(10.40 hodin)
(pokračuje Bürgermeister)

Že se to může stát, že zastupitelstvo dospěje ve svém názoru k rozdělení na obvody, to prostě je už historií ověřená zkušenost. A pokud to opravdu leželo této parlamentní straně tak v žaludku, nic jí nebránilo, aby k tomu přistoupila řádně, korektně, v termínech, které snesou vážnou diskusi nad tak vážným tématem, jakým je zásah Sněmovny do samostatné působnosti obcí a krajů, územně samosprávných celků, o kterých už jednou Sněmovna se vší vážností a vědomím konsekvencí rozhodla.

Dokonce bych tento návrh chápal, kdyby po volbách v roce 2002 s tím KDU-ČSL přišla, protože tenkrát Praha byla rozdělena na obvody. Oni z toho měli nějaké analytické závěry a jistě se buď cítili, nebo necítili odkrojkováni (?) rozhodnutím samosprávy. Podotýkám, rozhodnutí, na kterém se podílely obě silné strany v zastupitelstvu hl. m. Prahy, Občanská demokratická strana i Česká strana sociálně demokratická tenkrát. Těch pět obvodů opravdu nevadilo oběma.

Nevím, jestli vůbec Praha takový krok plánuje. Diskuse se o tom opravdu v tuto chvíli nevedou. Diskuse se soustřeďují na jiné problémy.

A znovu zdůrazňuji: Z účelových pohnutek a úzkého osobního zájmu jednoho politika je tato Sněmovna zatahována do vážné debaty, jestli příště na načtení od jiného poslance bude vstupovat do zákona, který upravuje vztah státu a územně samosprávného celku. Řeknu jiný příklad. Je přenesená působnost například ve stavebních a územních řízeních na 22 správních obvodů. Některému poslanci se nebude líbit možnost, že by v tom správním obvodu jeho žádost nebyla řádně posouzena, přijde sem a načte, že Praha nesmí rozdělovat příště přenesenou působnost podle speciálního zákona na městské části, jak se jí zachce, ale že to prostě bude vykonávat tak, jak se zde ve Sněmovně rozhodne, aby dosáhla lepšího postavení ve správním řízení.

Je to velmi vážný precedent, je to od KDU-ČSL jenom čistě účelový tah. Nenechme se zatáhnout do takovéto diskuse zde.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Mám zde dvě faktické, pana poslance Dolejše a pana poslance Cyrila Svobody. Potom řádně přihlášeného poslance Bursíka. Pane poslanče Dolejši, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych s dovolením vaším prostřednictvím vzkázal kolegovi, Pražákovi, panu poslanci Bürgermeisterovi, aby vnímal mne jako Pražáka - a tím nechci obtěžovat tuto ctihodnou Sněmovnu nějakými pražskými specifiky - že toto není účelové vtahování Sněmovny do nějaké pražské drobnosti a o to méně do pražské drobnosti, kterou by si vymyslel jeden z poslanců. Toto je debata o principu. Principu, jestli chceme v jednom z největších krajů mít politickou reprezentaci zvolenou podle poměrného systému, přesnou politickou mapu tak, jak si ji přejí voliči, nebo jestli do tohoto systému máme vpašovávat většinové prvky, a to většinové prvky takovým způsobem, že o něm prostě rozhodne rada. Nikoliv zastupitelstvo, ale rada. Rada, která je toho času jednobarevná. O to jde. A pokud pánové na pražské radnici uši mají a neslyší, pokud to mám říci tímto biblickým příměrem, tak nezbývá nic jiného, než se do toho vlomit zákonným způsobem, to znamená prostřednictvím poslanecké iniciativy.

Toto je základ toho sporu. A prosil bych, aby z toho nebylo děláno nic účelového. Mluvím jako politik KSČM, který osm let strávil na radnici. Tuším, že v roce 1994 také byla volena z jednoho volebního obvodu. V roce 1998 se rozpadla na obvody. KSČM na tom dokonce paradoxně vydělala. Čili v tom žádný náš zájem není. My máme pevné místo na radnici na rozdíl od KDU-ČSL. Myslíme si ale, že poměrnost zastoupení a přesné vyjádření názorů politika do Prahy patří.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická, pan poslanec Cyril Svoboda. Další faktické pan poslanec Carbol a pan poslanec Bürgermeister. Pane poslanče Svobodo, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Paní předsedající, tady platí to přísloví: Podle sebe soudíš jiné. Můj důvod je zajistit rovnost hlasů. Pro všechny rovnost hlasů. (Smích z lavic ODS.)

A pokud jde o to, co říká pan kolega Bürgermeister, tak pořád posuzuje to, komu, které straně to prospívá, nebo neprospívá. Mně jde o to, aby v Praze byla zajištěna rovnost hlasů. S touto námitkou se nevypořádal, protože každá manipulace znamená, že se rovnost hlasů mění.

A Praha není statutárním městem jako ostatní města, protože je krajem. Je to kraj a v tom případě se ptám, proč berou i poslanci, zastupitelé v Praze, kteří byli zvoleni, a strany za ně příspěvky, jako by byli zvoleni v kraji. To je zajímavé. Pokud jde o peníze z veřejných rozpočtů, tak ty jsou dobré. A pokud jde o to, jak se má volit, tak se s tou volební mapou manipuluje. Podle mě musí platit jedno, nebo druhé. Buď je Praha krajem a pobírám také příspěvky jako za kraj, potom se má hlasovat v celém kraji jako celku, nebo to tak není. Ale i toto je rozpor, se kterým se tady nikdo nevypořádal.

A potom, je to moje ústavní právo sem něco předložit, takže to není nějaké vtahování politiky někam, kam to nepatří, protože jenom tato Sněmovna může tuto otázku rozhodnout. Nikdo jiný. A pokud jde o čas, tak ten čas si může svobodně zvolit kterýkoliv poslanec v kteroukoliv chvíli. Toto je ústavní právo každého a není třeba spekulovat o nějakých jiných záměrech než o tom jediném: zajistit rovné hlasy v Praze.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka pan poslanec Carbol.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, myslím, že pan poslanec Bürgermeister se mýlí, když říká, že tento návrh, který předložit můj kolega z KDU-ČSL, chce zavést nějakou výjimku. Naopak. Tento zákon chce Prahu z té výjimky vyjmout, protože ve všech ostatních krajích kromě Prahy není možné při krajských volbách rozdělit kraj na více částí. Pouze v Praze je možné při volbách, které jsou podobné jako krajské, rozdělit Prahu na více částí.

A druhá věc. Myslím si, že to není tak, že KDU-ČSL leží Praha nebo tento zákon v žaludku. Odpor, který tato novela vyvolává u poslanců hlavně z řad ODS, je způsoben asi tím, že spíše jim leží v žaludku navrhovatel, to znamená Cyril Svoboda. A myslím si, že vím, proč to je. Je to asi kvůli tomu, jak se vehementně opřel do pražské karty, do oné takzvané Opencard, která se ukázala jako tunel na veřejné prostředky, kde se ztratilo až 888 milionů korun. A to bude ten hlavní důvod, dámy a pánové zprava, proč vám to nevoní.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka pan poslanec Bürgermeister.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Já s dovolením neberu žádné právo komukoliv předložit cokoliv, zvláště už ne kolegovi Svobodovi. Jenom jsem zde upozornil na to, že to předkládá v účelově zvoleném čase a s jasným účelem, který nezdobí zákonodárce. A myslím si, že trochu pokřivuje naši roli tady, nás všech.

Chci znovu zdůraznit: Na podzim v Praze probíhají komunální volby. Do zastupitelstva se volí v komunálních volbách. Praha je obcí i s působností kraje. Před tímto zákonem byla Praha okresem, obcí i krajem. Praha je prostě v tomto specifická. A volí se v komunálních volbách, v termínu komunálních voleb.

Rozdělení na obvody. Jestli je 240tisícihlavý obvod nějakým pokřivením práva na rovnost hlasů při hlasování do zastupitelstva hl. m. Prahy, tak prosím pěkně, to je matematická směšnost. A chci říct, že volič má právo, aby se mohla případně členit Praha na více obvodů také z jednoduchého technického důvodu. On se musí vyznat v tom, koho volí. Musí si umět vybrat. A do komunálních voleb je kandidátka opravdu četnější než do parlamentních voleb ve Sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP