(15.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Zatímco pravice, o které levá část spektra říká, že je tady jenom pro bohaté, brání ty chudé, aby nám nemuseli na stavební spoření přispívat tolik, tak levice křičí, že ti, kteří nemají na to, aby spořili, nám na to spoření přispět musí. Jiná logika v tom přerozdělovacím procesu není. A je to možná proto - a to je pravda v celé Evropě - že zatímco strany pravé části spektra jsou strany práce, strany živnosti, strany generování prostředků, tak strany opravdu velkého kapitálu jsou sociální demokracie. Ne náhodou pan poslanec Votava tady vyjadřoval největší obavy o osud stavebních spořitelen. O ty se fakt bát nemusíme, ty mají peněz dost. Ale proč mně má někdo, kdo má 9000 měsíčně, přispívat na mé stavební spoření? Já od něj ten příspěvek nechci. (Výkřiky zleva: Tak mu ho vraťte!)

To je vše, co jsem chtěl říci, s prosbou - narovnejme alespoň trochu tuto disproporci. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo závěrečné slovo k této fázi projednávání od ministra financí. Nyní se s přednostním právem hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já mám také trošku zastřený hlas, protože mě dojal pan ministr financí svojí péči o ty nejchudší. Já myslím, že hned druhý bod, který budeme dnes projednávat, je přesně ten bod, kde by pan ministr financí Kalousek měl projevit svůj soucit. Já myslím, že to je úžasná věc, jestliže tady pan ministr Kalousek argumentuje těmi, kdo berou 9000 měsíčně, a říká, že tito lidé přispívají na stavební spoření, tak by možná bylo dobré, kdyby se podíval na bod číslo 2, to jsou takzvaná úsporná opatření Ministerstva práce a sociálních věcí. Když si otevře ten tisk, tak na jedné stránce najde návrh na to, aby 150 tisíc nejchudších rodin s dětmi přišlo o sociální příplatek. V těch 150 tisících nejchudších rodin s dětmi je vychováváno v tuto chvíli 300 tisíc dětí, jejichž životní úroveň je závislá mimo jiné na tomto sociálním příplatku. Vláda jej navrhuje těmto rodinám sebrat. Sebrat bez náhrady. Z těch 300 tisíc dětí, které tam žijí, je kolem 15 až 20 tisíc těžce zdravotně postižených. Těmto 15 až 20 tisícům těžce zdravotně postižených dětí chce tato vláda sebrat sociální příplatek bez náhrady.

Je to velmi dojemné, pane ministře financí, ale vám to nevěříme. Vám prostě nevěříme, že vy máte obavu o osud nízkopříjmových domácností. Nemáte. Nemáte, vy tyhle nízkopříjmové domácnosti v bodě číslo 2, o kterém budeme hovořit za malou chvíli, obíráte o ty poslední zdroje, které mají k nějaké slušné rozumné obživě. Polovina z těch 150 tisíc rodin, kterým vy seberete sociální příplatek, jsou rodiny, kde se o děti starají samoživitelky nebo samoživitelé. Tak to prostě je, pane ministře. Většinou vydělávají těch 9000. Ano, vy jste tady o tom mluvil. To znamená, že vy jim prostě seberete sociální příplatek. To je přesně ta péče o nejchudší, to je skutečně dojemné. Málem jste nás, pane ministře, rozplakal.

Druhá věc, kterou bych k tomu chtěl říci a která je také důležitá. Já myslím, že pan ministr financí se tady chytil do vlastní argumentační pasti. Minulá schůze Sněmovny - stejně jsme tady argumentovali a vedli naši starou diskusi o tom, kdo jaké platí daně. Já si vzpomínám, jak zde vystoupil pan ministr financí Kalousek a mluvil o tom, že ti chudí vlastně žádné daně neplatí. Říkal, že žádné daně neplatí, protože tady existují slevy na dani, a když se ty slevy na dani započítají, tak vlastně chudí žádné daně neplatí. Tak jak je to tedy? Platí daně a přispívají do systému stavebního spoření, jak jste říkal dnes, anebo platí to, co jste říkal minule, že chudí vlastně žádné daně neplatí? Tak buď jste měl pravdu minule, nebo máte pravdu dnes. A pokud i ti chudí - a pokud to dnes přiznáváte, že i ti chudí daně platí - já s vámi souhlasím, i chudí platí daně, platí nepřímé daně, platí spotřební daně, platí daň z přidané hodnoty a celou řadu dalších daní a poplatků platí i ti nejchudší a přispívají do státního rozpočtu - tak proč těmto nejchudším chce vaše vláda zvýšit sníženou sazbu DPH z 10 na 17 %? To je přece úžasné opatření, kterým pomůžete zejména těm úplně nejchudším rodinám, protože máte pravdu, oni neplatí daň z příjmu, ale platí DPH, platí spotřební daně, no tak z nich vyždímáme i to poslední, co jim zbude, vyždímáme to z nich zvyšováním daně z přidané hodnoty.

Já vím, že to nepřímo souvisí s tím bodem, který v tuto chvíli projednáváme, se stavebním spořením.

A za třetí, co bych k tomu rád řekl. V naší zemi je 5 mil. ekonomicky aktivních obyvatel. Stavební spoření má 4,5 mil. obyvatel. Téměř každý, kdo je ekonomicky aktivní, má možnost využívat tohoto produktu. A já se zase na druhou stranu ptám: Je to úplně špatně, že lidé, kteří pracují, že lidé, kteří platí daně, lidé, kteří platí daň z příjmu, mají možnost, aby se jim část těchto daní zase vrátila do jejich rodinného rozpočtu? Je to špatně? Já myslím, že to není špatně. Ale je to v rozporu s filozofií této vlády.

Já si myslím, že to je velký problém. Tato vláda na jedné straně hovoří o tom, jak chce zabránit zneužívání sociálních transferů. Neustále mluví o tom, jak chce zabránit jejich zneužívání, a přitom o tyto sociální transfery připravuje zejména střední vrstvy. Zejména střední vrstvy. V minulém volebním období přišly o dětské přídavky středněpříjmové skupiny. Teď, za malou chvíli, tady budeme projednávat návrh, aby střední vrstvy přišly o porodné. Teď tady projednáváme návrh, aby střední vrstvy přišly o část podpory od státu na stavební spoření. Já se ptám, jak to souvisí se zneužíváním transferů. Copak ty transfery zneužívají střední vrstvy, skutečně ti lidé, kteří platí daně, chodí do práce, starají se o své děti? Copak tito lidé tyto transfery zneužívají? Copak je to špatné, copak je to nespravedlivé, že část daní, které tito pracující rodiny zaplatí, se jim vrátí zpět do rodinného rozpočtu prostřednictvím tady těchto transferů? Je to špatně, pokud vláda podporuje vlastnické bydlení mimo jiné tím, že tady byl vybudovaný systém několika nástrojů, který tahle vláda postupně destruuje, včetně destrukce stavebního spoření?

Já si myslím, že to je možná filozofický rozdíl mezi námi. Já se domnívám, že to chyba není, že není chyba, jestliže střední vrstvy, které nesou velkou část daňové zátěže, mají šanci, aby od státu zpět část těchto finančních prostředků ve formě podpory pro rodiny nebo ve formě podpory vlastnického bydlení dostaly zpátky. Je to určitě spravedlivější, než kdyby střední vrstvy jenom stát financovaly a na žádné státní transfery nárok nikdy neměly. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl předseda poslaneckého klubu ČSSD. Zeptám se, zda pan zpravodaj chce vystoupit se závěrečným slovem. Teď je k tomu prostor.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Já bych jenom rekapituloval, že v základním návrhu navrhovatel navrhl Sněmovně projednávání návrhu zákona tak, aby Sněmovna s ním vyslovila souhlas již v prvním čtení. Na toto byla vznesena námitka. Dále pan ministr financí jako poslanec vznesl návrh na zkrácení lhůty na 15 dní. Proti tomuto zkrácení lhůty bylo vzneseno veto.

Děkuji, to je všechno.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání, právě proto, že bylo vzneseno veto na zrychlené projednávání. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání rozpočtovému výboru. Zeptám se, zda má někdo nějaký návrh na přikázání. Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním rozpočtovému výboru. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6, přítomno 183, pro 171, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Na návrh, který předkládal pan ministr financí, bylo předloženo veto, čili tento návrh hlasován býti nemůže.

To je vše, co jsme mohli v tuto chvíli učinit. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji, děkuji všem, kteří se zúčastnili debaty nad tímto bodem, a končím projednávání tohoto vládního návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP