(12.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pokud to tedy shrnu, to, co je důležité:

Jak vůbec stanovilo Ministerstvo zdravotnictví investiční priority vůči Fakultní nemocnici Brno? Na základě čeho byly tyto investiční priority stanoveny?

Za druhé. Nebyly tyto investiční priority až příliš ovlivněny záměrem rušit Úrazovou nemocnici v Brně? A nedostalo se vlastně Ministerstvo zdravotnictví do problému právě v důsledku snahy za každou cenu Úrazovou nemocnici zrušit?

A třetí, poslední otázka. Byla dodržena metodika PPP projektu tak, jak byla zpracovávána a zpracována na úrovni Ministerstva financí a schválena vládou České republiky?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, Česká psychiatrická společnost před několika lety požádala politiky a celou veřejnost, aby nepoužívali psychiatrická onemocnění a jejich symptomy při svých politických argumentech. Já jako lékař a jako politik setrvám u tohoto doporučení, protože z etického hlediska je to určité správné. Pokusím se ale alespoň identifikovat názory, které pan kolega Sobotka tady prezentoval.

Bohužel se nemohu vyhnout označení, že ty názory jsou skutečně schizofrenní. Skutečně konstrukce, že Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo zničenou, zastaralou Úrazovou nemocnici v Brně nahradit supermoderním pracovištěm proto, aby peníze, které se ušetřily, nebo které se vydaly do zřízení takového pracoviště, tak aby skutečně se ukázalo, že musí vzniknout nějaký PPP projekt, to je skutečně myšlenka absolutně neuvěřitelná a schizofrenní.

Byl jste, prostřednictvím předsedajícího pane Sobotko, v dané nemocnici? Byl jste se podívat v Úrazové nemocnici? Já jsem tam byl. Viděl jste ty deset, patnáct let staré ventilátory? Viděl jste podmínky, za jakých jsou tam pacienti hospitalizováni? Viděl jste neschopnost sanitních vozů se tam jenom otočit nebo vjet do areálu nemocnice? Byl jste v bohunické nemocnici, když je to váš volební obvod? Viděl jste heliport? Viděl jste možnosti lékařů na nových operačních sálech okamžitě provést computerovou tomografii, následně na několika operačních sálech paralelně ošetřovat pacienty? Ten rozdíl je evidentní. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já myslím, že můžeme používat různé argumenty, ale rozhodně bychom tady neměli strašit tím, že by se v Úrazové nemocnici nemohla otočit sanitka. Já myslím, že pro každého, kdo tam kdy byl, tak ví, že tam nebyl problém s přistáním ani vrtulníku, nebyl tam problém ani s dojezdem sanitek, a na rozdíl od bohunické nemocnice, kam jste se vy snažili přesunout celé traumacentrum, Úrazová nemocnice je v centru a v případě zablokování dálnice zde není žádné riziko toho, že by se pacienti včas do tohoto místa nedostali. Takže prosím používejme argumenty, které jsou pravdivé, a pokud tedy skutečně chceme tady na toto téma debatovat, tak musíme znát místní situaci. Já jako Brňák ji znám a skutečně mohu jen říci, že to, co říkal můj předřečník kolega Šťastný z ODS, prostě pravda není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tejcovi. A nyní tedy vystoupí paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, pane předsedající, dámy a pánové, od 50. let 20. století se v souladu s rozvojem vědy a techniky obor tkáňového bankovnictví prudce rozvíjel. V roce 1952 jako první v Evropě vznikla Tkáňová ústředna v Hradci Králové a v témže roce také Tkáňová banka v Brně.

Všeobecným trendem je spolupráce, výzkum a vývoj na národní i mezinárodní úrovni. S tím souvisí také regulace a kontrola oboru, postupně vznikala samostatná legislativa. V naší republice je platný zákon č. 285/2002 Sb., takzvaně transplantační zákon, kde § 23 uvádí: Tkáňová banka.

Za prvé. Tkáňová banka je určena k zajišťování odběru, dalšího zpracování, vyšetřování, konzervaci, skladování a distribuci tkání pro transplantace. Při těchto činnostech postupuje podle zákona o lidských tkáních a buňkách.

Za druhé. Tkáňové banky jsou povinny:

a) při organizaci odběru tkání spolupracovat s oddělením patologie soudního lékařství, odděleními gynekologicko-porodnickými zdravotnických zařízení a se zařízeními transfuzní služby,

b) využívat informace Národního registru osob souhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů a Národního registru dárců orgánů,

c) vést dokumentaci o odebraných a přijatých tkáních, provedených vyšetřeních k odebrání tkání, o připravených transplantabilních tkáňových štěpech, které mají v zásobě, a štěpech vydaných na pracoviště provádějící transplantaci.

Tkáňová banka při Fakultní nemocnici Brno, kde je připravováno cca 80 % všech tkáňových transplantátů používaných v českých nemocnicích, má zaniknout koncem roku tím, že bude převedena do akciové společnosti Národní tkáňové centrum. O této transakci rozhodla ještě Topolánkova vláda, respektive Ministerstvo zdravotnictví čtyři dny před ukončením svého vládnutí. Důvod - prý potřebné finance na rekonstrukci a dle ředitele Fakultní nemocnice Brno také nedostatečné financování činnosti banky ze strany VZP.

Ministerstvo zdravotnictví vybralo za strategického partnera firmu PrimeCell. Bohužel si bývalá paní ministryně Filipiová nevzpomíná, jak právě na tuto firmu přišli, ale ví, že transakce je pro stát velmi výhodná. Podle vládních materiálů si stát koupil v nově vytvořené akciové společnosti Národní tkáňové centrum 24 % akcií v hodnotě 3,3 mil. korun. PrimeCell je ve výzkumu nováčkem, česká vědecká databáze ani světové přehledy neuvádějí žádnou její aktivitu, a tak nám je předkládáno, že motivací pro soukromou firmu je prý možnost využít potenciál odborníků z Tkáňové banky, a dle paní exministryně je soukromá firma efektivnější a má jiné kontakty a podobně.

Pominu-li, že paní exministryně vlastně prodala tento potenciál odborníků a úplně shazuje náš stát a lidi ve vedení státních organizací, nemohu opomenout, že každá obchodní společnost, a tím určitě akciová společnost, v tomto případě PrimeCell, je zřízena za účelem zisku, což je zakotveno i v naší legislativně, nevím, co všechno si mohu představit pod tím vyjádřením paní exministryně Filipiové. Připomenu: má jiné kontakty a podobně. Nemohu si pomoci, ale tato situace mi velmi připomíná aféru s jinou firmou, tentokrát obchod s lidskou krví. Tato transakce se našemu státu také velmi vyplatila a dodnes nad námi visí nebezpečí arbitráže ve výši 15 miliard. Děkuji. (Potlesk poslance Ratha.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Fialové. Prosím, aby se ujala úlohy, která zpravidla připadne tomu, kdo jako první řádně přihlášený vystoupí v rozpravě, to znamená funkce zpravodajky.

S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec David Rath. Připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP