(15.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Z hlediska praktického fungování, a každý, kdo uvažuje racionálně, tak to musí vědět, je respektování tohoto usnesení během standardní třítýdenní schůze Poslanecké sněmovny v sestavě tří lidí v podstatě vyloučeno. Vyloučeno. Každý, kdo uvažuje trošku racionálně, toto musí přiznat. Znamenalo by to rozšířit počet místopředsedů vlády. Naprosto jednoznačně je to jediný způsob, jak toto usnesení respektovat.

A já se táži: Je správné, aby 200členná Poslanecká sněmovna měla tři místopředsedy a patnáctičlenná vláda měla tři až čtyři místopředsedy? Jak se na to budou lidé dívat? Jak budou chápat úspory, které musí přijít, když my takto plýtváme jenom kvůli tomu, aby se formálně dodrželo jedno usnesení 14 let staré, které v podstatě mělo spíše šikanózní charakter než reálný charakter?Já jsem přesvědčen, že tady by Sněmovna šla špatnou cestou.

Dámy a pánové, chci vás vyzvat k tomu, abychom se rozhodli na základě racionality pro racionální návrh, který tady padl, anebo na základě politikaření pro laciné přestřelky, které tady v tuto chvíli vedeme. Já jsem přesvědčen, že první varianta je správně.

Mimochodem, kdo se podívá do našeho legislativního a ústavního pořádku, tak zjistí, že za určitých okolností dokonce i řídit zasedání v nepřítomnosti premiéra či místopředsedů vlády může pověřený člen vlády. Dámy a pánové, já se táži: Je ministr vlády něco méněcenného? Je to někdo, kdo nemůže vládu reprezentovat, když dokonce podle ústavy může za určitých okolností řídit jednání vlády?

Takže bych vás chtěl všechny vyzvat, abychom se chovali racionálně, rozumně, správně a schválili tuto změnu usnesení upravující chod Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď je v pořadí pan poslanec Jeroným Tejc, potom pan poslanec Klučka. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych chtěl k tomu, co říkal pan premiér, říct jedno. My přece nenavrhujeme, abyste zvýšili počet místopředsedů vlády. Pokud, jak říkáte, budou pravděpodobně dva místopředsedové a jeden předseda, tak já věřím, že jsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, protože jedním z hlavních úkolů člena vlády je účast na jednání Poslanecké sněmovny. Já myslím, že to plnění základního úkolu platí zejména pro předsedu vlády a pro jeho místopředsedy. Tohle my chceme, tohle chceme, aby bylo zachováno, a chceme, aby platilo, že alespoň jeden z těchto tří lidí na tomto místě za mnou bude sedět a bude tlumočit vedení vlády to, co se dělo v Poslanecké sněmovně, pokud už premiér nebo místopředseda vlády na jednání přijít nemůže.

K těm úsporám. Je to jednoduché. Určitě je potřeba šetřit. Proto také nenavrhujeme, abyste například zmocnili a určili jednoho místopředsedu vlády pouze pro komunikaci s Poslaneckou sněmovnou. To by bylo skutečně hloupé. To nikdo nechce, ale je potřeba šetřit tak, aby nebyl ohrožen výkon funkce Poslanecké sněmovny. Víte, ono to nejjednodušší a nejužitečnější a nejefektivnější by se mohlo v této logice, kterou tady předvádějí pánové v z ODS, zdát, že bychom tady mohli svolat Poslaneckou sněmovnu na pátek, schválit zmocňovací zákon, pověřit vládu, zrušit sněmovnu, a pak by to určitě bylo levnější. Nejlevnější systém je diktatura, ale já myslím, že k tomu nesměřujeme. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Václava Klučku.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji. Pane předsedající, vidíte to, jak jsem krátkozraký. Máme dva premiéry, jednoho s vládou a jednoho bez vlády. Já si teď kladu otázku, která že to účast v této chvíli ve sněmovně je ta potřebná. S vládou, nebo bez vlády? Možná by bylo lepší, kdyby pan Nečas seděl tady někde kousek za mnou, abychom ho nepřehlédli, protože v té chvíli prostě premiér na této sněmovně je, i když bez vlády.

Chápu pojmy úspory, chápu pojmy racionalizace. Každý člen vlády v podstatě má své pověření za vládu. Bude-li sedět za těmito mými zády, pak tedy je pověřen účastí na Poslanecké sněmovně. Proč se trápíte pojmem pověření? Čím to budeme ověřovat? Jak to bude předsedající sdělovat, že právě tento člen je pověřen tím, že může zastupovat vládu při jednání Poslanecké sněmovny? To byl můj původní dotaz na pověření.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych poprosil vás, pane kolego. Já se omlouvám, nemáme tady zasedací pořádek. Požádám vás, jestli byste se mohl představit. Je mi to líto.

 

Poslanec Daniel Korte: Samozřejmě, jsem Daniel Korte.

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, maně jsem zapíchl zrak do tohoto fasciklu příloh a objevil jsem na straně 9 usnesení č. 541 z 6. listopadu 1997, kde na návrh poslance Miloše Zemana usnesení zakazuje používání mobilních telefonů pro poslance a další přítomné v tomto sále při jednání sněmovny. Rozhlédnu-li se po tomto sále, vidím, že jen málokdo toto usnesení dodržuje. Je to totiž usnesení redundantní, nadbytečné, je zbytečné a koneckonců také hloupé. Proto navrhuji ze seznamu příloh přílohu na straně 9 usnesení 541 vypustit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud to pan Tluchoř už nenavrhoval, tak to určitě bude zaznamenáno. Ptám se, kdo dál se hlásí. Prosím. Pan poslanec Braný se přihlásil o slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, můj předřečník zde upozornil na usnesení č. 541. Též jsem byl v pochybnostech, jestli nemám vystoupit a žádat, aby se o něm hlasovalo zvlášť, protože jinak budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích a pak en bloc o celé příloze.

Když jsem slyšel diskusi, tak mě to utvrdilo, že bychom přece jenom asi měli tady zakázat nahrávací techniku, aby se moc nerozšiřovalo, co tu říkáme, ale přesto teď budu věcný.

Tam nebyl důvod, vážený pane kolego prostřednictvím předsedajícího, to, že teď to neplníme. My jsme to totiž neschválili v posledním období. Čili telefony byly povoleny a telefon se snažím mít vypnutý.

Co mě vede k tomu, aby v takovéto podobě neplatilo ani v dalším volebním období toto usnesení, je, že se zde zakazuje záznamová technika, to znamená vlastně přenosné počítače, a je to výslovně zakázáno i sdělovacím prostředkům a hostům na galeriích. A víte, že se to děje. Takže tady bychom měli být spíš uvážlivější, a chceme-li jenom řešit telefony, tak se k tomu vrátit v nějakém příštím jednání.

Takže já navrhuji též, aby se o usnesení 541 hlasovalo zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nevidím už nikoho dalšího s přihláškou do všeobecné rozpravy. Předpokládám, že z všeobecné rozpravy žádný návrh pro hlasování nevyplynul, takže bych teď otevřel rozpravu podrobnou. Otevírám podrobnou rozpravu. Pan poslanec Tluchoř se hlásí jako první.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, já to tedy zopakuji, svůj návrh. Jedná se o pozměňovací návrh k návrhu usnesení, který máte na svých lavicích. Navrhuji nový bod 3, který zní: 3. V usnesení Poslanecké sněmovny č. 31 ze dne 23. července 1996 ze 3. schůze z 2. volebního období Poslanecké sněmovny se v bodu 2 slovo "místopředseda" nahrazuje slovem "člen".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál tedy? Prosím, pan poslanec Dolejš jako další.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji, pane předsedající. Dovolím si tedy konkrétně formulovat návrh usnesení, kterým bychom modifikovali následující sukcesivní akt, a to pro případ, že projde návrh kolegy Tluchoře, jako bod č. 4 v této dikci: V usnesení Poslanecké sněmovny č. 20 ze dne 12. září 2006 z 2. schůze z 5. volebního období Poslanecké sněmovny se v článku II. v bodě 1. zrušuje písmeno d). Dosavadní písmena e) a f) se označují jako písmena d) a e).

To je všechno. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP