(14.40 hodin)
(pokračuje Benda)

Druhá věc. Bylo tady řečeno vládou i panem poslancem Sobotkou, že toto je řešení, které je voleno, protože někdo neměl na výběr, bylo to nezbytné z hlediska stavu Sněmovny. Já jenom lehce upozorňuji, že tady jsou zákonné parametry, § 99 zákona o jednacím řádu, který je zákonem, má zákonné parametry toho, kdy může být vyhlášena legislativní nouze, a že sice můžeme mít pocit, a někteří, dokonce i většina, v této Sněmovně se může rozhodnout hlasováním, že ten zákon porušíme, ale to neznamená, že jsme ho neporušili. To neznamená, že jsme nevyhlásili stav legislativní nouze v rozporu se zákonem o jednacím řádu.

A já se ptám: Kde v dnešní situaci vidíme jakoukoliv podmínku § 99 odst. 1? Jsou ohrožena něčí základní práva a svobody občanů této země? Je ohrožena bezpečnost státu? Nebo hrozí státu značné hospodářské škody? V čem? V tom, že jedna skupina odborářů nemá své výhody, v tom, že pan předseda Dušek chce kandidovat za sociální demokracii do Senátu a potřebuje si to zasloužit? V tom jsou ohrožena opravdu základní práva a svobody občanů této země? Nebo v tom je ohrožena bezpečnost této země? Nebo nám hrozí značné hospodářské škody, protože jedna skupina vydírající zbytek této země nám hrozí, že nám ty škody způsobí?

Jestli to myslíte tak, že toto je ta hrozba, pak pojďme říct, že každá stávka je důvodem k vyhlášení legislativní nouze, protože každá skupina, která nám bude vyhrožovat, že poškodí zbytek, je pak důvodem k tomu, abychom tady zasedali ve stavu legislativní nouze. Pokládám to za strašlivý precedent a nepouštějme se do něj. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Než udělím další slovo, dorazila mezitím ke mně omluva pana Cyrila Svobody.

Nyní má slovo pan místopředseda Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo vlády, páni ministři, paní a pánové, já nehodlám komentovat poněkud nezvyklý legislativní výklad páně Bendy. Pravděpodobně, když jsem studoval práva, tak jsem si legislativní pravidla nastudoval lépe než on a možná že na Právnické fakultě v Brně mě to učili lidé, kteří se tím právem skutečně zabývali, a myslím si, že mu rozumějí ještě dnes mnohem lépe než on. (Neklid v sále.)

Nemluvím o sobě, ale mluvím o svých učitelích.

Já bych chtěl říct jednu věc, která je podle mého soudu podstatná. Stav legislativní nouze byl vyhlášen na základě požadavku vlády. Učinila tak první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a její rozhodnutí nijak nezpochybňuji. A je na nás, abychom posoudili, zda tento stav legislativní nouze trvá. Já si myslím, že pokud tedy pan Marek Benda tady něco přečetl, tak ano, přečetl text § 99, a hrozba značné hospodářské škody tady skutečně je. Ne každá stávka znamená značnou hospodářskou škodu. A já se, věřte mi, nebo ne, nedivím odborářům, protože když slyší, že jedna schůzka se vykládá různým způsobem, tak se jim opravdu divit nikdo nemůže v této zemi.

Pan předseda klubu ODS Petr Tluchoř tady prohlásil, že to odporuje těm závěrům schůzky, která byla za účasti premiéra minulý týden v úterý tady v Poslanecké sněmovně. Já připomínám, že já jsem na té schůzce seděl a nijak to neodporuje závěrům té schůzky, protože o stavu legislativní nouze jsem tam mluvil já osobně. Ptal jsem se, jestli je to nutné. Pan premiér zopakoval, že první čtyři body, které jsou tam, je potřeba doprojednat a že mají totální prioritu, tedy že bez nich není možné dál pokračovat, a v tomto ohledu také od úterka, ve středu, ve čtvrtek a v pátek jsme ty věci ohledně pozměňovacího návrhu projednat nemohli, protože ODS nesplnila to, co na té schůzce bylo řečeno. A já jsem na té schůzce seděl a trvám na tom, že takhle to nebylo. A pan premiér má pravdu, že tohle jsme tam potvrdili.

V tomto ohledu tedy já jsem přesvědčen, že odboráři nemají důvěru v ty, kteří možná hodně slibují, mají možná hodně billboardů, ale jejich jednota slov a činů je totálně odlišná, totálně odlišná, protože něco řeknou a něco jiného udělají. A dělají to celou dobu od roku 2006. Nechci připomínat sliby tisíc korun k důchodu, které nejsou ještě dneska, od vlády ODS, ale tohle je samozřejmě to, co já poslouchám každé pondělí v poslanecké kanceláři, takže se nedivte, že lidé nevěří nám jako Poslanecké sněmovně, a že pokud mají věřit premiérovi této země, tak samozřejmě on pravděpodobně zažil jiné jednání, než zažíváte vy.

Ono by bylo jinak jednáno o benefitech zaměstnanců, kdyby pravděpodobně došlo ke změně benefitů u manažerů. Ale podívejte se na manažerské benefity a dodnes na nedořešené například životní pojištění manažerů Českých drah. Divíte se tedy odborářům na dráhách, zaměstnancům, kterým nikdo 70 tisíc ročně neplatí na jejich životní pojištění, že nevěří svým manažerům, a že pokud mají uvěřit premiérovi, že trvají na tom, aby tato Sněmovna návrh zákona prohlasovala?

Chtěl bych říct ještě jednu malou poznámku. Prosil bych pana kolegu Miroslava Kalouska prostřednictvím předsedajícího, aby nepaušalizoval. Ne všichni nevěděli, o čem se tady hlasuje, a ne všichni pro jeho návrh hlasovali. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já opravdu jen velmi krátce. Jistě víte, že podobná slova nepoužívám příliš často, ale to, co zde přednesl pan místopředseda Filip, je čistokrevná lež. Prosím, ať si každý poslechne záznam tiskového brífinku po jednání v úterý s předsedou vlády. Zcela jednoznačně tam všichni zúčastnění říkali, že ty čtyři priority, které pan předseda vlády identifikoval, budou projednány 10. března. Ne minulý čtvrtek, minulou středu, minulý pátek, pane místopředsedo.

Já se nechci pouštět do analýzy, pardon, prostřednictvím předsedajícího, žádných jiných životních etap tak, jako jste zde mluvil o studiu, ale myslím si, že vzhledem k tomu, jak jste se zde minulý týden prokázal jako úspěšný vykladač jednacího řádu, a přitom věc, se kterou jste dlouho polemizoval, se následně ukázalo, že jste sám do jednacího řádu navrhl, tak prosím, abychom tyto věci a urážky na adresu pana kolegy Bendy si nechali pro příště. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, toto je čistá demagogie, protože já jsem nikdy neříkal, že schůze má být až devátého, a já jsem na tom tiskovém brífinku pana premiéra také byl a nic takového, co tady říká pan kolega Tluchoř, tam nepadlo. Prostě jestli si to nějak vysvětlujete, tak si to vysvětlujte.

A jestli mě někdo bude poučovat, jak se má vykládat právní řád. Ano, já jsem v roce 2003 pracoval konkrétně s paní tehdejší místopředsedkyně Sněmovny Petrou Buzkovou, panem Bendou a s dalšími na novele jednacího řádu. A jestli chcete jinak vykládat zákon o jednacím řádu, než jste předvedli minulý týden, tak už to prosím nedělejte. Možná že když věříte panu Bendovi, vysvětlete si s ním, ať on vám doloží, co to je argument a contrario, to znamená argument opačným významem, protože jestliže nelze, aby předseda Sněmovny zařadil, a to je o tom paragrafu jednacího řádu, na schůzi Poslanecké sněmovny, která je svolaná na podpisy, zákon vrácený Senátem, tak opačně platí, že každý poslanec může takový požadavek na předsedu Sněmovny vznést, pokud najde dalších 39 kolegů, to znamená, že se najde 40 podpisů a takovou schůzi na podpisy předseda Poslanecké sněmovny je povinen svolat. Takže prosím vás, pokud jde o úroveň právního vědomí, doplňte si ho. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP