(10.50 hodin)
(pokračuje Bursík)

Mezisklad vyhořelého paliva v Temelíně, jehož analogie v elektrárně Isar v Bavorsku stála 810 milionů korun, bude stát jednu a půl miliardy korun! Do výběrového řízení na tento mezisklad se přihlásila jediná společnost se sídlem v Lucemburku. Jeden za zastupujících této společnosti sedí ve vyšetřovací vazbě, druhý ze zastupujících této společnosti, Jiří Kovář, bývalý šéf Úřadu vlády za vlády premiéra Klause, bývalý místopředseda ODS, se k tomu nehodlá vyjadřovat.

Pane ministře vnitra Pecino, děkuji, je dobře, že dáváte pozor, protože to by nemělo ujít vaší pozornosti. Strategická investice meziskladu vyhořelého paliva v Temelíně a realizuje to firma, kde neznáme její vlastníky, která sídlí v Lucemburku. (V sále je velký hluk.)

Podívejme se na rekonstrukci elektrárny v Tušimicích, původní rozpočet 15 mld. korun, finální 27 mld. korun! (Řečník se obrací k paní předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane kolego, omlouvám se vám. Prosím ještě jednou všechny kolegy, pokud jim není uděleno slovo, aby se chovali podle zásady, že není-li jim uděleno mluvit, v Poslanecké sněmovně nemohou, a pokud chtějí, tak musí mimo ni, nebo o slovo řádně pořádat. Děkuji.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji pěkně, paní místopředsedkyně.

U Tušimic se projevuje model, který akciová společnost ČEZ zavedla pro své velké investice do retrofitů a nových elektráren, totiž takzvané balíčkování velké investiční zakázky do balíčků, které nepřesahují 100 mil. korun. Takové balíčky nemůže kontrolovat dozorčí rada, kde jsou zástupci státu, a proto investice přesahují o více než 60 % původní rozpočtované investiční náklady.

Já to tady uvádím, dámy a pánové, proto, že mě zaráží důvěra, a priori důvěra Poslanecké sněmovny v akciovou společnost ČEZ a lehkovážnost, se kterou Poslanecká sněmovna posílá 70 mld. korun z budoucích příjmů státu této akciové společnosti. Já tomu, dámy a pánové, nerozumím. Nechápu, proč sociální demokracie a ODS tomuto podléhají. Nedovedu si to dobře vysvětlit. Není zde ani žádný časový tlak, protože Evropská komise teprve do konce tohoto roku vydá vodítka, na základě kterých budou členské státy moci zavést do svého právního řádu pravidla postupného náběhu aukcí v elektroenergetice.

Já bych docela ocenil, protože pan prezident Klaus nás vyzval k tomu, abychom o tom tentokrát řádně debatovali, dosavadní debata se mu zdála nedostatečná - v tomto se s panem prezidentem Klausem shoduji, tímto vzkazuji tajemníku pana prezidenta Klause, že to není tak, že bych a priori potřeboval vést polemiku s panem prezidentem, striktně se držím věcné argumentace - a myslím si, že je na místě o tomto debatu otevřít.

Tady se v předvolební kampani strany předbíhají v tom, kolik miliard naslibují svým voličům. Vždycky když mě potkají voliči na předvolebním mítinku a říkají, co nám slibujete?, tak je odkazuji na předáka jiné politické strany, který toho umí naslibovat nejvíce, a v tomto ho skutečně nedokáži trumfnout.

Ale tak buďte poctiví a řekněte lidem také, že jim slibujete, že jejich budoucí příjmy, z kterých je možné hradit absolutně všechno, tam není žádné omezení, z toho je možné hradit náklady na poškozování zdraví, které způsobují emise z elektráren na hnědé uhlí, z toho je možné kompenzovat nízkopříjmovým skupinám zvýšené náklady na ceny elektřiny, a tak dále a tak dále. Tak to řekněte otevřeně. (V sále je stálý hluk.)

A dovolte mi ještě jednu poslední úvahu, nežli vystoupení skončím. Dámy a pánové, cosi je zde postaveno na hlavu. Poslanecká sněmovna dává dárek akciové společnosti ČEZ v hodnotě 70 mld. korun tímto hlasováním! Akciová společnost ČEZ způsobuje škody na životním prostředí, na zdraví, na zkrácené střední délce života ve výši - prostřednictvím paní předsedající pane kolego Rathe -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vás ještě poprosím, promiňte, pane kolego, že vás ještě jednou přerušuji, ještě jednou poprosím všechny poslance a poslankyně, aby přenesli své debaty mimo tuto jednací síň.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji pěkně, paní místopředsedkyně.

Ještě jednou má dáti-dal. Sněmovna dává akciové společnosti ČEZ 70 mld. korun. Spalování uhlí v hnědouhelných elektrárnách, povrchová těžba uhlí způsobuje roční škody na zdraví obyvatel, na zkrácené střední délce života ve výši 8 mld. korun ročně. My jsme přišli s návrhem zákona, který kompenzuje škody způsobené povrchovou těžbou uhlí a je to naopak tak, že by těžaři a zprostředkovaně elektrárenské společnosti, které toto uhlí spalují, oni by měli platit.

Je, dámy a pánové, správné, že platí daňový poplatník jim, když oni způsobují škody na zdraví a oni by měli platit nám? Aby bylo možné investovat do zlepšení stavu životního prostředí, když propočítáte tyto škody na zdraví, dojdete k částce 100 korun na každou jednu vytěženou tunu uhlí, což dává dohromady zhruba 4 mld. korun ročně, které by měly platit těžební společnosti na odstraňování a snižování negativních následků této těžby na největší výskyty nádorů plic a dýchacího ústrojí v České republice, které jsou - pane předsedo Paroubku prostřednictvím paní předsedající - ve volebním kraji, kde kandidujete. Největší výskyt rakoviny plic a dýchacího ústrojí, nejkratší střední délka života v České republice, o dva roky kratší nežli ve zbytku České republiky. Největší výskyty spontánní, největší procento spontánní potratovosti, vrozené poruchy imunity dětí, nitroděložní růstová retardace, vše způsobeno jemným polétavým prachem a na něj navázanými poloaromatickými uhlovodíky, hlavně benzapyrenem.

Namísto, aby původci těchto znečišťujících látek, těžební společnosti, toto uhradily a promítlo se to logicky do nákladů na cenu uhlí, toto by poté se promítlo do nákladů akciové společnosti ČEZ, ale co je důležité, dámy a pánové, nepromítlo by se to do konečných cen elektřiny, protože konečné ceny elektřiny vytváří trh - akciová burza v Lipsku, burza v Praze - takže by to nevedlo k ničemu jinému nežli ke snížené marži akciové společnosti ČEZ, což si přejeme. Oni způsobují škody na zdraví, oni jsou hlavní původci těchto škod, tak nechť se jim sníží marže, nechť to kompenzují obyvatelům!

Proto je tady návrh zákona, který by měl uložit těmto společnostem hradit stokorunu z každé tuny uhlí. Když to rozpočítáte na obyvatele Ústeckého kraje, tak na každého obyvatele by do jeho obce mělo jít 4430 korun ročně na opatření, která sníží prašnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP