(17.20 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, opět další tisk, který si vůbec nezaslouží, aby byl schvalován touto Sněmovnou bez toho, aby byl řádně projednán ve výborech apod. Nicméně hrozí, že schválen bude, proto si dovolím navrhnout jeden návrh, který pokládám za naprosto nezbytný, abychom zbytečně neobtěžovali fakt všechny občany této země. Teď nejde o nás - ať se rozhodneme, že se obtěžujeme, jak chceme - ale zdá se mi, že jsou tady formulace, které fakt jsou zcela zničující pro každého občana.

V § 2 odst. 2 je, že lobbistickým kontaktem je komunikace, včetně jednostranné komunikace, jejímž cílem je ovlivnit rozhodování atd. Pak tam máte vymezeno, co se za lobbistický kontakt nepovažuje, a současně je vymezeno, že lobbistou je osoba, která soustavně vykonává lobbing. Pokud osoba uskutečnila v rámci jednoho kalendářního čtvrtletí více než tři lobbistické kontakty, platí, že soustavně vykonává lobbing, musí se registrovat a má všechny složitosti, které víme a známe a spadají na ni.

Domnívám se, že každý občan, který nám pošle sem mail, ve kterém něco chce k právnímu předpisu - a každý víte, že když otevíráte maily, tak je jich tam ráno tak od 20 do 60 podle míry zájmu - a pokouší se nám nějakým způsobem sdělit, že by si představoval, že zákon má být tak nebo onak upraven, by podle návrhu kolegy Sobotky a dalších byl lobbistou, který se musí registrovat, který musí podléhat všemu, protože nepochybně kontakty uskutečnil aspoň tři, pokud to poslal alespoň třem poslancům. To se mi zdá fakt strašně problematické.

Navrhuji, abychom v § 2 odst. 2 vypustili jednostrannou komunikaci, vypustit slova "včetně jednostranné komunikace". To, jestli vám někdo pošle dopis nebo mail speciálně, kterým vás žádá o to, abyste nějak upravili návrh zákona, to přece není důvod k tomu, aby byl registrovaným lobbistou. Chápu, že tady panuje hluboké přesvědčení, že se máme sebeomezit, ale jenom prosím, abychom se nepokoušeli omezovat komunikaci občanů s námi. Prosil jsem o to už v minulém projednávání. Tohle fakt pokládám za nesmyl. Zvažme, jestli tento návrh není přijatelný. To znamená navrhuji v § 2 odst. 2 vypustit slova "včetně jednostranné komunikace". Pokládám je za obrovsky problematická.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. Kdo další v podrobné rozpravě? Paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Slova se ujme paní místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobrý den, vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové. Já jsem před vás předstupovala během prvého čtení tohoto návrhu zákona. Upozorňovala jsem vás na některé z mého pohledu buďto záměrné, anebo nezáměrné nedostatky této normy a sama za sebe jsem se přikláněla spíše k tomu, že se domnívám, že jde o záměrně formulované nedostatky, které ve svém důsledku budou sloužit právě oněm lobbistům, o nichž vytváří tento návrh zákona dojem, že je z ovlivňování tvorby zákonů, tvorby legislativy vylučuje.

Co tím chci říci? Chci tím říci jednoduchou věc. Zopakuji vám to, co jsem řekla v prvém čtení, že totiž v § 2, který vymezuje, co je lobbing a co není lobbing, se dočteme velmi pozoruhodných věcí. Například to, a řeknu to zjednodušeně, že pokud někdo, kdo sám sebe označí za lobbistu, projde celou složitou registrací, která zde byla popsána, přijde-li za mnou, tak já tento kontakt jsem povinna nahlásit, sem na nějaké zvláštní oddělení Poslanecké sněmovny, lobbista tento kontakt nahlásí na zvláštní oddělení Ministerstva vnitra. Jednou za čtvrt roku nebo za půl roku se budou dělat křížové kontroly mezi tím, co nahlásila Němcová a lobbista, zda to sedí, nebo nesedí. Ale pokud lobbista bude vědět, že napsal dobře tento návrh zákona, protože si myslím, že to napsali lobbisté, tak bude vědět, že nemá jít za Němcovou, ale že má jít podle § 2 odst. 3 za tím, kde se jeho cesta nebude považovat za lobbistický kontakt. A tady je přesně řečeno pod písm. c), že komunikace na jednání orgánů politických stran a politických hnutí lobbingem není. Tedy půjde-li registrovaný lobbista za mnou, tak já to budu hlásit a budu procházet všelijakou lustrační komedií, zda jsem splnila všechny nároky, ale samozřejmě lobbisté, kteří tento návrh zákona napsali, a o tom jsem stoprocentně přesvědčena, vědí, že mají jít rovnou na ústředí politických stran a tam si svoje zájmy dobře ohlídat - nechci říci zaplatit!

Z tohoto důvodu, dámy a pánové, já jsem zásadně proti tomuto návrhu zákona. Odmítám poslouchat řeči, že je to taková ta dobrá norma, dobře myšlená, a že tudíž je teď vhodný prostor na to ji opravovat a že ti, kteří mají zájem na tom, abychom tyto stínohráče z politické scény odstranili, že by měli přiložit ruku k dílu, a že by tedy ve výborech měli zapracovat a návrh zákona přepsat. To já prosím odmítám! Ten, kdo tento návrh napsal, si ho buďto nechal napsat, nebo ho napsal tak lajdácky s vědomím, že se tím bude dělat jenom fiktivní zářez do předvolební kampaně. Já to za něj odmítám přepracovávat. Nechť tedy se nad tím zamyslí a přepracují ho sami, nebo ať si tento zmetek tady prohlasuje, kdo chce.

Já, dámy a pánové, předkládám návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Padl návrh na zamítnutí. Ten ovšem by se hlasoval na zahájení třetího čtení, pokud by k němu došlo. Kdo další do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě. Pan zástupce navrhovatelů Bohuslav Sobotka? Nemá zájem. Pan kolega Raninec? Také nemá zájem.

V podrobné rozpravě padl návrh, který je procedurální, to znamená přerušení s určením lhůty, tj. do 3. června. Je to návrh, který je podle zákona o jednacím řádu hlasovatelný a musíme o něm rozhodnout bezprostředně. Rozhodneme o něm v příštím hlasování. Je tady přihlášeno 109 poslanců. To tak odpovídá asi stavu ve sněmovně, ale na váš požadavek vás samozřejmě všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Zazvoním gongem. Kdo bude mít zájem o tomto návrhu rozhodnout, aby se mohl dostavit do sněmovny.

 

Můžeme začít. Opakuji tedy, jde o návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do 3. června 2010.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 83 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 108 pro 41, proti 41. Návrh nebyl přijat.

 

Paní kolegyně Hašková se hlásí. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Hašková: Moc se omlouvám, ale já jsem zmáčkla - opravdu jsem se přehmátla. (Pobavení, oživení v sále.) Říkám to tak, jak to bylo. Prostě jsem to takhle poslepu zmáčkla, ale chtěla jsem hlasovat pro, a ne proti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, ráno jsme uznali obdobný argument, takže beru to jako požadavek na zpochybnění hlasování, tedy námitku podle jednacího řádu.

 

O tom, jestli je námitka přípustná, rozhodneme hlasováním, a to v hlasování číslo 84, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro vyslyšení námitky paní poslankyně Haškové. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 84, z přítomných 115 pro 78, proti 12. Poslanecká sněmovna námitku své kolegyně uznala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP