(9.50 hodin)

 

Poslanec Michael Hrbata: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych si dovolil přečíst usnesení výboru pro obranu ze 43. schůze dne 10. března 2010 k vládnímu návrhu na prodloužení doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky, sněmovní tisk 1062.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Jana Fulíka a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu, brigádního generála Miroslava Žižky, zpravodajské zprávě poslance Hrbaty a po rozpravě výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s prodloužením doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky v počtu do 30 osob, s předpokládanou dobou pobytu 5 let, počínaje dnem 10. října 2010, s pobytem příslušníků ozbrojených sil členských států NATO, Evropské unie a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír v počtu do 100 osob v jednotlivém kurzu na území České republiky za účelem jejich účasti ve výcvikových kurzech pořádaných Britským vojenským poradním a výcvikovým týmem v České republice od 10. října 2010.

Dovolte, abych poděkoval celému výboru za jednoznačné stanovisko a podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Exner. Vážený pane poslanče Exnere, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vystoupil jménem těch členů a poslanců Komunistické strany Čech a Moravy, kteří nesouhlasí s trvalým umístěním žádné vojenské jednotky ani žádné cizí vojenské základny na našem území. Týká se to samozřejmě i těch, kteří tady mají jenom cvičit.

Navíc Česká republika hradí náklady, které se netýkají jen našich vojáků, týkají se i třetích stran. Jsem toho názoru, že vláda by měla aspoň seriózně v materiálu uvést, jaké náklady to jsou. Materiál takovou věc neobsahuje.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo další si přeje vystoupit v rozpravě? Nikdo. Končím obecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Končím tedy i rozpravu podrobnou.

Táži se pana zpravodaje a pana navrhovatele, zdali si přejí přednést závěrečné slovo. Nepřejí.

Můžeme přikročit k hlasování o návrhu usnesení. K přijetí usnesení o souhlasu s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Prosím tedy o nastavení příslušného kvora. Ano, již se tak stalo.

 

Usnesení je následující: "Poslanecká sněmovna souhlasí prodloužením doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice na území České republiky v počtu do 30 osob, s předpokládanou dobou pobytu 5 let, počínaje dnem 10. října 2010, s pobytem příslušníků ozbrojených sil členských států NATO, Evropské unie a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír v počtu do 100 osob v jednotlivém kurzu na území České republiky za účelem jejich účasti ve výcvikových kurzech pořádaných Britským vojenským poradním a výcvikovým týmem v České republice od 10. října 2010."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 121 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 151 poslankyň a poslanců pro návrh 112, proti 13. Návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní přikročíme k projednávání bodu

150.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních
z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 959/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Eduard Janota a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor. Vzhledem k tomu, že bylo avizováno vrácení tohoto návrhu do druhého čtení, požádám rovnou o slovo pana zpravodaje.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážení kolegyně a kolegové, já jsem avizoval v našem návrhu, který jsem vám předkládal na změnu programu dnešního jednání, že v mém vystoupení nebude nic jiného než návrh na vrácení tohoto sněmovního tisku do druhého čtení. Jedná se o novelu zákona o daních z příjmu. Je ovšem třeba, abych vás upozornil, že v první části tento sněmovní tisk obsahuje změnu rozpočtových pravidel, kde je naprosto nutné provést tuto změnu proto, abychom byli schopni ve zrychleném režimu přijímat peníze z evropských fondů ve prospěch titulů, které bude používat ve své rozpočtové kapitole Ministerstvo školství na podporu jednotlivých programů. Tady je tedy nezbytně nutné čas strávený projednáváním té druhé části dohnat. Proto vás tedy prosím o podporu mého návrhu.

Zároveň předesílám, že návrh na vrácení do druhého čtení koresponduje s atmosférou projednávání na rozpočtovém výboru a také ve stálé komisi pro bankovnictví. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí dokázalo akceptovat většinu výhrad vzešlých z tohoto jednání je nutné, abychom otevřeli prostor, kde zazní pozměňující návrhy.

Předesílám, že bude-li můj návrh na vrácení do druhého čtení akceptován, navrhnu příští týden v úterý zařazení nového bodu, tedy druhého čtení tohoto sněmovního tisku, které by proběhlo ve středu příští týden v tom vládním bloku chráněném pro projednání vládních priorit, tak aby bylo možné o třetím čtení tohoto zákona hlasovat v pátek příští týden.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. O slovo se hlásí pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já bych vás chtěl opravdu požádat o podporu, protože jak bylo zmíněno panem poslancem Doktorem, návrh má dvě části. Jedna se týká retailových dluhopisů, po kterých je v naší společnosti poptávka. My jsme našli na bankovní komisi konsensus. Změnili jsme koncept. Tento koncept byl i předmětem politických diskusí. Pakliže by toto nebylo akceptováno, tak tím vlastně dáváte retailovým dluhopisům stop minimálně pro letošní rok.

Co se týče druhé části, tam se zjednodušuje čerpání prostředků evropských fondů, možnosti využít paušální výdaje. Paušální výdaje jsou projednány a prodiskutovány s Bruselem. Znamená to výrazné zjednodušení a zrychlení čerpání.

Byl bych velice rád, kdybyste podpořili přesun do druhého čtení. Musím dopředu konstatovat, že návrh, který má připravený pan poslanec Doktor, je návrhem konsensuálním. Ministerstvo financí s tím souhlasí. Bylo o něm jednáno i na úrovni politických stran. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Budeme tedy rozhodovat o návrhu pana poslance Michala Doktora na opakování druhého čtení. Pane poslanče Doktore, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jen na základě upozornění legislativy - vzhledem k platnosti 72hodinové lhůty mezi druhým a třetím čtením je nezbytné, abych se minimálně řečnickou otázkou otázal těch poslanců, kteří jsou v tuto chvíli autory vznesených pozměňovacích návrhů, což je, pokud si dobře vzpomínám, pan poslanec Dolejš otevírající účinky svého pozměňujícího návrhu zákon o dani z přidané hodnoty, to je, myslím, věc bezpředmětná, předpokládám, že tento pozměňující návrh přednesen nebude. Pozměňující návrhy pana poslance Suchánka do velké míry korespondují s tím, co připravilo Ministerstvo financí, které akceptovalo tlak stálé komise pro bankovnictví na maximální zohlednění tržních mechanismů, a myslím, že nebude také nutné, aby velká část jeho pozměňujícího návrhu byla přednášena. Tímto to ovšem neodmítám. Jen tedy upozorňuji na to, že bude zřejmě správné a výhodné, aby druhé čtení proběhlo už v úterý příští týden, aby třetí čtení opravdu mohlo proběhnout v pátek.

To je vše, co jsem chtěl dodat k vystoupení a k rozpravě, která tady zazněla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP