(14.50 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, vládo, paní a pánové, v souladu s body 2 a 3 článku prvního volebního řádu Poslanecké sněmovny se 21. června letošního roku sešla skupina poslanců delegovaná jednotlivými poslaneckými kluby na základě parity a pod vedením poslankyně Vlasty Parkanové ustavila z návrhů jednotlivých poslaneckých klubů volební komisi podle zásady poměrného zastoupení, a to v počtu 15 členů.

Poprosím vážené kolegyně a kolegy, aby po přečtení jména povstali, aby Sněmovna věděla, kdo je bude celé čtyři roky provádět volbami.

Paní poslankyně Vlasta Bohdalová. (Povstává.)

Pan poslanec Jan Florián. (Povstává.)

Paní poslankyně Alena Hanáková. (Povstává.)

Pan poslanec Pavel Hojda. (Povstává.)

Pan poslanec Jan Chvojka. (Povstává.)

Pan poslanec Jan Klán. (Povstává.)

Paní poslankyně Vladimíra Lesenská. (Povstává.)

Pan poslanec Viktor Paggio. (Povstává.)

Paní poslankyně Karolína Peake. (Povstává.)

Pan poslanec Aleš Roztočil. (Povstává.)

Paní poslankyně Jaroslava Schejbalová. (Povstává.)

Pan poslanec Petr Tluchoř. (Povstává.)

Paní poslankyně Dana Váhalová. (Povstává.)

Poslanec Jan Vidím. (Uklání se u řečnického pultu.)

Paní poslankyně Jaroslava Wenigerová. (Povstává.)

Přehled všech jmenovaných máte, jak již uvedla vážená paní předsedající, na svých stolech včetně příslušnosti k jednotlivým poslaneckým klubům.

Dnes, tedy 22. června, se konala ustavující schůze volební komise, která zvolila předsedou volební komise poslance Jana Vidíma, místopředsedkyní volební komise poslankyni Vlastu Bohdalovou a ověřovateli volební komise paní poslankyně a pány poslance Jana Floriána, Jana Chvojku, Vladimíru Lesenskou, Viktora Paggia a Jaroslavu Wenigerovou.

Ještě mi prosím dovolte několik málo slov k ustavení volební komise. Podle § 24 zákona o jednacím řádu Poslanecká sněmovna na ustavující schůzi bere na vědomí ustavení volební komise pro volby konané na této, na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Striktním výkladem tohoto ustanovení by Poslanecká sněmovna na své druhé schůzi, tedy schůzi bezprostředně následující po schůzi ustavující, tuto volební komisi ustavovala znovu. Při použití ustanovení § 116 odst. 2 jednacího řádu a především pak článku 1 bodu 7 volebního řádu je možné však již na této ustavující schůzi Poslanecké sněmovny vzít na vědomí ustanovení volební komise pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny pro celé čtyřleté volební období.

Tento způsob ustanovení volební komise byl zvolen i v předcházejících nejméně třech volebních obdobích a osvědčil se. Proto bych chtěl ctěnou Poslaneckou sněmovnu požádat o to, aby vzala na vědomí ustanovení volební komise Poslanecké sněmovny, a to pro celé šesté volební období. Děkuji pěkně.

 

Předsedající Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. A dříve než otevřu rozpravu, ráda bych vás upozornila, že podle § 116 odst. 2 našeho jednacího řádu bere Sněmovna ustavení volební komise na vědomí. V rozpravě tedy nelze navrhovat jiné členy.

A ještě přednesu návrh usnesení předtím, než zahájím rozpravu: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí ustavení volební komise Poslanecké sněmovny, a to pro volby konané na ustavující schůzi Sněmovny a pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny v šestém volebním období ve složení tak, jak jsme s ním byli seznámeni a máme v písemném podkladu na své lavici."

Nyní tedy zahajuji rozpravu. Pakliže se někdo přihlásí, pak vás požádám, abyste se představili jménem, protože se zatím všichni neznáme. Přeje si někdo vystoupit k informaci předsedy volební komise a k návrhu usnesení? Nehlásí se nikdo, takže tuto rozpravu končím.

Přistoupíme k prvému hlasování této schůze. Ještě předtím, než toto hlasování zahájím, oznamuji, že náhradní kartu č. 1 má pan poslanec Jiří Paroubek.

Prosím tedy nejprve, abyste se všichni svými kartami přihlásili k hlasovacímu zařízení. Pokud někdo nemá kartu, je možnost vyžádat si zde kartu náhradní. A její číslo mi, prosím, oznamte.

 

Jste-li všichni přihlášeni, zahajuji hlasování číslo 1. Táži se vás, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak jste s ním byli seznámeni. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1: přítomno 195, pro 192, proti nikdo. Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen.

 

Můžeme se tedy věnovat dalšímu bodu. Tímto bodem je

 

4.
Návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a stanovení počtu členů

Poslanecká sněmovna v souladu se svým jednacím řádem jako první zřizuje mandátový a imunitní výbor, který má mimo jiné za povinnost přezkoumat, zda jednotliví poslanci byli řádně zvoleni. Podle § 115 odst. 2 našeho jednacího řádu se výbory Poslanecké sněmovny ustavují podle zásady poměrného zastoupení. Z jednání poslaneckých klubů vzešel, nebo nevzešel zatím žádný návrh a já tedy poprosím, zahájím rozpravu a poprosím, aby v ní vystoupili ti, kteří přednesou své návrhy v tomto slova smyslu.

Zahajuji rozpravu. Táži se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Tluchoř má slovo jako první.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl počet členů mandátového a imunitního výboru na číslovku 15.

 

Předsedající Miroslava Němcová: Zeptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo. Končím tedy rozpravu a přistoupíme k hlasování o návrhu, který zde právě zazněl. Ten návrh zní: "Poslanecká sněmovna zřizuje mandátový a imunitní výbor, který bude mít 15 členů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2: přítomno 196, pro 191, proti nikdo. Konstatuji tedy, že toto usnesení bylo schváleno.

 

Dalším naším bodem je

 

5.
Vyhlášení lhůt na podávání návrhů na členy mandátového a imunitního výboru
a na kandidáty na předsedu, místopředsedy a ověřovatele Poslanecké sněmovny

Prosím opět o slovo předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, vládo, paní a pánové, volební komise na své první schůzi, která se konala dnes, přijala usnesení č. 2, kterým stanovila lhůty pro podávání návrhů na členy mandátového a imunitního výboru, na kandidáty na předsedu Poslanecké sněmovny, místopředsedy Poslanecké sněmovny a na ověřovatele Poslanecké sněmovny, a to do dnešního dne, do 17 hodin.

Volební komise dále pověřila tajemníka komise Ladislava Žáka přijímáním jménem volební komise všech návrhů od jednotlivých poslaneckých klubů a jejich následné předání všem poslaneckým klubům na vědomí. Proto žádám tímto jednotlivé poslanecké kluby, aby ve stanovené lhůtě - znovu opakuji: dnešního dne do 17. hodiny - předložily návrhy na členy mandátového a imunitního výboru, kandidáty na předsedu, místopředsedy a ověřovatele Poslanecké sněmovny, a to do místnosti 322 Smiřického paláce.

Ještě krátké zdůvodnění ke lhůtě. V souladu s ustanovením čl. V bodu 3 a čl. III bodu 2 volebního řádu Poslanecké sněmovny byla tato lhůta stanovena tak, aby volební komise obdržela návrhy nejpozději 24 hodiny přede dnem, kdy je na pořadu schůze ustavení výborů nebo volba. To tedy znamená, že Poslanecká sněmovna může ustavit mandátový a imunitní výbor a může provést volbu předsedy a místopředsedů Poslanecké sněmovny, stejně jako schválit nominaci ověřovatelů Poslanecké sněmovny, nejdříve ve čtvrtek 24. června tohoto roku.

Děkuji pěkně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP