(9.20 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Protože ve své přihlášce máte uvedena jiná čísla bodů, upřesnil jste to na mikrofon.

Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se pan poslanec Křeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych si dovolil navrhnout, aby bod č. 20, tedy tisk 640, byl zařazen pevně na dnešek jako první bod po pevně zařazených bodech. Aby bylo jasné, oč jde. Je to ten návrh na zřízení nového významného památného dne, Dne odsunu Sovětské armády z území České republiky. Mohl by to být tedy rychlý, nekontroverzní bod. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Křeček. Připraví se pan poslanec Čerňanský.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Možná že to je zbytečné, protože patrně na to nedojde, ale já, jako už asi čtyři jednání Sněmovny, zpětně upozorňuji na to, že vláda nám předkládá do projednání dva občanské zákoníky protichůdného složení. A to občanský zákoník číslo tisku 805 a občanský zákoník 835. Jsou to oba občanské zákoníky, každý je jiný, každý mluví o něčem jiném. Já se domnívám, že to rozhodně není šťastné. Navrhuji proto, abychom oba tyto body vyřadili, protože projednávat občanské zákoníky před skončením volebního období je čirý nesmysl. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže navrhujete vyřadit sněmovní tisky 805 a 835. Body? (Odpověď mimo mikrofon.) Dobře. Děkuji.

Nyní vystoupí pan poslanec Čerňanský, připraví se pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu schůze bod č. 66, sněmovní tisk 932. Důvodem pro vyřazení tohoto bodu je fakt, že přijetím novely zákona č. 42/92 Sb. by došlo k znerovnoprávnění dvou skupin oprávněných osob. Dalším důvodem pro vyřazení je fakt, že již schválená desetiletá promlčecí lhůta je v porovnání s obecnou tříletou promlčecí lhůtou již nezvykle dlouhá. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Šplíchal, připraví se pan poslanec Zgarba. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, nejprve navrhuji vyřadit bod 80, je to tisk 554. Týká se to cestovních náhrad. Je to zákon o platech představitelů státní moci a státních orgánů. Já se domnívám, že k tomu by stačilo, když to vyřadíme, aby si každý koupil tramvajenku.

Pak navrhuji zařadit, a velmi bych byl rád, kdyby to šlo zítra po pevně zařazených bodech, bod č. 27. Je to zákon o podpoře sportu, tisk 756. Je to věc, kterou už hrajeme také dlouho a v podstatě řada z nás tam odpracovala hodně, ztratila dost času a já bych byl rád, protože mluvíme neustále o sportovním prostředí, abychom konečně udělali něco užitečného. Tak bych prosil o zařazení po těch pevně stanovených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Zgarba. Připraví se pan poslanec Červenka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl vyřadit bod 81 schváleného programu, sněmovní tisk 555, a dále bod 82, sněmovní tisk 677, z programu této schůze. Bod 81 chce řešit dokončení majetkových podílů za zemědělskými podniky z pozice transformačního podílu. Domnívám se, že v této situaci, podobně jak předkládal kolega Čerňanský, nelze vstupovat do již rozpracovaného procesu. To k bodu č. 81.

Bod č. 82 je slučování Ústředního kontrolního zkušebního ústavu a Státní rostlinolékařské správy a vzhledem k tomu, že nemáme dostatečný časový prostor na řádné projednání tohoto tisku, navrhuji taktéž vyřazení. Navíc oba tyto body nejsou jaksi prioritou této schůze, tak jak se dohodli zástupci politických stran. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Červenka. Připraví se paní poslankyně Zelenková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřazení bodů č. 60 a 63, sněmovní tisky 844 a 847 v prvním čtení. Jsou to poslanecké návrhy a po dohodě s předkladateli je doopravdy žádoucí, aby tyto záležitosti předložila vláda. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Zelenková. Připraví se pan poslanec Krákora. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím vás o pevné zařazení bodu č. 43. Jedná se o návrh zastupitelstva Pardubického kraje o převodu majetku. Prosím o pevné zařazení na úterý 16. 3. jako první bod, případně jako první bod po případných pevně zařazených bodech. Jedná se o sněmovní tisk 775. Tento návrh řeší prostorové možnosti krajského úřadu a byl již opakovaně na jednání Sněmovny zařazován, ale kvůli situaci, kterou všichni známe, na něj nikdy nedošlo. Děkuji vám za ochotu a toleranci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Krákora. Připraví se pan poslanec Bursík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, navrhuji vyřadit dva body z druhého čtení, a to bod č. 7, sněmovní tisk 885, o zdravotnických prostředcích, který byl ve výboru přerušen a bude projednáván zítra na odpoledním zasedání výboru. A totéž - navrhuji vyřadit bod č. 33, sněmovní tisk 926, o Všeobecné zdravotní pojišťovně a o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, který byl také přerušen ve výboru a bude pokračovat jednáním ve výboru zítra odpoledne. Takže navrhuji vyřadit bod č. 7 a bod č. 33.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: A navrhujete, pane poslanče, vyřadit tyto body z programu této schůze?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Ne, jenom z druhého čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Jenom z druhého čtení, dobře. Nebo přeřazení na konec druhých čtení?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Přeřazení v podstatě na konec druhého čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Přeřazení těchto bodů na konec bloku druhých čtení. (Souhlas.) Děkuji.

Nyní vystoupí pan poslanec Bursík.

 

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi, abych vystoupil jménem skupiny přátel Tibetu Parlamentu České republiky, která reprezentuje poslankyně, poslance, senátorky a senátory obou komor Parlamentu. Navrhuji, abychom zařadili před pevně zařazené body - vládní návrhy - dnešního jednání bod, který má název Prohlášení Poslanecké sněmovny k situaci v Tibetu v roce 2010, navazuje na podobné prohlášení, které bylo schváleno a usneseno Poslaneckou sněmovnou v roce 2008. (Hluk v sále.)

Pane předsedo, jestli můžu?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já nevím, asi se budete muset uklidnit, protože pan poslanec nechce dále přednášet svůj návrh. Tak zkusme to nějakým způsobem, aby mohl dále přednášet.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP