(13.10 hodin)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych ve druhém čtení uvedl návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění. Jak již bylo prezentováno při prvním čtení, jedná se o doprovodný novelizační zákon, který řeší vztah finančního zajištění k jiným předpisům. Návrh zákona je opět převážně transpozičního charakteru. Navíc je nezbytným doplňkem zákona o finančním zajištění, který byl projednán v předchozím bodu, proto připomínám, že je nutné, aby oba zákony byly schváleny a vstoupily v účinnost ke stejnému datu. Z tohoto důvodu vás žádám o podporu také tohoto návrhu a jeho schválení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já také děkuji. Prosím nyní, aby se ujal slova zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: I projednávání tohoto sněmovního tisku proběhlo na půdě rozpočtového výboru bez nějakých významnějších připomínek. Rozsah usnesení je uveden ve sněmovním tisku 85/1. Byl přijat pozměňovací návrh místopředsedkyně rozpočtového výboru paní poslankyně Langšádlové. Pro to, abych splnil svou roli zpravodaje Poslanecké sněmovny, nemusím uvádět nic z tohoto textu, neb jej máte písemně k nastudování. Jen avizuji již v úvodu v obecné rozpravě a prosím o akceptaci mé přihlášky do podrobné rozpravy, pročež bych přednesl pozměňovací návrh právě k usnesení rozpočtového výboru a pokusil se opravit drobnou chybičku, která je v textu přijatého usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku, takže se ptám, jestli někdo chce vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Můj pozměňovací návrh je formulován jako pozměňovací návrh proti, respektive jako doplnění usnesení rozpočtového výboru k této věci.

Usnesení rozpočtového výboru v části označené jako I odstavec označený jako 2 měním, respektive doplňuji v části 10 v bodě 8 § 193 odst. 4. Navrhuji, aby tato část zákona, tedy § 193 odst. 4, napříště zněl takto: Odstavec 3 se neuplatí pro účinky úkonů spojených se zahájením insolvenčního řízení vstupem do likvidace nebo zavedením nucené správy. Vyloučení těchto účinků upravují jiné zákony.

Dovolte, abych uvedl krátkou důvodovou zprávu. Původním zněním by bohužel mohlo dojít k takovému výkladu zákona, kdy by účinky tohoto znění, nebo tohoto ustanovení zákona, mohly být vztahovány právě a jen na situaci, kdy bylo sjednáno finanční zajištění, a nepochybně je správné, aby tato úprava zákona byla vztahována na celý režim závěrečného vyrovnání, tedy nejenom na zmíněnou část zákona nově formulovaného zákona o finančním zajištění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane poslanče. Chci se zeptat, jestli se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Nyní následuje bod

 

12.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 347/2009 Sb., kterým se mění
zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury a o změně
zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech
převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České
republiky, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích
a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu
způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění
zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 25/ - druhé čtení

Návrh by měl uvést za navrhovatele pan senátor Jiří Nedoma, kterého v tuto chvíli ještě nevidím. Už ho vidím. Pane senátore, můžete se ujmout slova. Dobrý den, pane senátore, už můžete hovořit.

 

Senátor Jiří Nedoma: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, přeji v první řadě dobrý den.

Chtěl bych říci k této novele tohoto zákona, že máme velký zájem jako předkladatelé na tom, aby jednak vláda - tedy potažmo především Ministerstvo dopravy mělo jasná pravidla hry, co bude od 1. ledna s dálničními vinětami na našich dálnicích, a dále i na tom, aby tuto jistotu měli především naši občané.

Při projednávání ve vašem hospodářském výboru padaly různé návrhy a nápady na to, jak to doplnit o další možnost toho, aby si mohlo ministerstvo, potažmo vláda sama později určit, kdy by odstoupila od termínu 2016, kam my až touto novelou navrhujeme prodloužit dobu, po kterou nebude aplikován tento doposud platný zákon. Avšak z vlastního znění zákona vyplývá, že to je doba jaksi hraniční. Bude-li potřebovat vláda tyto věci uspíšit díky tomu, že technický pokrok umožní použití jiného systému pro výběr mýtného vůbec, tak to bude zcela určitě moci zavést již dříve, a to stejně změnou - novelou tohoto zákona.

Jenom pro vaši informaci bych chtěl říci, že termín, kdy my jsme stanovili 2016, vyšel z původních podkladů původního návrhu zákona, který vůbec elektronické viněty zavedl, čili není to termín nijak vykonstruovaný ani vymyšlený, ale odráží se od podkladů od Centra dopravního výzkumu, které vypočítávalo vliv zavedení elektronických vinět do státního rozpočtu. Čili toto období bylo takto předloženo a vyčísleno do roku 2016 a my jsme se toho pouze přidrželi.

Jinak bych vás chtěl ujistit, že jsem přesvědčen, že technický pokrok, především v kosmických technologiích, postoupí tak rychle, že již díky systému Galileo se budou moci evropské státy rozhodovat o přechodu na výběr mýtného podle satelitního systému dokonce již od roku 2012. Bude tedy záležet pouze na jednotlivých národních vládách, jak svoji legislativu po schválení svými příslušnými parlamenty k tomu přizpůsobí.

Toť zatím všechno. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane senátore. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 25/2. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Aleš Rádl. Pan poslanec Aleš Rádl je přítomen? Nebo kdo promluví za hospodářský výbor? (Poslanec není přítomen.) To je nemilá situace. Jestli se může někdo jiný ujmout slova z hospodářského výboru? Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Stanjura. (Hlasy ze sálu: Je zapotřebí hlasovat.) Dobře, nechám hlasovat, jestli za hospodářský výbor místo pana poslance Aleše Rádla může vystoupit pan poslanec Zbyněk Stanjura. Já vás předtím nechám odhlásit, odhlašuji vás, prosím, přihlaste se všichni znovu.

Pokud jste všichni přihlášeni, zahajuji hlasování o tom, zda může vystoupit pan poslanec Stanjura z hospodářského výboru. Pardon, faktická poznámka pan poslanec Smýkal. Omlouvá se, stahuji ji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby vystoupil pan poslanec Stanjura? (Hlasování nefunguje.) Pardon, aby se stal zpravodajem. Prohlašuji hlasování za zmatečné. Omlouvám se za zmatky, které jsem sama způsobila.

 

Znovu zahajuji hlasování, zda se může stát zpravodajem pan poslanec Stanjura. Přihlaste se, kdo je pro. Nefunguje hlasování. Kdo je pro? Už konečně funguje hlasovací zařízení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 22 z přihlášených 111 pro 97, proti nula. Toto usnesení bylo přijato a pan poslanec se může ujmout slova jako zpravodaj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP