(18.40 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Je to správné. Sociální demokraté si uvědomují, věřím, že stejně jako celá tato Sněmovna by si měla uvědomit, že jistá míra spoluúčasti pacientů je nevyhnutelná. Pokud je tato spoluúčast pacientů v řádech desetikorun, je to správně. Pokud existuje ochranný limit - který se navrhovatelé tohoto zákona snaží zrušit - je to správně, protože pacient je chráněn v případě nějaké životní katastrofy, v případě toho, že se dostane do svízelné životní situace a zdravotní situace.

Nevíme, jakým způsobem vysvětlit dostatečně jasně, že to, co říká sociální demokracie, je naprostou lží. Já si myslím, že nejlepší cestou je těch tisíc stránek, které vypadly z monitoru tisku za těch uplynulých 15 až 18 let, vystavit na internetu, vytisknout, rozdávat, číst a číst dokola. Já jsem přesvědčen, že naší povinností je číst a číst tyto věci dokola, protože jsou důkazem pouze toho, že podobné návrhy, jak jsou tady předkládány sociální demokracií, jsou předkládány většinou jenom před volbami a jako plané předvolební sliby. A potom se už nestane vůbec nic. Stane se pravý opak.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Borisi Šťastnému. Faktická poznámka pan poslanec David Rath, poté paní kolegyně Molendová.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já chápu, že se blížíme k závěru dnešní schůze, tak je potřeba, aby ODS za každou cenu protáhla ten čas a nedovolila projednat tento bod a hlasovat o tomto bodu, a že je potřeba k obstrukci použít všechno. Víte, já myslím, že se na to musíme podívat zcela reálně a racionálně. V demokratické společnosti se přece vede debata o čemkoliv. Každý může říkat své názory, postoje, může je publikovat, může je upravovat, může je korigovat, může je vysvětlovat. To je přece normální, běžné a do demokratické společnosti to patří. Ale pak jeden den ta diskuse končí a začíná už vážná věc. A tou vážnou věcí jsou jasné sliby, smlouvy a skutky. Čili já jsem nikdy nezastíral, že jak v Lékařském odborovém klubu, tak v komoře se vedly debaty o různých systémech zdravotnictví, o různých způsobech řešení, o různých cestách. To je přece normální, správné, legitimní, taková diskuse se musí vést i na půdě každé politické strany. Logicky ji vedli třeba ministryně Součková, David a další. Ale pak nastává ten okamžik, kdy někdo něco jasně slíbí, podepíše. Váš Topolánek před volbami podepsal smlouvu s voliči, kde se zavázal, že spoluúčast nestoupne a poplatky nezavede. Váš Topolánek pak udělal pravý opak. Čili zachoval se jako podvodník, podvedl lidi, podvedl voliče. Bod číslo 1. (Poznámky z řad ODS.) Můžeme mít různá hezká slova, slůvka či věty, ale skutky jsou důležité. Vy jste ty poplatky zavedli a my jsme je v krajích zrušili. A pokud nám voliči ty hlasy dají, tak je zrušíme i v celé České republice. (Několik poslanců ČSSD tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já myslím, že nemusíme čekat až po volbách, protože je tady tisk 916, který při zachování limitu ruší plošně poplatky a zbavuje tak i kraje oné povinnosti, kterou na sebe vzaly - samozřejmě velmi správně. A pokud tento tisk projde, tak celý problém s poplatky prostě bude vyřešen. Děkuji. (Několik poslanců z levé strany sálu tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou pan poslanec Gandalovič.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, já bych chtěl vaším prostřednictvím panu poslanci Rathovi vzkázat, že se mýlí. Vy jste poplatky na krajích nezrušili. Vy je v rozporu se zákonem občanům proplácíte zpět formou daru, individuálních darů, o které tito občané musí jakousi potupnou formou požádat, aby jim tento poplatek byl fakticky refundován. Je zcela jasné, že je to úplně na stejné úrovni, jako kdybyste třeba vyhlásili, že pokuty, které občané zaplatí za rychlou jízdu v určitém kraji, budete občanům formou daru proplácet, protože samozřejmě kraj má právo dát občanům svého kraje dar. To ustanovení bylo ovšem míněno pro případy nouze, pro případy nějakých výročí apod. To znamená nikoliv pro případy obcházení zákona, který v této zemi platí a kdy Ministerstvo vnitra do té doby, dokud tam ještě panoval řád a zákon, shledalo, že v rozporu se zákonem toto proplácení je. Následně potom pan ministr vnitra celý případ zametl pod koberec a já už ani vlastně nevím, jak to dopadlo, nicméně je zcela zřejmé, že vy jste poplatky nezrušili, protože ten zákon dál platí a my tady projednáváme jeho novelu. Vy poplatky na krajích dále proplácíte v rozporu se zákonem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Kalousek, poté pan kolega Libý, poté pan poslanec Rath. Pan poslanec Kalousek, prosím, má slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pan poslanec Rath řekl, že pan premiér Topolánek byl podvodník, když zavedl regulační poplatky a zvýšil spoluúčast, byť se v programu ODS zavázal, že nic takového neučiní. Já jsem sice ten poslední, kdo by chtěl hájit politického konkurenta, nicméně tady bych chtěl říci, že pan předseda Topolánek nebyl podvodník. Jediná politická strana, a je to zjistitelné z programů, které byly v roce 2006 předloženy, která jasně řekla, že chce regulační poplatky a že chce zvýšit spoluúčast, byla KDU-ČSL. Protože ODS, KDU-ČSL a Strana zelených tvořily koalici, tak pan předseda Topolánek vyhověl prioritě KDU-ČSL zavést regulační poplatky a zvýšit spoluúčast ve zdravotnictví. To je jednoznačný průnik koaličního programu, ke kterému tady došlo. Je to prokazatelné z porovnání jednotlivých programů, bylo to také správné rozhodnutí, byl to koaliční kompromis, a proto pan předseda Topolánek nemůže být označen za podvodníka. KDU-ČSL to prostě ve svém programu měla a KDU-ČSL to také do koaličních dohod prosadila. Toť vše. (Smích z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka - pan poslanec Libý.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení kolegové, já bych k vystoupení pana kolegy poslance Ratha řekl jenom několik málo poznámek, a to v tom smyslu, že přestože zdravotní poplatky, regulační, prokázaly svoji opodstatněnost, tady bylo citováno i historicky, že se k tomu spousta odborníků v průběhu času přikláněla, přestože zabezpečily lepší zdravotní péči, zrychlily výkon některých zdravotních úkonů, přestože se vybralo 3,8 miliardy, přibližně, na zdravotních poplatcích, což osvěžilo financování zdravotní péče v České republice, tak kraje vrátily formou darů několik stovek milionů blížících se miliardě zpátky občanům. Stalo se, třicetikorunové poplatky - v uvozovkách - se staly velkým politikem pro levici, pro sociální demokracii zvláště. Ale ono to není dneska už jen politikum, s kterým si hrají politici, s kterým si hrají politici v Poslanecké sněmovně. Tento přístup krajů k vracení poplatků má už i velmi negativní dopad do života občanů. Já řeknu pouze dva krátké případy z mého volebního obvodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP