(17.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Mně to od vlády nepřipadá jako seriózní jednání. Určitě bude dobré a zajímavé pozorně se seznámit s důvody, které vládu vedou k tomu, aby požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze.

Já jsem si nevšiml žádného zemětřesení, nevšiml jsem si žádných velkých povodní, nevšiml jsem si toho, že by v tuto chvíli zde nebyla možnost přijmout tyto zákony v rámci řádného legislativního procesu. Čeho jsem si všiml, je fakt, že tyto návrhy zákonů byly předloženy velmi pozdě do Poslanecké sněmovny, a pokud by probíhal řádný legislativní proces, tak by nebylo možné dokončit jejich projednávání do konce letošního roku. Tak to prostě je, ale to je problém chyby vlády, kterou v tuto chvíli vláda řeší velmi nestandardním prostředkem, snaží se nám namluvit, že zde existuje stav legislativní nouze.

Já bych pokládal za slušné, kdyby nám vláda tuto věc řekla, kdybychom dnes nemuseli absolvovat tuto rozpravu, protože ji budeme opakovat. Budeme ji opakovat znovu, protože vláda, pokud je tato zpráva pravdivá, se chystá ty návrhy stáhnout a znovu předložit do Poslanecké sněmovny. Velmi zvláštní způsob chování. Určitě je to projev oné vyšší politické kultury, kterou tato koalice po volbách slibovala.

Já myslím, že ta zpráva je natolik závažná, že bych rád požádal jménem poslaneckého klubu ČSSD o přestávku dvě hodiny na jednání poslaneckého klubu. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže to je první žádost, takže já přeruším jednání Sněmovny. A Sněmovna by se měla tedy znovu sejít. Ukončíme tedy dnešní jednací den a sejdeme se zítra v 9 hodin ráno. Tak.

 

(Jednání skončilo v 17.22 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP