(16.40 hodin)

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dlouho jsem si tahal ruku zpátky, abych ji nezvedl a přihlásil se do rozpravy. Dělám to nerad, činí mi to opravdu potíže a myslel jsem, že to nebude potřeba.

Vláda neudělala nic, já se k tomu nechci vracet. Vláda se rozhodla, rozhodla se ve sboru, rozhodla se prostě podat sem návrh v režimu legislativní nouze, prostě proto, aby se Sněmovna touto problematikou v reálném čase začala zabývat, což teď činí. Tím nikterak neovlivňuje výsledek, ten je ve vašich rukou a vy o tom výsledku koneckonců rozhodnete, což se v tom režimu děje. To je normální, to je demokratické, ale přihlíží to ke stavu této Sněmovny, k blížícímu se konci jejího mandátu. Nic jiného.

Druhá věc. Já to tady koneckonců říci musím. Pan poslanec Nečas si vzal jako základní svoje poslání a misi skutečně hlubokou averzi k této vládě. Já mu ji neberu, to je také demokratické, to je také normální a já to unesu, já si nestěžuji, koneckonců není komu. Ale vždycky jsem se uměl zastat spolupracovníků a k nim patří i Vladimír Mlynář. Kritika Vladimíra Mlynáře a mých nejbližších spolupracovníků zní nejen zde, ale i v médiích ne od podzimu, ne od počátku druhého mandátu. Dámy a pánové, ta zní v českých médiích od konce května či začátku června! Lidové noviny - vyzdrojujte si je. Vyzdrojujte si ty Lidové noviny, co si vyzdrojovaly ony. O tom, že se vytváří na Úřadu vlády, že tam vzniká taková podivná židobolševicko-unionistická partička. A také se podívejte, z kterých kruhů byl ten výrok vyzdrojován. Je stejně hezký jako ty výroky pana Duška, které nás teď - a oprávněně - takhle pohoršují! Mě pohoršil i tam ten. Oba nejsou z roku 2010, jsou z roku 1938 nebo 1939 a nejsou z Lidových novin, ale je to, jako kdybych četl Stürmer anebo Völkischer Beobachter! Dámy a pánové, nezlobte se, já jsem to tady musel říct.

K panu poslanci Nečasovi. Mandát této vlády se blíží ke konci. Budete spokojen, volby rozhodnou, tato vláda odejde. Tato vláda nicméně sloužila této veřejnosti a já si myslím, že vůči veřejnosti se tato vláda nemá za co stydět. Není to vláda, která nedělá vůbec nic, jak se často domníváte, jak tady z vašich úst slyšíme.

Musel jsem se ohradit na tuto kritiku a musel jsem se ohradit vůči kritice svých nejbližších spolupracovníků. A není pravda, že Vladimír Mlynář je v konfliktu zájmů. Samozřejmě že jsem to nechal velmi důkladně ověřit a přezkoumat.

Dámy a pánové, já se velmi omlouvám, s tímto vystoupením jsem zde vůbec nepočítal, ale mám za to, že zde zaznít mělo, a velmi bych si vyčítal, kdybych to byl neučinil. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk levé části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane předsedo. Mám zde faktickou poznámku od pana poslance Petra Nečase. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, paní poslankyně a páni poslanci, já mohu ujistit pana předsedu vlády, že není mým politickým programem, jak on to nazval, hluboká averze vůči této vládě, protože ta se projevuje mimo jiné tím, že jsem patřil mezi ty, kteří nejvíce prosazovali a hájili vládní protideficitní balíček a koneckonců i návrh státního rozpočtu. Jestli se takto projevuje protivládní averze, tak to bych chtěl mít tedy takovou Poslaneckou sněmovnu, která by vůči vládě takto projevovala svoji averzi. To za prvé.

Za druhé. Musím říci, že míra osobní vztahovačnosti je právem každého z nás, ale platí to, co platí v každé demokracii: Každý z nás je kritizovatelný, každý z nás, i tato vláda je kritizovatelná, i vy, pane premiére, jste kritizovatelný. Neděláte všechno dobře. Já jsem přesvědčen, že tuto věc kolem tzv. benefitů jste nezvládli, a otevřeně to říkám, tak to přijměte jako demokratickou diskusi, demokratickou kritiku, k demokracii to patří. Nejsou bezvadné a bezchybné vlády, nikdy v této zemi nebyly a nebudou. Já doufám, že žádná vláda si na to nebude hrát, ani žádný ministerský předseda. Děkuji. (Potlesk pravé části Sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla faktická poznámka pana kolegy Nečase, další faktickou poznámku má pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: To má pan místopředseda nepochybně pravdu. I já nesouhlasím s postupem vlády v případě zaměstnaneckých benefitů. Obracím se pak na ty, kteří mají tu odpovědnost a tu odpovědnost tady před námi hájí, protože rozhodují z hlediska svých ústavních pravomocí. Nikdy bych jim nepředhazoval jejich spolupracovníky, protože i to je jejich odpovědnost. V tomto smyslu si vystoupení pana premiéra Fischera vážím a ještě jednou tomu tleskám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla faktická poznámka pana poslance Kalouska. Ptám se, zda se ještě někdo chce přihlásit do rozpravy, kterou vedeme k tomuto bodu. Nevidím žádnou přihlášku, proto rozpravu končím.

Je prostor pro závěrečná slova. Nejprve se zeptám pana ministra, zda chce vystoupit. Nechce. Pan senátor? Také nehodlá vystoupit se závěrečným slovem.

Proto budeme moci přistoupit k hlasování. Budeme hlasovat podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je třeba souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlas 101 poslance. Prosím, aby bylo nastaveno kvorum. Už je tomu tak. Ještě chvíli počkám, než se do jednacího sálu dostaví všichni, kteří se chtějí hlasování zúčastnit.

Mezitím, než všichni přijdou, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1059/2." Domnívám se, že mohu zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 28. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak jsem jej přečetla? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 28: přítomno 186, pro 106, proti 76. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat. (Potlesk levé části sněmovny.)

 

Tím jsme se vypořádali pro tuto chvíli s tímto návrhem vlády. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu senátorovi.

 

Dámy a pánové, budeme svou pozornost soustředit na další bod. Jedná se o bod

2.
Zákon o vlastnictví letiště Praha - Ruzyně
/sněmovní tisk 738/6/ - vrácený prezidentem republiky

Tímto bodem jsme se zabývali již v úterý 2. února na 67. schůzi Poslanecké sněmovny, přerušili jsme rozpravu k tomuto bodu.

Požádám nejprve, aby ke stolku zpravodajů zasedli za navrhovatele pan poslanec Bohuslav Sobotka, zpravodaj hospodářského výboru pan kolega Zdeněk Lhota, a budeme moci pokračovat v přerušené rozpravě. Jenom připomenu, že pozměňovací návrhy nejsou přípustné. Mám zde s otazníkem přihlášku pana poslance Miroslava Kalouska, což vyplývá ze záznamu přerušené rozpravy. Pan kolega Kalousek není přítomen. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Zdeněk Lhota. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP