(10.40 hodin)

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych panu ministrovi životního prostředí i docela zatleskal za to, co tady řekl, až na tu pasáž, kdy se odvolával na úřednickou vládu, a aby si poslanci napříště rozmysleli, zdali budou opět ustavovat úřednickou vládu. Je zapotřebí připomenout, čí ta úřednická vláda byla a jak byla sestavena - byla to sociální demokracie, ODS a Strana zelených. Takže tam se podívejte, kdo má odpovědnost za to, co se tady nestalo a co se neudělalo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď prosím paní poslankyni Konečnou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte také mně zareagovat na vystoupení pana kolegy Drobila a vzkázat mu prostřednictvím předsedajícího, když mluvil také o té nečinnosti úřednické vlády - my... a šéf Energetického regulačního úřadu na výboru pro životní prostředí na podzim roku 2009 prohlásil, že o těchto problémech věděli už minimálně od konce roku 2008. Do 8. 9. 2009 vládla vláda Topolánkova dvě, jak si můžete přečíst na stránkách Úřadu vlády, jejímž ministrem průmyslu a obchodu, který měl tuto problematiku na starosti, byl pan ministr Říman. A pan ministr Říman je dnes hlavním poradcem pana premiéra. Tak jenom pro upřesnění, abychom si na sebe neházeli špínu. Nicméně obviňování nikomu ceny energie nesníží. Proto pojďme konečně něco řešit, ale neobviňujme se navzájem. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych ještě - promiňte, ale k faktické není přednost, takže teď má pan poslanec Pecina a pak může reagovat pan poslanec Drobil. V tomhle pořadí - Pecina a pak pan ministr Drobil. Prosím.

 

Poslanec Martin Pecina: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych také prostřednictvím pana předsedajícího vzkázal panu ministrovi životního prostředí - připomenu - já se na něj nezlobím, protože on tady v té době nebyl. Ale fakta jsou taková, že když ta úřednická vláda nastoupila, tak Sněmovna už prakticky neměla zasedat, čili my jsme žádné zákony nepředkládali. V okamžiku, kdy jsme pochopili, že budeme moci předkládat zákony, tak jsme tento zákon neprodleně předložili, a to je také důvod, proč již dnes Energetický regulační úřad může na příští rok výkupní ceny elektrické energie z fotovoltaických zdrojů snižovat. Čili my jsme konali ihned, i když jsme mohli - teď tady hovořím za Fischerovu vládu jako jediný její člen v této místnosti - takže my jsme konali skutečně neprodleně. Problém nastal skutečně v roce 2008, protože se mělo jednat v roce 2008. To je poznámka pro ty, kteří by chtěli svrhnout politickou vládu a nastolit opět úřednickou. Takže to nebylo zas až tak špatné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych pozval pana ministra Drobila.

 

Ministr životního prostředí ČR Pavel Drobil Nejdřív k paní kolegyni Konečné prostřednictvím pana místopředsedy. Topolánkova vláda dvě, jak paní kolegyně řekla, neskončila 8. 9., ale 8. 5., to je tedy velmi významný rozdíl.

Já jsem tady hovořil o tom, že... Já jsem tady nehovořil o tom, jak efektivně nebo neefektivně konala vaše vláda, úřednická vláda. Ona nekonala. To, že připravila návrh, který snížil cenu elektrické energie, to je jedna rovina. A druhá rovina, kterou tady řeší ten balík těch zákonů, je dopad, který to má na instalované výkony let 2009 a 2010, respektive 2009, a tam já žádnou akci úřednické vlády nevidím. Ale já rozumím tomu, že vláda, která tady chvíli vládla a věděla, respektive nevěděla, jak dlouho bude vládnout, jestli bude moci předkládat zákony, nebo nebude moci předkládat zákony, jestli pro ně získá podporu ve Sněmovně, nebo nezíská, že konala tak, jak konala. Já jí to svým způsobem nevyčítám, ona svou nečinnost měla zakódovánu ve svém vzniku. Já jenom prosím říkám, až si tady zase budeme zahrávat s nějakým pádem vlády bez toho, aniž bychom věděli, co bude následovat den poté, až tady budeme zase adorovat nějakou úřednickou vládu, abychom si uvědomili, jaké to může mít následky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Pecina ještě bude reagovat.

 

Poslanec Martin Pecina: Děkuji. Pane ministře, ta vláda prostě konala! To je ten zákon, který je předkládán dnes, ta novela zákona, tak není o tom, jestli se v roce 2011 sníží, nebo nesníží množství instalovaných megawattů ve fotovoltaických elektrárnách, to už je vyřešeno, a je to vyřešeno proto, že ta úřednická vláda skutečně konala. Dneska řešíte nějaké finanční dopady na obyvatelstvo, ale to, o čem hovoříte, že je problém, tak to se skutečně již neřešilo, to v tom zákoně je. Skutečně se v tomto mýlíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, vážený pane předsedající. Dovolte mi ještě jednou zareagovat. Já si, pane ministře, myslím, že tři měsíce jsou úplně jedno ve chvíli, kdy pan ministr Říman tři čtvrtě roku věděl, co se děje, a kdyby ten návrh zákona připravil, tak ho úřednická vláda mohla společně s Poslaneckou sněmovnou doprojednat. To vůbec není problém, takže jenom když se o tom bavíme. Ale nicméně pojďme hlasovat, protože je asi teď podstatné, aby se ceny energií pro podniky i lidi opravdu snížily. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě tady máme i faktickou pana poslance Sobotky, takže ho prosím o slovo. Pardon - řádné ne - řádné tady mám ještě dvě. Jestli je to řádně - takže přednostní právo, to je zase jiná. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, já si skutečně vybavuji tu chvíli, kdy tady Poslanecká sněmovna projednávala novelu, kterou předložila vláda Jana Fischera. Já bych té vládě chtěl ještě jednou za to poděkovat, že to udělala, protože tím, že se ten zákon přijal, tak je možné od 1. ledna příštího roku výrazným způsobem snížit výkupní ceny.

Ale pan ministr Drobil tohle téma tady otevírat neměl. Myslím si, že pro ODS to není dobře, aby se tyto věci tady diskutovaly, protože to byla Občanská demokratická strana, jejíž poslanci k tomu návrhu vlády Jana Fischera předkládali pozměňovací návrhy. My jsme tady hlasovali nejen o tom základním návrhu vlády Jana Fischera, který umožňoval výrazně snížit výkupní ceny od 1. ledna příštího roku, ale v rozpravě tady byly předloženy také dva pozměňovací návrhy poslanců ODS, které šly proti tomuto návrhu. To znamená snažily se zmírnit ten možný pokles výkupních cen z fotovoltaických elektráren, nebo dokonce zaváděly možnosti výjimek pro velké provozovatele fotovoltaických elektráren. Byli to poslanci ODS, kteří tady tyto návrhy předkládali a snažili se lobbovat za zájmy fotovoltaických elektráren.

Já chci jasně říci za poslanecký klub sociální demokracie, že jsme ani jeden z těchto dvou lobbistických návrhů poslanců ODS nepodpořili, ani jeden sociálně demokratický poslanec pro ně nehlasoval. Jasně jsme je tady na plénu Poslanecké sněmovny odmítli a pro tyto návrhy nakonec hlasovala jenom část poslanců Občanské demokratické strany a ty návrhy tady na plénu Poslanecké sněmovny neprošly. My jsme jako sociální demokraté jednoznačně hlasovali pouze pro vládní návrh, pro to, aby skutečně mohlo dojít ke snížení výkupních cen. A byla to vláda Jana Fischera, která jako první ten návrh předložila. Je přesně pravda to, co zde také již bylo zmíněno - vláda Mirka Topolánka za celou dobu svého působení nepředložila do Poslanecké sněmovny jediný návrh zákona, který by měnil podmínky, které definovaly prostředí pro fungování fotovoltaických elektráren v naší zemi.

Poslední poznámka k pádu vlády Mirka Topolánka. Ta vláda by přece nikdy nepadla, kdyby její pád nepodpořili samotní vládní poslanci. My jako opozice jsme několikrát navrhovali vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka, bylo to na místě. Ta vláda dělala celou řadu velmi vážných chyb, ale padla jenom díky tomu, že část jejích vlastních poslanců nepodpořila vlastní vládu. Byli to poslanci z ODS a byli to poslanci ze Strany zelených. Tam by si tedy vládní strany měly zpytovat svědomí a přemýšlet o tom, proč ztratily podporu vlastních poslanců. A díky tomu, že vláda Mirka Topolánka ztratila podporu vlastních poslanců, tak nakonec ten útok opozice byl úspěšný. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Teď pan poslanec Kováčik, opět přednostně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP