(15.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Teď možná mohu jen požádat představitele jednotlivých poslaneckých klubů, aby přednesli své návrhy. Prosím pana poslance Tluchoře. Může vystoupit jako první.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, dovolte mi, abych přednesl jeden drobný pozměňovací návrh k návrhu usnesení Poslanecké sněmovny na potvrzení platnosti usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2010.

Navrhuji nový bod číslo 3, který zní: "3. V usnesení Poslanecké sněmovny číslo 31 ze dne 23. prosince 1996 ze třetí schůze z druhého volebního období Poslanecké sněmovny se v bodu 2 slovo 'místopředseda' nahrazuje slovem 'člen'."

Pro vysvětlenou. Jedná se o ono usnesení, které stanoví povinnost místopředsedy nebo nově navrhovaného člena vlády zúčastnit se celého jednání schůze Poslanecké sněmovny.

Bod 2 by tedy zněl: "Předseda vlády nebo jím pověřený člen vlády se zúčastní celého jednání schůze Poslanecké sněmovny."

Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane poslanče. Ale já bych vás poprosil, kdybyste byl tak laskav a sedl si rovnou ke stolku zpravodajů a registroval i ty další podané návrhy. Děkuji.

Teď otevřu všeobecnou rozpravu. Pokud se nehlásí žádný další zástupce klubů, tak otevřu všeobecnou rozpravu. Mám tady první písemnou přihlášku pana poslance Jiřího Dolejše. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano. Děkuji, pane předsedající. Já bych rozšířil ona doplnění navrhovaného usnesení, a to tak, o bod 4. Jedná se také o drobnou změnu, kterou bych hned zdůvodnil.

Když si nalistujete v onom souboru historických usnesení stránku 26, tak tam naleznete usnesení, které jsme přijali ve Sněmovně 12. září 2006 - toto usnesení se týká pověření rozpočtového výboru - a které tímto bylo zmocněno přijímat podrobnosti k zákonným ustanovením, a to zejména v oblasti poslaneckých náhrad, kanceláří, ubytování asistentů. A teď přijde ono zmocnění, které bych rád korigoval.

Je tam také zmocnění pro rozpočtový výbor, aby stanovoval rozsah úhrady spotřebovaných PHM u automobilů, které mají možnost z titulu své funkce využívat předsedové výborů, klubů a vedoucích delegací. Vzhledem k tomu, že mezitím došlo k novele zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce, tato auta i nadále uvedeným funkcionářům náleží, ale již jim nenáleží PHM. Tedy z tohoto důvodu je příslušné zmocnění rozpočtového výboru nadbytečné, a tudíž by bylo dobré, aby v tomto historickém usnesení již nebyl bod, nebo resp. písm. D, aby se z tohoto historického usnesení toto písmeno D vypustilo. Týká se to § 10 odst. 2 zákona číslo 236/1995 Sb., ve znění pozdějších novel.

Nyní bych přednesl text 4. bodu usnesení, o který jde.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme ještě i podrobnou rozpravu.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Dobrá. Pokud budou další do podrobné rozpravy, tak to načtu do podrobné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Třeba. Tak se můžeme dohodnout. Výborně. Teď ještě pořád probíhá všeobecná rozprava, do které se hlásil pan poslanec Sobotka jako další.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych zareagoval na návrh, který se zde objevil v rozpravě. Byl to návrh pana předsedy poslaneckého klubu Tluchoře, který se týkal otázky účasti členů vlády na jednání schůze Poslanecké sněmovny.

Já se domnívám, že by bylo vhodné, kdybychom zachovali stávající právní úpravu, která říká, že na schůzi Poslanecké sněmovny by měl být přítomen buď předseda vlády, nebo jím pověřený místopředseda vlády. Podle mého názoru to je věc úrovně, respektu, autority Poslanecké sněmovny jako takové. Vláda odvozuje svoji legitimitu od důvěry Poslanecké sněmovny, nikoli naopak, a vláda by také měla být patřičným způsobem důstojně, dostatečně na každé schůzi Poslanecké sněmovny zastoupena. Jestliže už se schází Poslanecká sněmovna, pak pro to existují dobré a důležité důvody. Já doufám, že nebudeme schůzovat zbytečně. Doufám, že vždy, když se sejdeme v tomto počtu, tak budeme projednávat buď důležité zákony nebo jiná významná témata pro život celé země, a je naprosto nezbytné, aby vláda byla přítomna na jednání Poslanecké sněmovny a byla zastoupena buď přímo v osobě předsedy vlády, nebo v osobě pověřeného místopředsedy vlády. Já bych se nerad dočkal situace, kdy zde, jestliže my devalvujeme toto kritérium, jestliže snížíme nároky na účast členů vlády na jednání Poslanecké sněmovny, abychom se nedožili situace, kdy zde vůbec žádný člen vlády přítomen nebude. Budeme čekat na to, zdali se v kuloárech podaří náhodou nějakého člena vlády sehnat. Je důležité podle mého názoru toto pravidlo zachovat. Ono v té či oné podobě zde existuje už od roku 1996. Jednotlivé strany se střídaly ve vládě, střídaly se v opozici, a přesto toto pravidlo zde platí a podle mého názoru by bylo dobře, kdyby zůstalo zachováno.

Pokládal bych za velmi špatné znamení, kdyby Poslanecká sněmovna již na své druhé schůzi toto pravidlo vůči vládě změkčila. Možná by si to vláda také mohla vykládat tak, že nyní Poslanecká sněmovna bude uplatňovat svoji kontrolní roli méně důrazně, než tomu bylo v uplynulých letech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď nevím, co s vámi, pánové. Jeden z vás v každém případě. Prosím tedy pana poslance Kováčika. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Přeji všem dobrý den.

Pane předsedo, vážené paní, vážení pánové, ve smyslu toho, co zde navrhuje pan kolega Tluchoř, můžeme pokračovat ještě dál. Můžeme, aby se zefektivnil celý proces, aby vláda skutečně vládla a ta zbytečná Sněmovna neotravovala její vládnutí, tak tam můžeme napsat, že to nemusí dělat vůbec pověřený člen vlády, to sezení tady a to poslouchání těch trapných řečí, leckdy trapných skutečně možná. To může dělat leckterý úředník případně, aniž bych se chtěl té profese dotknout, třeba i uklízečka z Úřady vlády, že to prostě může dělat kdokoliv formálně. Udělejme to, hlasujme pro to, jestli chceme rezignovat na parlamentarismus jako takový. Jestli chceme Poslaneckou sněmovnu odsoudit, a zatím se to úspěšně daří v tomto volebním období, do role pouhého plnitele zájmů a rozhodnutí těch, kteří se rozhodli být ve vládě a dohodli si to, jestli chceme Poslanecnou sněmovnu snížit na pouhou fabriku na zákony, a to ještě jenom některé, jestli chceme z Poslanecké sněmovny udělat pouhý prostor pro plnění rozkazů, tak to tedy udělejme. Já si myslím, že pořád ještě platí, že vláda je odvozena od Poslanecké sněmovny, je Poslanecké sněmovně zodpovědná a v tomto smyslu je také Poslaneckou sněmovnou kontrolována ne pouze kontrolním výborem; celá Poslanecká sněmovna má, kolegyně a kolegové, onu zodpovědnost a onu funkci a onu roli. Pojďme ji tedy plnit a neulehčujme to zbytečně, že tady nebude sedět nakonec nikdo ve vládních lavicích. Nakonec se ty vládní lavice dokonce zruší. Proč by tady byly, vždyť Sněmovna dostane svoje rozkazy prostřednictvím grémií politických stran, které jsou zrovna u vlády.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným je pan poslanec Tluchoř. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP