(13.00 hodin)
(pokračuje Krátký)

Odkaz na databázi Evropské investiční banky o žádosti společnosti ČEZ - podporu financování nákupu! - nákupu - fotovoltaických projektů podanou dne 29. 9. 2010 na celkovou investici ve výši 400 mil. eur. Vychází z toho, že Evropská unie uvolní 146 mil. eur z evropského energetického plánu pro obnovu financování energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů. Dohoda byla ujednána v úterý 19. října t. r. v Bruselu. Původní plán počítal jenom s nižší částkou. Tyto peníze má spravovat Evropská investiční banka a německá banka KFV. Informaci přinesl servis EurActiv. Tak se tedy dozvídáme, že naše firma vlastněná státem si požádala o 200 mil. na nákup fotovoltaických projektů - jak říkám - podanou 29. 9. t. r., což by asi nebylo nic proti ničemu, ale když si představíme, že posíláme dneska do velmi nejisté situace mnoho drobných českých investorů, kteří se možná nebudou soudit se státem, kteří tak jako já a podobní těžce doplatili na tento nestát v 90. letech... A já už nechci znovu zažít něco podobného, co jsme zažívali my, kteří jsme šli do podnikání s idealistickými představami.

Takže - pokud si otevřete Evropskou investiční banku, tak se dozvíte, že ČEZ s Fotovoltaika Investment (?) si požádal na nákup fotovoltaických elektráren. Zřejmě proto posíláme do krize naše investory, aby si to potom někdo mohl koupit. A to je můj důvod, proč bych byl rád, aby se to vrátilo - aby se to vysvětlilo, abychom se skutečně nedostali k tomu, že někdo bude za pár let číst naše jména - že jsme, s prominutím, podpořili zlodějinu nejvyššího kalibru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: I já děkuji. Protože se za chvíli musí sejít organizační výbor, já v tuto chvíli přeruším projednávání tohoto bodu číslo 88. V jeho projednávání se bude pokračovat ve 14 hodin 30 minut. A chci upozornit, že za deset minut se sejde organizační výbor.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP