(10.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Já bych jenom chtěla připomenout, že jsem před chvílí četla omluvu předsedy vlády. Omlouvá se na jednu hodinu od 9.55 do 11 hodin. Ten důvod jsem uvedla též. Je to jednání Senátu Parlamentu České republiky, kde je předkladatelem jednoho prvního bodu jednání. Čili ta omluva zde řádně zazněla, tak jako zveřejňuji všechny omluvy všech našich kolegů a jsou akceptovány Sněmovnou. Jenom připomínám, že zde byla.

Další faktická poznámka pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedkyně, já se omlouvám, ale měla byste možná panu premiérovi vysvětlit, že z Ústavy České republiky je zodpovědný této Poslanecké sněmovně, ne Senátu! Čili tudíž pan premiér měl zde být a zodpovídat otázky této Sněmovně, protože jí je z ústavy zodpovědný.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní s přednostním právem dvě přihlášky - pan poslanec Petr Tluchoř, poté místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Dovolte ještě, abych vás seznámila s dalšími přihlášenými do rozpravy, kterých v tuto chvíli je 14. Promiňte, ještě chvilku, pane kolego. V těch čtrnácti je pořadí toto - budu říkat jenom příjmení: pan kolega Filip, Paroubek, Dolejš, Semelová, Levá, Ohlídal, Grospič, Opálka, Seďa, Hojda, Hulinský, Vilímec, Suchánek a Marková. To jsou zatím přihlášky do rozpravy.

Promiňte, pane kolego. Nyní má slovo předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, nejprve jen dvě stručné, krátké poznámky na adresu předchozího vystupujícího, tedy přesněji předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie pana Sobotky.

Pane předsedo, jen bych rád připomněl prostřednictvím paní předsedající dobu, kdy jste zde vy plédoval za institut legislativní nouze v otázce benefitů zaměstnanců, v otázce nátlakových akcí na ulicích, a tehdy, když my jsme protestovali proti použití tohoto institutu legislativní nouze, vy jste byl ten, který jste mluvil o velkých škodách hospodářských, kterých z tohoto vydírání a z těchto akcí vyplývají. Tedy prosím, abychom měřili stejným metrem.

Druhá poznámka ještě kraťounká k tomu včerejšku. Pokud by byly akceptovány naše návrhy na zkrácení lhůty na 15 dní ve výboru, nepřicházela by v úvahu věta o tom, že není možné debatovat na výboru, ani by nepřicházela v úvahu věta o tom, že chceme ještě cosi protlačit stávajícím Senátem. Stačilo pouze neblokovat jednání, neobstruovat a neblokovat zkrácení lhůty na 15 dnů. Pak by ten institut legislativní nouze ze strany vlády nemusel být použit.

Ale nyní k věci, k důvodu, proč jsem tady. Důvod, proč jsem si vzal slovo v debatě o rozpočtu, je kupodivu více obecný než čistě ekonomický. Samozřejmě že rozpočet je nejdůležitějším ekonomickým zákonem státu, ale já se chci soustředit zejména na druhou polovinu tohoto spojení. Chci tu mluvit o státu, protože jaký stát, takový rozpočet.

Nemůžeme mít dobrý rozpočet bez kvalitně fungujícího státu. Nemůžeme mít vyrovnaný rozpočet bez úsporného státu. Nemůžeme dělat odvážné reformy, dokud je vztah občanů ke státu diktován strachem. Strachem z nemoci, ze stáří, z neúspěchu, ze zločinu. Strachem ze svobody. Strachem, který v lidech účinně posilují levicoví politici, odboráři a vůbec všichni propagátoři silného pečovatelského státu. Teď mluvím především k levé části Sněmovny, dámy a pánové. Zastánci silného státu dobře vědí, že kdo ovládá lidský strach, získává tím moc. Získává moc, aby mohl zvedat daně. Aby mohl ještě více postátnit zdravotnictví a vydávat to za ochranu před nemocí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane kolego, já žádám všechny, aby zasedli do lavic. V případě, že chtějí řešit něco, co se netýká tohoto bodu, je dosti prostoru v kuloárech před poslaneckou sněmovnou pro tato řešení. Prosím všechny, aby věnovali pozornost řečníkovi.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní předsedkyně.

Aby mohl zvýšit pojistné a vydávat to za ochranu před nejistotou ve stáří, aby mohl podřídit podnikání státní regulaci a vydávat to za ochranu před nezaměstnaností, aby mohl nahradit kapitalismus a svobodu lidské aktivity socialismem a státním dirigismem a vydávat to za ochranu před nízkou mzdou, aby mohl posilovat policejní stát, špehovat kde koho, úkolovat justici a vydávat to za ochranu před zločinem a korupcí.

Smutnou zkušeností je, že hlasatelé strachu bývají úspěšní. Bohužel jim v tom často pomáhají i média. Strach se přece dobře prodává. Voličům stejně jako čtenářům a divákům.

Jasně viditelným měřítkem úspěšnosti šiřitelů strachu je velikost státního dluhu a hloubka rozpočtového deficitu. A to je výtka i do vlastních řad. ODS zkrátka za ty roky, co v tomto státě vládla, nedokázala překonat diktaturu strachu do té míry, abychom měli již dnes vyrovnaný rozpočet. K provedení zásadních reforem jsme získali silný mandát v letošních volbách. Toto je náš základní úkol, a pokud to nedokážeme splnit, pak jsme selhali. Teď mluvím pro změnu k pravé části Poslanecké sněmovny. Pokud nesplníme to, proč nás lidé volili, pak jsme selhali, dámy a pánové z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. My jsme dostali mandát překonat strach.

Je zřejmé, že propast strachu a dluhů nelze překlenout jedním rozpočtem. Tento rozpočet může být jen tak dobrý, nakolik mu to umožňuje stávající stav legislativy. V první řadě ho tíží na nohou koule mandatorních výdajů. Rozpočet doprovází i pár úsporných zákonů. O těch tu byla řeč. Ale ruku na srdce, dámy a pánové, na pravici především, toto ještě nejsou ony zásadní reformy. To je jen první závan reformního úsilí. Přesto už tento první malý krok naráží na zuřivý odpor apoštolů strachu! (Oživení v sále.) Už kvůli tomuto prvnímu drobnému krůčku čelí vláda nesmyslným odborářským demonstracím, sněmovním obstrukcím sociálních demokratů a vyhrožováním Ústavním soudem.

Co se těmi demonstracemi odboráři snaží vyvzdorovat? Myslí si snad, že kvůli demonstracím se státní pokladna zázračně naplní? Ne, opravdu si nemyslím, že jsou až tak naivní. Jim jde o logiku v poslední řadě. Jde jim jen a jen o ten strach. S tímto strachem samozřejmě kalkulují i zde sedící dámy a pánové na levici. Chtějí, abychom se lekli, dámy a pánové na pravici, chtějí, abychom se třásli o své židle tak, že reformy raději odložíme. Chtějí, abychom vyhandlovali pár let v klidu za budoucí osud této země a v dalších volbách stejně s hanbou odešli do opozice jako ti, kteří se báli splnit své sliby.

Ano, strach je mocný politický nástroj. Vlastně ten nejmocnější. Od časů prvních nájezdníků přes absolutní monarchii až po obhájce státu blahobytu se dějinami vine červená nit úspěšného zastrašování obyvatelstva. Nikdo přece neplatí daně dobrovolně a rád, platí je ze strachu. Dříve o holý život, dnes jsou státem vyvolávané hrozby sofistikovanější. Ale na podstatě se nezměnilo nic. Stát stále sílí z našeho strachu. Udělejme tomuto strachu přítrž, dámy a pánové, nejen tímto rozpočtem, ale především příštími reformami. Nesmíme se začít bát! Ostatně zbabělci v každé bitvě umírají jako první.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad pravice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tluchořovi. Ráda bych upozornila všechny, kteří vykřikují z lavic, že mají šanci se přihlásit k vystoupení a mluvit na mikrofon bez vykřikování. Faktická poznámka pan kolega Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já musím říct, že jsem dlouho nevěřil, že si tohle to, co jsme tady slyšeli, psal pan poslanec a předseda klubu ODS Tluchoř sám. Možná ano, možná ne, ale musím říct, že tady spíš platí podle sebe soudím tebe. Jestli tady někdo strašil a straší pravidelně před každými volbami tu návratem komunismu, tu krachem státu, který rozhodně před krachem nestojí, tak to nejsme my! Byla to vždy a je ODS a pravicové strany. Takže prosím, zameťte si před vlastním prahem a nedělejte tady tato slohová cvičení! Děkuji. (Potlesk z řad poslanců sociální demokracie.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP