(16.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Ono představa, že tady přijmeme zákon, a tím je to vyřešeno, který popisuje, co která složka má dělat a jaké jsou tam kompetence, tak to je jistě důležité, jistě potřebné, nicméně takový zákon máme, je vyzkoušen mnoha povodněmi a víme, že funguje docela dobře. Co si budeme povídat - když tuto novelu nepřijmeme, svět se nezboří, protože nikde se neukázalo v praxi, že by stávající zákon špatně fungoval. Naopak, mnohaletá praxe povodní ukázala, že ten zákon funguje víceméně dobře. Takže my ho můžeme buď trošku vylepšit, nebo trošku pokazit, ale zásadní věc tím asi nezměníme.

Ale skutečně, co je klíčové a zásadní: jak pánové ministři, jak tato vláda chce zajistit, že nám vůbec v těchto složkách zbudou kvalifikovaní a zkušení lidé. Sami, pánové, to neoběháte, byť pan ministr John je něco jako superman a všechno zvládne, tak asi celou republiku těžko zvládne. A pochybuji, že pan ministr zdravotnictví, který myslím, že je daleko soudnější než pan ministr John, ví, že sám svými silami ten integrovaný záchranný systém v oblasti záchranné služby prostě nezvládne, i kdyby sloužil 24 hodin denně.

Takže, dámy a pánové, já skutečně důrazně žádám tuto vládu, aby jasně odpověděla na otázku, jak chce zabránit rozkladu těchto složek. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Kdo se dále hlásí do rozpravy? Určitě, prosím, pan kolega má nyní slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Vážení kolegové, vážený pane ministře, pane doktore, záchranář Chlad by se jenom krátce vyjádřil. Já si myslím, že pan zpravodaj řekl jasně a velice dobře, že zákon se připravuje hodně dlouho a že to není věcí současné vlády. Myslím si, že zákon je potřeba a je v návaznosti na Evropskou unii. Myslím si, že jsme měli mluvit o novele o krizovém řízení, o zákonu o krizovém řízení. Myslím si, že to, co tady bylo předneseno, je opravdu trošku mimo a ztratili jsme trošku času. Děkuji. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Chlad. Zeptám se, kdo další se hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Faktická poznámka pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Bohužel se ukazuje, že vy jste nepochopili, co je nejdůležitější. (Potlesk poslance Babáka.) Není nejdůležitější to, co je napsáno v novele zákona, jak jsem říkal. Zákon je možné novelizovat, nemusí se novelizovat. Ale co je nejdůležitější - udržet kvalifikované a schopné lidi v těchto složkách. K čemu vám je sebelepší zákon, když vám ti lidi tam prostě nebudou a odejdou, když je tato vláda vyhání z těchto profesí a vyhání do zahraničí.

My jsme v situaci, kdy Česká republika nejprve z našich daní investuje do vzdělání těchto lidí, a to vzdělání trvá velmi dlouho. Já nevím, jestli si to uvědomujete, vzdělání lékaře trvá šest let fakulta a dalších minimálně pět šest let postgraduálního vzdělávání. Kvalifikovaný záchranář roste také velmi dlouho, kvalifikovaný kriminalista, aby byl fakt dobrý, tak není dřív dobrý než po nějakých šesti deseti letech. To jsou špičkoví odborníci, po kterých sáhne klidně soukromý sektor a zaplatí je daleko líp, po kterých sáhnou všude v zahraničí. A co vy děláte? Vám je to jedno! Vám je to úplně fuk! (Slabý potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda se ještě někdo další hlásí. Pan ministr zdravotnictví, prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedkyně, děkuji vám za slovo. Já se cítím povinen reagovat na slova pana poslance Ratha, který tu pronesl velké obavy na adresu zdravotnického systému a zdravotnických záchranářů. Já bych chtěl jenom připomenout - přestože věc se projednávaného bodu týká opravdu jenom okrajově a naráží samozřejmě na velké demonstrace a protesty, které trvají delší dobu a dnešního dne vrcholí - já se cítím kompetentní reagovat na zdravotníky, na zdravotní personál a jejich vztah k tabulkovým platům, protože tabulkové platy jsou to, čím jsou zdravotníci placeni jenom částečně, a velká část zdravotníků má platy nadtarifní. Jestliže dnešní organizace, které působí ve zdravotnictví, jsou schopné platit nadtarifní platy, bude tato jejich schopnost zachována v případě, že budou hospodařit dobře, a v případě, že nedojde k dramatické krizi ve zdravotním pojištění.

Krizi očekáváme, ví se všeobecně, že bude asi 10 miliard minus ve zdravotnickém rozpočtu v objemu zhruba 200 miliard. Tato krize je to, co může ovlivnit platy zdravotníků a vůbec pracovníků v celém zdravotnickém systému, nikoliv tarifní tabulky. Já myslím, že toto je potřeba říci, a vzhledem k tomu, že záchranné služby, které jsou pod kraji, jsou jimi organizovány, platí je krajské úřady, je věcí krajů, jak budou své zdravotníky platit i nadále a jak budou alokovat své rozpočty, které aktuální škrty ovlivní jenom z malé části. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. O slovo se hlásí pan poslanec David Rath. (Z pravé části sálu je slyšet smích.)

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, zprava se ozýval mužný smích. Já jsem se tam podíval, jestli tam náhodou nezavítal některý z ministrů, ale ne, je to některý z poslanců.

Dámy a pánové, myslím si, že s panem ministrem zdravotnictví jsme dostatečně dlouho ve zdravotnictví, abychom věděli, jak to tam chodí. Ví to pan ministr stejně jako já. Pan ministr stejně jako já ví, že v zařízeních, kde nejsou tarifní platy, neplatí tam tarifní tabulka, jsou platy sester zhruba o 3 tisíce v průměru nižší, u lékařů velmi podobně, asi o 2 až 4 tisíce v průměru nižší než v zařízeních, kde tarifní tabulka dlouhodobě platí. To je realita. Pan ministr je docent medicíny a stejně jako já je tedy vychován v určitém vědeckém přístupu a stejně jako já ví, že jedna věc je, v co věříme, v co bychom chtěli věřit, jak bychom to chtěli vysvětlit, a druhá věc, jaká je skutečná a uvěřitelná realita. To, co jsem říkal, je statistická realita. Čili vědou ověřená realita.

My můžeme tady tisíckrát říkat, že vlastně když zrušíme tarifní platy, že se nic neděje, že přece neklesnou. Já se vás ptám, pane ministře, jak vysvětlíte fakt, že dvě stejná zařízení, placená ze stejného zdravotního pojištění, placená stejným způsobem ze zdravotního pojištění, tak v jednom mají sestry a lékaři podstatně méně než ve druhém a jediný rozdíl mezi nimi je, že jeden má tarifní tabulku a druhý nemá tarifní tabulku. Prostě to je realita. Pro to žádné vysvětlení nemáte, podle vaší logiky. Tím vysvětlením je skutečně existence tarifní tabulky a existence toho, že každý rok vláda tuto tarifní tabulku valorizovala, respektive vlády sociální demokracie. V okamžiku, jak přišly pravicové vlády, tak tato tarifní tabulka nebyla valorizována nikdy. A opět zde máme zajímavý důkaz. Soukromý sektor, který je bez tabulek, státní sektor s tabulkami nedohnal.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane kolego, promiňte. Projednáváme vládní návrh zákona o krizovém řízení. Já vás volám k odpovědnosti, abyste mluvil k věci. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Poslanec David Rath: Dobře, jestli myslíte, paní předsedkyně. Tleskáte jen tomu, že souhlasíte s tím, že otázka toho, zda v integrovaném záchranném systému budou, či nebudou kvalifikovaní pracovníci, nesouvisí se zákonem o integrovaném záchranném systému. Zajímavá logika. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP