(12.30 hodin)

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, páni poslanci, chci vám jenom říct, že dnes se na vás dívají všichni učitelé, protože je to průlomová věc. (Ohlasy v sále.) Dáte jim k dvacátému osmému říjnu neuvěřitelný dárek, 6 miliard korun. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy vlády České republiky za její slovo a rozpravu končím. Tím také skončila možnost, aby někdo ze dvou poslaneckých klubů, případně 50 poslanců, zablokovalo projednávání podle § 90, odst. 2. Námitka nepadla. Můžeme tedy rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1047 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 357 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 357, z přítomných 140 pro 131, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, protože při zrychleném jednání můžeme v rozpravě pouze navrhnout změnu účinnosti, opravit legislativně technické, gramatické nebo písemné chyby. Shledal někdo gramatickou chybu v návrhu zákona? Není tomu tak. Rozpravu podrobnou končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo pana navrhovatele, pana zpravodaje? Není tomu tak, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Waltera Bartoše a Milana Bičíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1047.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 358 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 358, z přítomných 141 poslance pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji a končím bod č. 291.

Hlásí se o slovo paní ministryně školství. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji. Já vám chci velmi poděkovat, ale samozřejmě si uvědomuji, že jsem řekla října. Pochopitelně bych to nezmiňovala, kdyby to nebylo za pár dnů, takže 28. března. Děkuji vám všem za všechny učitele, ale děkuji také ostatním, kteří z toho budou mít profit, protože je to poprvé, je to průlom čerpání strukturálních fondů. Žádné psaní projektů, jenom odsouhlasení záměrů a jednotlivých kroků, jednotkových cen. Je to velký den a já vám moc děkuji. (Ojedinělý potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak, děkuji paní ministryni školství Miroslavě Kopicové za její slova a budeme pokračovat. Mám na výběr. Protože Poslanecká sněmovna rozhodla, že posledním bodem před bodem voleb bude bod číslo 204. Mám poznámku, která může být zcela pravdivá, to jest, že návrh zastupitele Pardubického kraje bude velmi krátký, a může se stát, že ještě před 13. hodinou, před volbami, zbude nějaký čas, abych se vrátil k bodu číslo 7. Jestli nebude námitka proti postupu předsedajícího, dám nyní pro jistotu hlasovat o tom, že zahájíme bod č. 204. Pokud bude ukončen - vidím námitku, dobře.

 

Budeme pokračovat bodem č. 7 a tím je

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/2000 Sb.,
o zdravotnických prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 885/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Ještě než tak učiní, požádám paní poslankyni Soňu Markovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, a konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 885/1 až 4.

Paní ministryně, prosím, máte slovo. Prosím.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi krátké úvodní slovo k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Hlavním důvodem pro zpracování předkládaného návrhu zákona je povinnost České republiky v co nejkratší době transponovat směrnici 2007/47/ES týkající se zdravotnických prostředků. Lhůta pro transpozici směrnice uplynula 21. prosince 2008, přičemž právní předpisy přijaté na základě této transpozice mají nabýt účinnosti ke dni 21. března 2010. Z důvodu neprovedení včasné transpozice směrnice 2007/47 do právního řádu bylo proti České republice zahájeno řízení pro porušení smlouvy podle čl. 226 Smlouvy o založení Evropského společenství. Jedná se o řízení č. 2009/0022, které se nyní nachází ve fázi formálního upozornění. V případě, že Česká republika v nejbližší době neodstraní vytýkaný nedostatek, je velmi pravděpodobné, že se řízení posune do další fáze, to je do odůvodněného stanoviska, popřípadě následně by Komise mohla Českou republiku zažalovat u Evropského soudního dvora.

Pro oblast zdravotnických prostředků je to stěžejní směrnice č. 90/385/EHS, byla z pohledu definicí a povinností transponována do zákona o zdravotnických prostředcích. Technické požadavky pak do souvisejících nařízení vlády. Z důvodu transpozice směrnice je nutné zachovat kontinuitu všech právních předpisů v oblasti zdravotnických prostředků.

Vzhledem k dynamickému vývoji v oblasti zdravotnických prostředků je mnohem přijatelnější, aby bližší specifikace směrnice 2007/47 byly provedeny prostřednictvím nařízení vlády, nikoli zákonem. Související nařízení vlády vzhledem k tomu, že již byly publikovány ve Sbírce zákonů, definice a další instituty vyplývající z novelizace zákona ještě neobsahují. S ohledem na lhůty vyplývající z právních předpisů však bylo žádoucí, aby byl legislativní proces ukončen co nejrychleji, alespoň u těchto nařízení vlády. Nové definice a instituty budou novelou do daných nařízení vlády doplněny, jakmile zákon nabude účinnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni zdravotnictví Daně Juráskové a žádám zpravodajku, aby přednesla krátce svoji zpravodajskou zprávu ve druhém čtení. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych se krátce vyjádřila k tomuto zákonu. Tento zákon byl ve výboru pro zdravotnictví projednáván několikrát od listopadu loňského roku až po březen tohoto roku. Nakonec poté, co jsme si vysvětlili mnohé problémové věci, tak došlo k určitému konsensu mezi Ministerstvem zdravotnictví, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a poslanci a poslankyněmi tohoto výboru. Takže vám mohu oznámit, že přijal výbor usnesení ve smyslu, že doporučuje, aby tento zákon byl vlastně dále projednáván, a přijal také pozměňovací návrhy, které jsou, dá se říci, konsensuální.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan poslanec Ludvík Hovorka v obecné rozpravě ve druhém čtení. A prosím Sněmovnu o klid. Prosím, pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP