Nepatřím mezi stoupence masivního využívání tzv. obnovitelných zdrojů elektrické energie, pokud mezi ně nebude zahrnuta jaderná energetika. Nehlasoval jsem také pro zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů a nadále považuji pokřivení trhu s elektřinou v důsledku přijetí tohoto zákona za zločin na naší ekonomice a na lidu této země. Bohužel, tento zákon spustil obrovské investice do fotovoltaických elektráren, kde velmi vysoké procento investorů tvoří malí a střední podnikatelé, kteří za tyto investice ručí často celým svým majetkem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane kolego. Prosím o klid v jednacím sále!

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Dámy a pánové, prakticky všichni jsme se zavázali ve svých volebních programech k podpoře malého a středního podnikání. Proto předpokládám, že nebudeme malé a střední podnikání, byť v oblasti obnovitelných zdrojů, skokovou změnou pravidel uprostřed hry hromadně likvidovat, i když některým velkým hráčům na trhu s elektřinou by to možná docela vyhovovalo.

Dámy a pánové, věřím a doufám, že podpoříte můj pozměňovací návrh, který zachrání více než 700 malých a středních investorů, tzv. střechařů. Vždyť jestli vůbec někam fotovoltaická elektrárna patří, pak jsem hluboce přesvědčen, že to je na střechu. Kdysi jsem prohlásil, že nemám nic proti obnovitelným zdrojům, ale platit se mi to nechce. Nyní dodávám, že se mi stejně tak nechce likvidovat malé a střední podnikatele a že se mi také nechce platit ze svých daní prohrané arbitráže ze strany České republiky.

Dámy a pánové, děkuji za vaši pozornost a za vaši případnou podporu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Plachému. Prosím nyní o slovo pana kolegu Petra Bendla, který je též přihlášen do podrobné rozpravy. Zatím je to poslední přihláška do podrobné rozpravy. (Neustálý hluk v sále.)

 

Poslanec Petr Bendl: Paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já bych se chtěl jen formálně přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jste všichni dostali na své lavice. Jde o to, že výroba tepla a elektrické energie je v rámci tepláren úzce technicky a ekonomicky propojena. Oslabení elektrárenské části tepláren by proto mělo bezprostřední negativní dopady na cenu tepla, a tudíž i na desítky tisíc domácností v České republice. Vzhledem k nižší účinnosti zařízení tepláren v porovnání s velkými teplárenskými bloky a kvůli regulované ceně tepla nedosahuje tudíž drtivá většina tepláren v České republice vyššího zisku, než kolik odpovídá hodnotě dnes přidělovaných povolenek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP