(12.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Druhá věc. Velmi pochybné privatizace tkáňových center a tkáňových bank a kontrola obchodu nad těly, resp. nad tkáněmi nebožtíků. Opět firma, která je podivná, nevíme, komu patří. Místo toho, aby přinesla nějaké know-how, peníze, zkušenosti, tak se zdá, že je to pouhá poštovní schránka v pražském žižkovském činžáku, čili opět to vypadá velmi podezřele, a této firmě má být svěřen a byl svěřen současným Ministerstvem zdravotnictví obchod a zajišťování všech věcí spojených s tkáněmi nebožtíků. Čili opět věc, která je velmi citlivá, intimní, nebezpečná a myslím si, že orgány činné v trestním řízení by se touto věcí měly okamžitě začít intenzivně zabývat!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Bylo dobře, že jsem se přihlásil i hlasovacím zařízením. Chci jenom stručně zareagovat na toho tvora, co tady stál přede mnou a cosi tady do mikrofonů hýkal.

Byly dvě podmínky pokračování v onom zvláštním tendru, který nebyl dojednán za této vlády, co sedí za mnou, ani za vlády předcházející. První podmínkou bylo zachování technicko-taktických parametrů. A druhou podmínkou bylo zachování jednotkové ceny. Kdyby ten tvor o tom alespoň něco málo věděl, nikdy by tady nemohl hýkat, co předváděl. (Smích a potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Rath se přihlásil s faktickou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, ono to snad nestojí ani za reakci, co tady předvedl pan kolega Vidím, protože to skutečně odpovídá snad ne ani úrovni hospody čtvrté cenové skupiny. A stejnou - asi dětskou - logikou: Když vy říkáte ten tvor, tak já říkám ten netvor! (Smích a potlesk v řadách ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. A nyní již s řádnou přihláškou paní poslankyně Rybínová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova. Připraví se pan poslanec Bublan - s řádnou přihláškou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane předsedo. Mám pocit, že tady už celkem předkladatelé nebo autoři dnešního programu celkem nemají zájem se zabývat bodem číslo 1. Já jsem se sem neustále vracela k mikrofonu a žádala jsem, abychom se k této problematice vrátili, nicméně ve svém posledním vystoupení, což byla faktická poznámka, jsem de facto k této problematice řekla vše, co jsem říct chtěla, a myslím si, že není v tuto chvíli ani potřeba více doplňovat.

Během rozpravy se vlastně vynořilo několik témat a já jsem se dlouhou dobu bránila tomu, abych k těmto tématům vystupovala a abych tady otevírala věci z minulosti, nicméně mám pocit, že mi teď v tuto chvíli nic jiného nezbývá, takže dovolte, abych vaši pozornost obrátila trošičku jiným směrem. Budu se teď věnovat záležitosti, která se týká konkrétně pana poslance Ratha a týká se jak jeho působení v minulosti v období před nástupem na Ministerstvo zdravotnictví, tak jeho činů a konání v období, kdy byl ministrem zdravotnictví, protože on dokáže naprosto geniálním způsobem tady předestřít různá témata, obviňovat jednotlivé osoby, kdo s kým jak proč na co kam. Tak možná že bychom se mohli podívat na to, jakým způsobem postupoval on. Dovolte, abych citovala:

"Když před dvěma lety poukázala revizní komise ČLK v čele s lékařkou Martou Holanovou na podvod, kterým si při žádosti o licenci doktor Rath upravil délku své odsloužené praxe, dostavili se záhy do ordinace psychiatričky Holanové kontroloři z finančního úřadu a z funkce v komoře byla odvolána. S odzbrojující upřímností pak Rath Lidovým novinám řekl, že tuto nepravdu či nepodstatnou lež udělal, protože se mu zřejmě nechtělo platit členské příspěvky."

Přitom sám ministr zdravotnictví je v podezření, že podporuje farmaceutickou firmu Boehringer Ingelheim, která sponzoruje aktivity Rathova občanského sdružení da Vinci Club. Časopis Tempus Medicorum, oficiálně publikace České lékařské komory, je zvláštní tiskovina. Jeho neprůhledné hospodaření s penězi za inzerci kritizoval -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, promiňte, ale váš kolega mě upozornil, že pokud se některý poslanec bude upozorňovat od tématu, musím ho na to upozornit, tudíž tak činím, protože projednáváme bod Informace ministryně zdravotnictví k záměru Ministerstva zdravotnictví na rušení zdravotních ústavů. Prosím, držte se tématu.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Jsem ráda, že jsme se konečně dopracovali k tomu, že projednáváme tento bod, pane předsedo. Já jsem na to upozorňovala opakovaně ve svých faktických poznámkách a nikdy jste vy na to jaksi nereagoval a neupozornil jste jiné poslance, kteří se odchylovali od tématu, kteří tady hovořili o záležitostech, které s tímto bodem nemají absolutně nic společného. Nikdy jste na ně nereagoval a neupozornil jste je na to, na co upozorňujete teď mě. Čili já jenom pokračuji v tom, co se tady v podstatě děje celé dopoledne, a překvapuje mě, že zrovna mne upozorníte na to, že se odchyluji od tématu. Já mám pocit, že se neodchyluji od tématu, protože témat v bodu číslo 1 už bylo otevřeno tolik, že já prostě mám pocit, že se k nim musím v tuto chvíli vyjádřit. Takže dovolte, abych pokračovala.

Jde o ziskový obchod, i když ne pro komoru. Náklady na vydávání časopisu, asi půl milionu korun měsíčně, totiž platí Lékařská komora nikoliv z inzerce, většinou farmaceutických firem, ale z povinných příspěvků svých členů. Zisk z inzerce, asi milion korun měsíčně, však komora nedostává. Ten končí v soukromé firmě Meditempus. Její jednatelkou je dlouholetá Rathova spolupracovnice Eva Klimovičová. Rath jako prezident komory kritiku auditora ignoroval, naopak podmínky změnil ještě k horšímu. Zatímco až do ledna 2004 měla komora nárok alespoň na část zisku z inzerce, od té doby už nedostává vůbec nic. Rath také jako jeden z mála, nikoliv jako šéf komory, ale jako soukromá osoba, mohl a může nahlížet do účtů společnosti Meditempus; týž Rath, jenž si může zjistit, jakou sumu zaplatila farmaceutická firma v časopise za inzeráty, má současně podstatné slovo při rozhodování o tom, která firma bude vydělávat na regulovaném trhu s léky.

Dále dovolte ještě, abych pokračovala: Ministr zdravotnictví David Rath je v podezření, že v nové funkci půjde na ruku šéfům, akcionářům farmaceutického kolosu Zentiva. Ten získává od státem řízených zdravotnických zařízení zakázky v řádu miliard korun a může si ještě polepšit. Specializuje se totiž na výrobu generik, levnějších napodobenin značkových léků, a právě jejich podporou chce Rath mj. šetřit resortní peníze. Nebyl by to tak velký problém, kdyby Rathova přítelkyně Renata Horká, se kterou žije ve společné domácnosti, nedávno nezískala zaměstnání v Zentivě (smích a potlesk ODS), kdyby jedním z prvních kroků Ratha na ministerstvu nebylo odvolání ředitelky odboru farmacie a regulace léčiv Kataríny Bartíkové, kdyby nahlas nemluvil také o výměně dalšího člověka -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, promiňte, já vás podruhé upozorňuji, abyste se držela tématu!

 

Poslankyně Jana Rybínová: Já mám pocit, že se opět vracím k tématům, která zde otevřena byla, takže musím říci, že s vámi nesouhlasím, pane předsedo, a budu dále ještě pokračovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ale já jsem vás podruhé upozornil a potřetí vám odeberu slovo, paní poslankyně! (Projevy nesouhlasu zprava.)

 

Poslankyně Jana Rybínová: Exministr David Rath pořádně pustil žilou rozpočtu, který má Ministerstvo zdravotnictví na mzdy. Jak zjistila Mladá fronta DNES, Rath před svým odchodem vyplatil svým nejbližším spolupracovníkům i více než půlmilionové odměny. Ministerstvo se však ocitlo v problému. Chybějí mu peníze na mzdy. Rath letos během devíti měsíců rozdělil na mimořádných odměnách úředníkům téměř 11 mil. korun, z toho bezmála 7 mil. dostalo 27 jeho nejbližších lidí. Řadu z nich si na úřad sám přivedl z České lékařské komory. Nejvyšší odměnu dostal Rathův šéf odboru investic Petr Salák, celkem 520 tis. korun -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, já vás žádám, držte se tématu!

 

Poslankyně Jana Rybínová: Já už vás poslechnu, pane předsedo. Já chci jenom upozornit na to, že zde budeme asi probírat ještě bod týkající se personální politiky Ministerstva zdravotnictví v organizacích jím řízených. Já jsem jenom chtěla trošičku k tomu navést atmosféru, abychom viděli, jak se pan doktor Rath jako ministr choval i v oblasti personální. (Potlesk poslanců ODS.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP