(12.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Proto prosím, abych ve smyslu této úvodní řeči, která byla spíše odůvodněním toho pozměňujícího návrhu, předložil pozměňující návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění zákona číslo 100/2010 Sb., a další související zákony, v části osmé, kterou je změna zákona o občanských průkazech.

Navrhuji jej upravit takto: Za prvé - článek označený jako článek VIII. V § 3 odst. 2 písm. a) se ve větě první spojka "a" za slovem číslo nahrazuje čárkou a za slovo pobytu doplňují slova: "a rodinný stav". Jen pro úplnost tedy uvedu, že upravené znění první věty § 3 odst. 2 písm. a) by tedy znělo: a) jméno, popřípadě jména, příjmení, pohlaví, státní občanství, datum, místo a okres narození, rodné číslo a adresa místa trvalého pobytu a rodinný stav.

A prosím, abych mohl navrhnout také druhou úpravu. Úprava článku označeného jako článek X Přechodná ustanovení se nahrazuje zněním: Článek X Přechodné ustanovení. Držitel občanského průkazu se strojově čitelnými údaji vydaného do 31. prosince 2011 si může zvolit bezpečnostní osobní kód. O jeho zadání může držitel občanského průkazu požádat na kterémkoliv obecního úřadě obce s rozšířenou působností.

Tolik navržené pozměňující návrhy.

Dovolte jenom poznámku na okraj, resp. závěrem. Já osobně bych se přiklonil k návrhu a k rozsahu takové úpravy zákona, kterou tady představil v obecné rozpravě pan kolega z TOP 09. Je jistě na místě, aby občan sám si mohl zvolit míru ochrany osobních údajů a svého soukromí. Je také ale nutné, aby občan v této situaci zcela jednoznačně věděl, že jestliže se rozhodne pro dokumenty se zvýšenou ochranou soukromí, bude ve smyslu platných zákonů, například zákona o bankách, vystaven povinnosti a nutnosti dodatečně předkládat bance a úvěrovému subjektu tyto údaje, protože jsou pro sjednání smlouvy ze zákona nepominutelné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Nyní vystoupí pan poslanec Petrů a připraví se pan poslanec Polčák. Ti jsou zatím jediní přihlášení do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, již jenom formálně. Přihlašuji se k pozměňujícímu návrhu, který jsem vám rozeslal ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pan poslanec Polčák dostane slovo.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, já se rovněž formálně přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice ráno. Jenom tedy shrnuji to, co tady teď říkal pan kolega, poslanec Doktor, že rodinný stav je právě v důsledku tohoto, já bych neřekl ani mého, ale našeho společného kompromisního návrhu zachováván. To znamená s jeho návrhem v tuto chvíli se bude muset potom vypořádat pan zpravodaj. Nicméně v mém návrhu to je zachováno. To znamená tyto údaje, které by měly být podle původního návrhu vypouštěny, ty jsou zachovávány nadále. Já se tudíž k tomuto pozměňovacímu návrhu hlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Nemám žádné další přihlášky do podrobné rozpravy. Pokud se již nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Mám avizováno, že pan zpravodaj vystoupí se závěrečným slovem. A ptám se pana ministra. Ten si nepřeje vystoupit. Pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, v podstatě ti, co jsme tady byli v minulém volebním období, jsme si tyto diskuse svým způsobem už prožili. Rozumím tomu, že ti, co přišli nově, mají plné právo jako členové této ctihodné Sněmovny, aby se k těmto věcem vyjadřovali, a plně respektuji i jejich názory, které jsou zejména opřeny o každodenní činnost jako v případě lékařů. Nicméně chtěl bych upřesnit, že my se tady trošku míjíme v argumentaci. Argumentace typu "budu-li mít na občanském průkazu datum expirace tetanu nebo datum, kdy jsem byl očkován" přece negeneruje to, že ten člověk bude přeočkován. Pouze to opět zůstává na jeho vůli. Čili mám-li ten údaj, může to pro mě být vodítko, ale určitě to není garance, že se půjdu nechat přeočkovat.

Já bych mohl v těch argumentech pokračovat dál. Ale co chci říci? Důležitou věc, když tady padla zmínka o rodném čísle, o tom, že bude vypuštěno - byla v původním návrhu uvedena skutečně lhůta 1. leden 2020. Čili do té doby zůstává. A na margo toho chci říci: pozměňovacím návrhem, který tady avizoval pan kolega Polčák, bylo předjednáno - a bude to pouze na vás, na poslancích, jestli akceptujete tento návrh - že by v podstatě ten údaj tam nadále zůstal.

Nicméně chci říci, že s ohledem na jistou ochranu identity v budoucnosti by právě měly fungovat čtecí zóny v občanských průkazech poté, kdy budou spuštěny základní registry... A škoda, že tady není pan kolega Tejc, ale kdybych prostřednictvím předsedající se na něj obrátil, tak paradoxně on teď potvrdil, že lhůta rok 2017, 1. leden, resp. rok 2020 pro rodná čísla v té původní podobě by s ohledem na spuštění registru v roce 2012... Čtyři, a jestli umím počítat dobře, dokonce osm let by byla dostatečná lhůta na to, aby se prokázalo, že systémy jsou funkční a tyto údaje budou nadbytečné, protože jakýmkoli přečtením čtecí zóny vy máte aktuální stav místa pobytu. Čili ten, kdo tam má uvedeno, jak mnozí říkají, bydliště a to není platné, protože bydlí někde úplně jinde, přijde-li na příslušný úřad anebo na tu banku, která bude vybavena komerčním čtecím zařízením... bude schopna si aktuálně vytáhnout tento údaj. Já bych vás poprosil, kdybyste v rámci tohoto se zkusili podívat z pohledu perspektivy na to, jak ty údaje skutečně budou expirovat. Čili - 2016, 2020. Bude teď přednesen a byl přednesen pozměňovací návrh. Čili pro drtivou většinu vás všech v případě potřeby tyto údaje tam zůstávají a nemělo by to být, doufám, zase důvodem další diskuse.

A to, že se to předjímá dopředu, je samozřejmě dáno tím, že i orgány státní čili veřejná moc potřebuje nějakým způsobem plánovat. Plánovat své investice. A jakékoliv údaje, které znamenají, že budu vydávat, v uvozovkách, zbytečně občanky proto, že tam budou některé údaje, které si ten úřad může získat, znamená pro ně vyšší údaje. A obráceně. A já nevylučuji, že pro komerční sektor budou nějaké minimální údaje, náklady. Nechť mají časovou představu, kdy by tyto kroky měly vpadnout v realizaci, aby se na ně mohly dostatečně připravit.

To jsem prosím považoval za potřebné, jenom na nějaké vysvětlení. A předpokládám, že ještě do příštího pátku, kdy snad by mohlo proběhnout třetí čtení, určitě bude prostor pro diskusi s těmi, kteří by o tom chtěli diskutovat. A rád se této diskuse zúčastním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Děkuji panu zpravodaji a končím druhé čtení tohoto... (Prosba o vystoupení z místa zpravodaje.) No, pokud pane zpravodaji, poté, co jsem to sloveso vyřkla... Tak poprosím pana ministra, zda by nevystoupil krátce.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Dobré odpoledne. Tak já otevírám tímto diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. My pěkně děkujeme a pan zpravodaj ještě dokončí.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Já se vám všem velmi omlouvám, ale tu informaci v podstatě jsem vám chtěl podat poté, co jsme se s panem ministrem domluvili, a já už jsem to avizoval členům našeho výboru. Dne 23. listopadu, což je úterý, ve 13 hodin by měl proběhnout seminář, který by se obecně měl nazývat Elektronizace veřejné správy, kde by postupně, v chronologii, informoval o legislativě a dalších technických krocích, včetně účasti části odborníků, kteří již tyto věci realizují. Konkrétně padl tady ČÚKAZ, čili zástupce z Českého úřadu katastrálního a zeměměřického. Měl by vás, poslance, informovat o tom, co vlastně obnáší veškerá legislativa, a ministerstvo - jaké veškeré kroky budou následovat. Myslím si, že to by mohlo pomoci všem těm, kteří přicházejí s konkrétními kritickými kroky, aby měli prostor na to se s tím obeznámit a případně na této platformě dále diskutovat.

Ještě jednou se omlouvám za tento vstup, ale považoval jsem za potřebné to sdělit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ještě jednou děkuji panu zpravodaji a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k projednání dalšího bodu. Tím je

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb.,
o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 17/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona za omluveného ministra financí Miroslava Kalouska uvede pan ministr Drábek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP