(18.40 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dovolte mi, abych přečetla usnesení, tak jak byla postupně načtena.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili postup hlasování navrhujete tak, jak byly jednotlivě postupně předkládány. Ano? (Ano.) To znamená pan poslanec Carbol, pan poslanec Krupka, paní kolegyně Jakubková a vy. Ano? (Ano.) Tím způsobem. Dobře. Je výhrada proti tomuto postupu? Máte zájem si to nechat odhlasovat? Je to v souladu s jednacím řádem, nemusíme. Prosím, začněte.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. První návrh usnesení byl pana kolegy Carbola, který zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby realizovala konkrétní zdravotnická preventivní opatření pro nejmenší děti a mládež z Moravskoslezského kraje založená na výběru dle zdravotní indikace."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 86, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 112 pro 78, proti 3. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Další návrh byl návrh pana kolegy Krupky, to znamená: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby změnila pravidla čerpání finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí a OPŽP tak, aby část příjmů mohla být použita na financování konkrétních opatření na zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji, zejména v ostravsko-karvinské aglomeraci, a to již počínaje rokem 2011."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 87 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení kolegy Krupky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 112 pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Další návrhy jsou tři, paní kolegyně Jakubkové. Můžeme hlasovat samostatně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Každý samostatně? Dobře, tak každý samostatně. První návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: První návrh je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby součástí navrhovaných opatření byla analýza, která identifikuje vliv jednotlivých znečišťovatelů."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 88, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 112 pro 85, proti 2. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Další návrh je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby součástí navrhovaných opatření byl dlouhodobý projekt sledující vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 89. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 113 pro 89, proti 2. Návrh byl přijat. Třetí návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Třetím návrhem je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby předloženou zprávu doplnila o indikátory, jimiž bude vyhodnocována efektivita prováděných opatření."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Rozhodneme v hlasování číslo 90, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 90 z přítomných 113 pro 61, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Čekají nás tři poslední usnesení k hlasování. Doufám, že další nebyla navržena.

A to: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zpracovala a zveřejnila do 15. 5. zprávu o zabezpečení finančních prostředků pro realizaci konkretizace opatření obsažených v tisku 1064."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 91. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 91 z přítomných 113 pro 72, proti 2. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Další návrh je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá Ministerstvo životního prostředí České republiky, aby personálně posílilo výkon státní správy v oblasti ochrany ovzduší v Moravskoslezském kraji. Opět termín do 15. 5."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 92. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 113 pro 53, proti 14. Návrh nebyl přijat. Poslední návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Třetí návrh je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o doplnění tisku 1064 o taková opatření, která zabezpečí maximální míru eliminace v krizových situacích v Moravskoslezském kraji."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 93, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 113 pro 67, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Je požadavek na hlasování o návrzích jako celku? Není tomu tak. Usnesení byla schválena. Děkuji panu ministrovi Jakubu Šebestovi, děkuji zpravodajce a končím bod číslo 194.

 

Budeme pokračovat body 64 a 65, protože tady máme pana ministra Šebestu. Jde totiž o

64.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací změny příloh Dohody o ochraně africko-euroasijských
stěhovavých vodních ptáků
/sněmovní tisk 1014/ - druhé čtení

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip Prosím, aby se slova ujal pan ministr zemědělství a životního prostředí Jakub Šebesta. Paní zpravodajka zahraničního výboru Kateřina Konečná je přítomna. Prosím, pane ministře, máte slovo. A klid prosím!

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Vážený předsedající, dámy, pánové, Česká republika ratifikovala dohodu dne 14. dubna 2006 a dohoda pro ni vstoupila v platnost 1. září 2006. Sjednání dohody bylo vyvoláno potřebou zastavit pokles početnosti stěhovavých druhů vodních ptáků a jejich stanovišť v geografické oblasti, kde probíhají migrace africko-euroasijských populací vodních ptáků, a také potřebou využívat, lovit stěhovavé vodní ptáky udržitelným způsobem. Nedílnou součást dohody tvoří tři přílohy. V příloze 1 je textově a mapově vymezeno území, na něž se dohoda vztahuje. Příloha 2 obsahuje seznam druhů vodních ptáků chráněných v rámci dohody a příloha 3 zahrnuje akční plán včetně tabulky popisující stav populací stěhovavých vodních ptáků z hlediska jejich ochrany. Do přílohy 2 dohody bylo na základě rozhodnutí 4. zasedání smluvních stran dohody nově zařazeno 20 druhů vodních ptáků. Jedná se o mořské druhy ptáků, které se na území České republiky nevyskytují. V souvislosti se zařazením nových druhů bylo revidováno i znění tabulky 1 a textu akčního plánu dohody, který je součástí přílohy 3.

Dohoda má povahu prezidentské smlouvy a pro přijetí jejích změn včetně změn příloh dohody je v souladu s ústavním zákonem potřebný souhlas Parlamentu České republiky a ratifikace prezidentem republiky. Ratifikace změn příloh dohody bude plně v souladu s ústavním pořádkem a platným právním řádem České republiky, se závazky vyplývajícími z členství České republiky v EU, se závazky převzatými v rámci jiných platných mezinárodních smluv k ochraně přírody, jimiž je Česká republika vázána, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a v souladu se zájmy České republiky.

Přijetí změn nebude mít dopad na státní rozpočet.

Vážený pane předsedo, vážené poslankyně a poslanci, věřím, že vaše dnešní rozhodnutí umožní další postup k ratifikaci smlouvy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP