(19.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní kolegyně. Ještě prosím kolegyně a kolegy - neskončil dnešní jednací den. Slovo bylo uděleno pouze paní poslankyni Molendové. Všechny ostatní, kteří hovoří v lavicích, žádám, aby ustali nebo odešli z jednacího sálu.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Já vám děkuji.

Samozřejmě, že to, co jsme uváděli a co občané v této volební kampani se nedověděli: Mimo jiné díky poplatkům se zvýšil počet pacientů léčených s roztroušenou sklerózou, a to o 18 %, je to z 2616 na 3085. A to je výsledek poplatků, samozřejmě. U dalších onemocnění jako osteoporózy - nárůst o 25 % z 200 na 250, u Crohnovy choroby 45 % z 550 na 800, u Bechtěrevovy choroby ze 134 na 250 a u nádoru prsu ten nárůst byl 124 %. Pokud někomu tato čísla nestačí, pak doporučuji to vysvětlovat těm nemocným ženám a mužům, kterých se přesně tyto choroby týkají.

A shrnutí. Pořád jsme v roce, kdy to zkoušíme. Od 1. ledna by měla platit, pokud projdou, různá osvobození, např. u dětí do 15 let snížení o 40 % apod. Už dnes se dá říct, že poklesly zbytné návštěvy ordinací, zkrátila se doba hospitalizací, je více peněz na léčbu vážně nemocných a regulační poplatky významným způsobem zpřístupnily moderní léčbu.

V oblasti spotřeby léků trvá efekt snížení výdajů na levné léky typu aspirin, paralen, který umožnil zdravotním pojišťovnám zlepšit přístup ve specializovaných centrech. Regulační poplatky tak plní svůj účel, protože uspořily 3,4 mld. korun. To jsou ty třicetikoruny, které jdou na specializovanou péči a na péči o pacienty v centrech, na péči nákladnou, kde byla dlouhá čekací doba, kde byly seznamy tehdy obvyklé. Regulační poplatky samozřejmě umožňují přesměrovat peníze k potřebnějším pacientům v rámci struktury plátci poplatků, kteří v tom daném roce využívají jak nákupu léků, tak užívání léků, tak ambulantní léčby.

Chci říct, že vlivy nebo dopady jsou celkem jednoznačné. A o co mám největší obavu - aby se při diskusi s vaničkou nevylilo i dítě, to znamená aby se při rušení poplatků nezrušil ochranný limit. I tento limit chrání především chronické pacienty, pacienty trpící více chorobami. Ochranný limit jenom v prvním pololetí 2008 překročilo 1306 pojištěnců a bylo jim vráceno v průměru 2000 korun. ak jim budete vysvětlovat, že mají platit více než 5 tisíc korun, v některých případech až 20 tisíc korun ročně?

Nebyl nikomu znemožněn přístup k potřebné zdravotní péči, vytvořily se úspory, které mohou být využity pro skutečně potřebné pacienty. Je více času na těžké pacienty. A limit chrání chronicky nemocné. Poprvé jsou k dispozici data, která umožňují celý systém monitorovat, identifikovat problematické body, problematické skupiny občanů, nemocných a pacientů a k nim směřovat specializovanou péči. A tady se vás ptám, kolegyně a kolegové, a to jak jako poslankyně, tak jako onkolog s praxí: skutečně chceme při vědomí všech těchto argumentů zrušit fungující regulační poplatky a vrátit zdravotnictví tam, kde se zvláště těm vážně nemocným, se kterými je nutné být solidární, nedaří?

Děkuji za pozornost. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Molendové. Přerušuji projednávání bodu číslo 40 v obecné rozpravě. Konstatuji, že jsou ještě přihlášeni čtyři naši kolegové do obecné rozpravy, dva do podrobné rozpravy. V této fázi tedy tento bod přerušuji.

Končím dnešní jednací den a dovolte, abych vám oznámila, že zítra, ve středu 17. března, podle schváleného pořadu schůze bychom měli zahájit naše jednání v 9 hodin ráno, a to bodem 154 a body dalšími, tak jak byly schváleny.

Příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP