(15.30 hodin)

 

Poslanec Petr Bratský: Dobrý den. Vážený pane ministře, v novinách, konkrétně iDNES, jsem si přečetl článek o nákupu tiskáren pro Ministerstvo vnitra. Chápu, že to všechno nemusí být přesně tak, jak píší novináři, a jsem dokonce o tom přesvědčen. Nicméně pokud je to alespoň částečně pravda, prosím, abyste mi odpověděl, jaká je skutečnost. Tedy objasnění skutečnosti, její zveřejnění a případně vyvození důsledků proti části nějakého hospodářského oddělení, které možná částečně mohlo pochybit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Děkuji, pane poslanče, za tu otázku, protože to je věc, která mě poměrně hodně tíží. Když jsem v úterý přišel do práce a přečetl jsem si článek v deníku E15 "Tiskárna za čtvrt milionu, tak nakupuje stát" a přečetl jsem si, že ministerstvo má utratit 678 mil. za nákup tiskáren, tak jsem se hodně podivil, protože to je samozřejmě částka, která dalece převyšuje naše možnosti. Musel jste být hodně rychlý, když jste to našel na iDNES, protože po našem vysvětlení to bylo staženo a zůstalo to pouze na několika serverech, které to nemínily věrohodně upravit. Nicméně celé vysvětlení celé situace je v dalším díle, druhý den, ve středu, v deníku E15, bohužel už nikoli na první straně, jako tomu bylo v úterý, ale na straně 19 Oprava. Já bych si ji dovolil přečíst: Ve včerejším vydání E15 jsme chybně uvedli, že se Ministerstvo vnitra chystá nakoupit tiskárny za 678 mil. korun. K omylu došlo součtem všech nabídek firem, které ministerstvo zveřejnilo na internetu. Ministerstvo vnitra uzavřelo rámcovou smlouvu s osmi firmami s nejnižší cenovou nabídkou. Maximální nabídková cena je 74,5 mil. korun. Pořízení jedné tiskárny včetně nákladů na roční provoz tak vyjde v průměru na 25 tisíc korun. Čtenářům i Ministerstvu vnitra se za chybné informace omlouváme.

Je to tak, že my jsme skutečně vypsali rámcovou soutěž, a to z prostého důvodu. Tiskárny jsou totiž materiál, který se vždy, kromě snad nějakých speciálních, které resort vnitra neužívá, vejdou do 2 mil. korun, takže pokud tuto problematiku za celý resort vnitra neuchopíme tímto způsobem, tak si potom na každém krajském ředitelství policie nebo možná na každém obvodním oddělení budou tiskárny kupovat tak, jak je napadne, tak, jak potřebují. Vypsali jsme tedy centrální zakázku. V té se nám umístilo podle ceny na prvních osmi místech osm firem. S těmi ministerstvo uzavřelo smlouvu. To ještě neznamená, že jsme nakoupili nějakou tiskárnu. A neznamená to ani, že budeme kupovat v letošním roce tiskárny za 70 mil. korun. Znamená to pouze to, že když bude kdokoli z našeho resortu potřebovat nakoupit tiskárnu, musí si vybrat z typů, které jsme popsali. Těch typů je celá řada. Protože jsou tam i velkokapacitní tiskárny, síťové, které slouží třeba 150 účastníkům, průměrná cena vychází potom relativně vysoko. Nejsou to jenom osobní tiskárny u počítačů. Těch je naopak minimum.

Když si tedy někdo bude chtít takovou tiskárnu zakoupit, musí vypsat takzvaný minitendr, musí oslovit všech těchto osm firem, které zvítězily - to v případě těch jednodušších. V případě multifunkčních tiskáren pět firem, které se umístily na prvních pěti místech. Musí je poptat. Může poptat i jiné firmy, ale musí vybrat nejvýhodnější cenovou nabídku.

Firmy, které s námi uzavřely rámcovou smlouvu, jsou vázány cenovou nabídkou. Pokud se bavíme o těch jednodušších tiskárnách, pak je nejnižší nabídka 51,8 mil. a ta by logicky, pokud tato firma neodmítne dodávat, neměla být v konečném důsledku překročena, v případě, že skutečně budeme poptávat celý rozsah zařízení, k čemuž jsme se samozřejmě nezavázali a vzhledem k napjatému rozpočtu to v tomto roce ani není pravděpodobné. Nicméně tu centrální zakázku, která, jak ještě jednou říkám, nás zavázala pouze k tomu, že jsme podepsali rámcové smlouvy, tu jsme vypsali na celý maximální rozsah.

Byla to tedy, bohužel, od deníku E15 taková zpráva z Rádia Jerevan, takže se nejednalo o 670 milionů, ale o 60 milionů. A nejednalo se o nákup tiskáren, ale podpis rámcových smluv v tomto okamžiku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačí to panu poslanci Bratskému?

 

Poslanec Petr Bratský: V zásadě stačí. Já nemám žádné svodky, takže každé ráno projedu internetové servery jednotlivých zpravodajství. A E15, pokud na mě zbude tady dole u vrátnice, si beru. Samozřejmě i z té jsem vycházel, pane ministře. Považoval jsem ji do této chvíle za velmi seriózní tisk, který zrovna o ekonomických situacích publikoval většinou velmi dobře, takže se vám případně i omlouvám za to, že jsem si rýpl. Na druhé straně možná občané ocenili vaši odpověď a je utlumen nějaký vášnivý pohled směrem k vašemu ministerstvu. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nevím, jestli pan ministr chce komentovat.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Pane poslanče, vy se nemáte za co omlouvat. Já jsem rád za tu otázku a deník E15 se nám již omluvil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že lépe se snad ani nedají skončit interpelace v této atmosféře vzájemného porozumění mezi oběma částmi sněmovny. Už dlouho nepamatuji něco podobného. Já tedy děkuji všem zúčastněným za ten vynikající závěr. Děkuji ministrům i přítomným poslancům. Budeme si to pamatovat.

Já bych ukončil dnes jednání. Sděluji, že sněmovna bude pokračovat zítra v 9 hodin ráno pevně schválenými body. Přeji vám příjemné odpoledne. Zítra ráno budeme pokračovat.

 

(Jednání skončilo v 15.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP