(14.50 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní místopředsedkyně Němcová, poté s řádnou přihláškou pan místopředseda Zaorálek. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi jenom poznámku toho, čeho jsem byla já svědkem minulý týden, když se hledala shoda, o čem bude jednat Poslanecká sněmovna a na čem bude panovat shoda představitelů poslaneckých klubů. Ta schůzka se odehrála zde v Poslanecké sněmovně, byl na ní přítomen předseda vlády, byli na ní přítomni všichni zástupci poslaneckých klubů, buď předsedové poslaneckých klubů, nebo jejich zástupci. A tam došlo k jednoznačné shodě, že tento bod bude zařazen na řádné zasedání Poslanecké sněmovny, na to zasedání, které začíná 9. března, tedy příští úterý, s tím, že pan premiér požádal, aby jej na organizačním výboru zastoupil pan ministr, šéf Legislativní rady vlády Zářecký, a na organizačním výboru že se domluvíme, jak přesně na tu řádnou schůzi bude tento bod zařazen.

Potvrzuji tedy to, že na organizačním výboru, jestli tam nebyl pan místopředseda Filip to v tuto chvíli nevím, ale spíše si myslím, že tam byl, a v tuto chvíli tedy konstatuji, že na organizačním výboru za přítomnosti pana ministra Zářeckého bylo potvrzeno opětovně všemi předsedy poslaneckých klubů, že tento bod bude zařazen na řádnou schůzi a jeho projednávání se uskuteční 10. března ve středu. Tohle to se odehrálo. Prosím nemaťme tady, nevymýšlejme si, nelžeme, protože u toho byla řada lidí, která ví, jak se tyhle věci odehrály!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek, poté pan poslanec Bursík. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, já bych vás chtěl velice poprosit, abychom zanechali tady té debaty, druhého, desátého, co kdo řekl na jaké schůzi organizačního výboru. Já bych chtěl požádat všechny poslance, zejména poslance Občanského demokratické strany, aby nám pomohli zvládnou tu situaci, která vznikla a která vyvolala určité napětí. Apeluji na vás, nechme té debaty o těch hodinách a datech, je to naprosto nesmyslné, úplně absurdní. Já vás prosím o jediné. Vezměte v úvahu, že ta situace je teď složitá. Podle zákona je to tak, že vláda navrhuje stav legislativní nouze, protože vyhodnotí situaci jako vážnou. V této chvíli věřím, že pan premiér Fischer, to říkám naprosto upřímně, když to tady předložil, tak tu situaci vyhodnocuje za vládu jako vážnou, když někdo hrozí stávkou v čase hospodářské krize, tak se nezlobte, hluboké hospodářské krize, největší za posledních 70 let, když v této zemi se hrozí stávkou, která má zablokovat dopravu ve všech hlavních městech, tak snad premiér si může dovolit tu situaci vyhodnotit jako vážnou! A jestliže jí chce zabránit, tak si myslím, že ty důvody dokážu vnímat jako docela relevantní. Vy jako poslanci ODS jste tady řadu dní obstruovali jednání Sněmovny s tím argumentem, že chcete zabránit jakémukoliv úniku prostředků ze státního rozpočtu. To byl argument, který jste tu opakovali. Tato schůze se má konat právě proto, aby se jakýmkoliv podobným škodám zabránilo. Nechci teď rozepisovat všechnu tu podobu. Já nevím, proč říkáte že ne. Ale opakuji, premiér říká, že situace je vážná, a použil toho argumentu hospodářského v čase hospodářské krize, kdy v Evropě některé země jsou zmítané stávkami a už nevědí, co bude zítra, tak chce té situaci zabránit. Nemůžete říct a jenom tak hodit hlavou a říci, že to není problém. Vy jste přece před rokem také říkali v této Sněmovně, že není problém a že růst bude 4,7 %, a pak když byl deficit 250 miliard, tak jste nad tím - my s tím pravděpodobně nemáme nic společného. Víte, nezlobte se, ale mně to připomíná chování těch hasičů, z té knihy tuším Bohumila Hrabala, kteří, když je zavolali k tomu požáru, tak nejdřív říkali, to snad ani nemělo cenu vytahovat stříkačky kvůli tomuto ohni, a pak, když se to rozhořelo, tak řekli, s tím nemáme nic společného.

Já vás prosím, abyste v této chvíli na toto vyzvání premiéra o věci, která je vážná, podpořili to jednání a tu situaci pomohli vyřešit a uklidnit!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan poslanec Tluchoř, poté s řádnou pan poslanec Bursík. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Naposledy a velmi krátce. Hospodářské škody legislativní stav, který platí, nepřináší. Hospodářské škody přináší stávka, potažmo vydírání touto stávkou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se ujme slova pan poslanec Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedo Sněmovny, pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, ještě před chvílí na balkoně za odborovými předáky seděli studenti, ti studenti se tam smáli otevřeně. Ta situace ve Sněmovně je tak absurdní, že odboroví předáci na balkoně se nesmějí otevřeně, ale nemám pochyb o tom, že se smějí uvnitř. Protože při té debatě si to tady rozdává předseda vlády s Poslaneckou sněmovnou a dohaduje se nad tím, jaká byla dohoda a zda byla dohoda, rozdává si to předseda komunistů se sociálními demokraty, ale my jsme tady v situaci, kdy pozorovatel těchto bojůvek tady v parteru Poslanecké sněmovny jsou odboráři, kteří brutálním způsobem natlačili vládu k tomu, aby předložila Poslanecké sněmovně v legislativní nouzi novelizaci zákona pod hrozbou stávky a hospodářských škod.

Já, jestli dovolíte, nejprve uvedu některá fakta a pak se pokusím tu věc popsat co nejotevřeněji, tak jak dovedu.

Ve čtvrtek 25. února v 16 hodin si vzal slovo v Poslanecké sněmovně pan premiér. Řekl mimo jiné: "Jistě sledujete vývoj situace ohledně hrozící stávky ze strany železničních odborářů. Dospěl jsem k závěru, že je nutné, abych svolal mimořádnou schůzi vlády a s vládou jako se svým štábem, štábem lidí, se poradil, jak postupovat v této situaci dál a vytvořil si i vyjednávací pozici s odborovými předáky." Konec citace. To je 16 hodin, pane premiére prostřednictvím předsedajícího. O hodinu později, v 17 hodin, zasedá vláda a vláda přijímá usnesení, ve kterém schvaluje novelizaci zákona 235 o dani z přidané hodnoty a navrhuje předsedovi Poslanecké sněmovny, aby vyhlásil stav legislativní nouze.

První otázka. Pane premiére, vy jste jednal mezi vaším vystoupením v Poslanecké sněmovně a jednáním vlády s odborovými předáky? Anebo to vytvoření si mandátu pro jednání s odborovými předáky je podle vašeho názoru schválení této novely vládou? Já vůbec nerozumím totiž té filozofii, tomu přístupu, s kterým vláda tento politický problém se rozhodla řešit. A to mám za sebou zkušenost z roku 1998, kdy tady také byla hrozba stávky železničářů a Tošovského vláda jednala a pověřila ministra zemědělství Luxe, aby šel jednat s železničními odboráři. Ale tam vláda jednala, dala mandát a poté šla vyjednávat s odboráři. Kdežto tady vláda, aniž by jednala, tak prostě přijala novelizaci zákona a poslala to Poslanecké sněmovně.

A když se podíváte na zdůvodnění vlády, předkládací zpráva, to je skutečně lahůdka. Další důvod pro úsměvy odborářů alespoň uvnitř. Cituji z předkládací zprávy: "Vzhledem k tomu, že tato dosavadní právní úprava vyvolává negativní reakce zaměstnanců a jejich zástupců" - to jsou odboráři, abyste dobře rozuměli - "a ve své podstatě omezuje uplatnění významných motivačních prvků v pracovněprávních vztazích, je navrženo, aby tento návrh byl projednán v legislativní nouzi." Tolik fakta.

Já musím říci, že tohle pokládám za velmi nebezpečný precedens, a pokládám druhou otázku panu premiérovi prostřednictvím předsedajícího. To po nás budete, pane premiére, do konce funkčního období vlády házet horké brambory? Jak se zachováte, jestliže tím hlavním mementem vaší vlády, tím kruciálním mementem je zachovat, dovést zemi v poklidu k předčasným volbám, co uděláte, pane premiére, když za vámi přijdou anebo v médiích vystoupí odboroví předáci učitelů, kantorů a řeknou, že chtějí zvýšit platy o 10 tisíc korun? Co uděláte? A požádají o stav legislativní nouze a budou hrozit veliké národohospodářské škody, protože investice do vzdělání, to je přece to, čemu dáváme přednost i v době krize. Co když přijdou zdravotní sestry, které mají také nárok na zvýšení platů, co když přijdou zemědělci, ti to umějí, a vylijí mléko a hnůj před Úřad vlády? Vláda bude zasedat a bude žádat Parlament o stav legislativní nouze? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP