(18.30 hodin)
(pokračuje Wolf)

Jsem velice rád, že na problém, který, dá se říct, jsem zvedl svou interpelací někdy na přelomu roku, pan premiér reagoval. Reagoval i na to, že je to interministerský problém, že nelze, aby to řešilo jedno ministerstvo. V tom jsem spokojen, nicméně nejsem spokojen s tím, že vzniká projekt, dvacet bodů, které, musím konstatovat, že jsou v této chvíli nahé, poněvadž nemají své finanční zajištění.

Nebudu opakovat to, co říkali, a ve většině se s nimi shodnu, moji kolegové, ale chci říct pouze jedno. Doporučoval bych, abychom se soustředili pouze na některé dílčí problémy, které bychom zvládli, poněvadž v Moravskoslezském kraji potřebujeme reálná řešení a ta řešení by měla přijít co nejdříve, nejlépe hned. My hovoříme o zimě. Zima je relativně daleko, ale přijde letní počasí, kdy větry zůstanou víceméně v klidu, alergie stoupnou, zvedne se prašnost atd. Čili tato otázka začne být extrémně aktuální. Počítám konec května a celé letní období.

Další takovou zkušenost, kterou bych chtěl říci, je práce ČIŽP. Já nechci v této chvíli říkat, že pracuje tak, či onak, nicméně by bylo dobré, kdyby se pan ministr tímto zabýval. Konkrétně jsem telefonoval na ČIŽP, poněvadž jsem při sjezdu z dálnice si všiml aut, která nějak náhle přibrzďovala, nicméně na chvilku mě u chemičky zasáhl štiplavý zápach, oči plné slz. Volal jsem na ČIŽP, říkají: my děláme všechno, co můžeme, v podstatě podle nás je to v pořádku. Možná že to je, možná že to není v pořádku. Já na to nejsem odborník, nicméně pro mě jako pro občana to v pořádku v žádném případě není.

Takže závěrem bych chtěl jenom doporučit jedno. Zkusme se soustředit na ty hlavní znečišťovatele, zkusme důsledně dodržovat zákony, zkusme se znovu podívat na limity, ne jak jsou nastaveny, ale jestli jsou dodržovány a jak jsou dodržovány. Není problém, pokud by pan ministr uznal za vhodné, sám mu ukážu nějaké datované videozáznamy, co vychází do ovzduší z jednotlivých továren. Myslím si, že to v souladu se zákonem není. Čili zkusme od malého konkrétního, ale to, co je hned, a to, co můžeme řešit, jistěže občané Moravskoslezského kraje za to budou velmi, velmi vděčni, a mezitím připravujme ten velký projekt, ten, který, jak jsme se dověděli, není finančně zajištěn, ale pracujme na tom, nebo ať na tom pracují příslušní úředníci, ať je možné ho pokrýt financemi, a potom je možné, aby se spustil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Slova se ujme pan poslanec Jiří Carbol, zatím poslední přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jen krátce. Protože jsem zástupce ze zdravotního výboru, chtěl bych vaši pozornost obrátit k určitému problému, který se týká zdraví a hlavně zdraví dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji a nejen v Moravskoslezském kraji.

Já jsem po tom minulém jednání oslovil pana premiéra, kdy jsem ho požádal, aby se věnovali konkrétním preventivním opatřením pro nejmenší děti a mládež, protože ta opatření, o kterých se tady doposud hovořilo, jsou opatření, která naběhnou a jejichž výsledky se projeví až po nějaké době, kdežto ty děti tam žijí už dnes, a jak se ukázalo z toho výzkumu pana dr. Šráma, existuje souvislost mezi dětskými onemocněními a stavem životního prostředí na Ostravsku.

Proto bych nesouhlasil s panem poslancem Petrem, že v té zprávě je konkrétní opatření, které zní takto: analyzovat možnosti financování ozdravných pobytů. Já si myslím, že to je málo a že bychom měli požádat vládu, aby realizovala konkrétní zdravotnická preventivní opatření pro děti a mládež ihned. V tomto smyslu navrhnu usnesení. Protože někdo by mohl říci, z čeho se to zaplatí, tak bych vás chtěl upozornit, že tady jsou prostředky, protože na Ostravsku umíráme o jeden až dva roky dříve. To znamená my o jeden až dva roky méně zatěžujeme důchodový systém České republiky, takže když se to spočítá, já myslím, že peněz pro ty nejmenší děti a mládež bude dost.

Nevím, jestli ta rozprava je sloučená... Není, tak já potom přečtu to konkrétní usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Bude podrobná rozprava, samozřejmě. Ale zatím je rozprava obecná. To byla poslední přihláška. Ještě se hlásí někdo do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Budeme pokračovat rozpravou podrobnou. Do té nemám žádnou přihlášku a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Carbol, pan poslanec Krupka, paní poslankyně Jakubková, paní zpravodajka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Takže návrh usnesení zní takto: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby realizovala konkrétní zdravotnická preventivní opatření pro nejmenší děti a mládež z Moravskoslezského kraje založená na výběru dle zdravotní indikace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Krupka se svým návrhem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, já bych navázal na to, co jsem avizoval v obecné rozpravě. Vychází to z původního návrhu, který byl mnou předložen na minulé schůzi při projednávání a který byl součástí usnesení. To usnesení by mělo znít následujícím způsobem: Změnit pravidla čerpání finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí a operačního programu Životní prostředí tak, aby část příjmů mohla být použita na financování konkrétních opatření na zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji, zejména v ostravsko-karvinské aglomeraci, a to již počínaje rokem 2011. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Krupkovi. Paní poslankyně Věra Jakubková teď s návrhem usnesení a poté paní zpravodajka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji. Já mám tři kratičká usnesení, o kterých bych žádala hlasovat jednotlivě.

Takže první: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby součástí navrhovaných opatření byla analýza, která identifikuje vliv jednotlivých znečišťovatelů. To je první.

Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby součástí navrhovaných opatření byl dlouhodobý projekt sledující vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace. To je druhé.

A třetí: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předloženou zprávu doplnila o indikátory, jimiž bude vyhodnocována efektivita prováděných opatření.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Věře Jakubkové. Nyní paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Já navrhuji tři usnesení. Jen poprosím paní kolegyni Jakubkovou, aby mi ta svá usnesení potom dala k dispozici. Děkuji.

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zpracovala a zveřejnila do 15. 5. zprávu o zabezpečení finančních prostředků pro realizaci konkretizace opatření obsažených v tisku 1064.

Dále Poslanecká sněmovna žádá Ministerstvo životního prostředí České republiky, aby personálně posílilo výkon státní správy v oblasti ochrany ovzduší v Moravskoslezském kraji, opět termín do 15. 5.

A poslední: Poslanecká sněmovna žádá vládu o doplnění tisku 1064 o taková opatření, která zabezpečí maximální míru eliminace krizových situací v Moravskoslezském kraji. Opět termín do 15. 5.

Já teď ještě po dohodě s panem kolegou Krupkou, který přednesl usnesení, si dovolím u něho také doplnit právě ten termín do 15. 5. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Kdo další do podrobné rozpravy? Nikdo, podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Pan ministr? Ne. Paní zpravodajka? Nemá zájem o závěrečné slovo, ale budeme tedy muset shrnout návrhy na usnesení, jestli jsou v kolizi, nebo jestli můžeme hlasovat jednotlivě.

Paní zpravodajko, žádáte o poradu s navrhovatelem, nebo můžeme rovnou přejít k návrhu usnesení? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP