(16.20 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek, poté pan poslanec Doktor s řádnou. Pan poslanec Nečas se faktické poznámky vzdal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Budu velmi stručný. Mám někdy pocit, že mluvím k hluchým, ale pravděpodobně na vině budou mé nepřesné formulace.

Pan místopředseda Zaorálek mi tady vyčetl, že v předloze, na jejímž začátku jsem byl, není jedna jediná věta o omezení zaměstnaneckých výhod. Není, pane místopředsedo Zaorálku prostřednictvím předsedajícího. Nemůže být, protože tam se žádné zaměstnanecké výhody neomezují! To je přesně to, co teď řekl pan ministr financí. To je zdanění pro všechny v téhle zemi stejné a týká se výlučně zaměstnavatelů, nikoliv zaměstnanců. To, že se odborářští bossové v příslušných odvětvích se svými zaměstnavateli vzali za ruce a šli společně vybrabčit veřejné rozpočty (nesouhlasný šum z lavic poslanců ČSSD), vůbec nic neříká o tom, že se tady hájí zájmy zaměstnanců!

To, o čem jsme hlasovali před rokem, o čem jste se přiznal, že jste nevěděl, o čem hlasujete, a to, o čem hlasujeme dnes, nemá s právy zaměstnanců nic společného. To je výlučně o úrovni zdanění zaměstnavatelů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Dolejš Jiří. Prosím, pane poslanče, máte slovo. S řádnou se připraví pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Myslím, že debata začíná extendovat k marnosti. Já myslím, že se posloucháme a že jak v této debatě, tak i v debatě, kdy jsme prohlasovali poslanecký návrh, jsme, obě strany, věděli, o čem mluvíme. Tak se nebalamuťme.

Za prvé. Máte pravdu v tom, že to není fundamentální útok na benefity, ale že se narovnává určitý problém, který vznikl. Uvědomte si ale, že jestli pro vás pětikorunová sleva na mercedes není podstatná, tak ti, kteří nejezdí mercedesem, ale vlakem, to jako podstatné mohou vnímat. To za prvé.

A za druhé: Neargumentujme tady nějakou zásadní daňovou distorzí. Pro ty, kteří neznají ekonomickou hantýrku, to znamená, že je v daních bordel! Pokud je v daních bordel, a to i za vašeho ministrování, určitě si vzpomenete, že miliardy nevybraných daní, miliardy daňových úniků a miliardové, skutečně, miliardové daňové úlevy jsou někde jinde. Takže pokud chceme dělat pořádek v tom Augiášově chlívě, začněme tam, kde je to opravdu podstatné.

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s řádnou přihláškou vystoupí pan poslanec Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Zatím je pan poslanec Doktor poslední přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já chci uvést pouze tři snad krátké poznámky, které nevyvolají další rozpravu. Poznámka první. Ten obraz Sněmovny je poměrně nejenže neuspokojivý, ale snad až úplně nepochopitelný a snad i nepřijatelný. Občanská demokratická strana, poslanci KDU-ČSL ne, ale TOP 09 dnes a poslanci, kteří hlasovali pro přijetí tohoto zákona, který je dnes napadán, jsou zde kritizováni, častováni a plísněni například panem místopředsedou Poslanecké sněmovny Lubošem Zaorálkem, přestože setrvávají na svém stanovisku z loňského roku.

Já myslím, že někdo nějak vypjatě nekritizuje tu druhou stranu, dokonce ani nezvyšuje napětí mezi sociálními demokraty a komunisty a odboráři sedícími na galerii, byť jsme si všichni vědomi toho, že jste to vy, levice, kteří se hlásíte jako ti přirození otcové a matky pracujících, a že jste to vy, kteří si berete to právo tvářit se a vystupovat jako legitimní zástupci práv pracujících a strážci jejich práv tady na půdě Poslanecké sněmovny.

Vy si přece platíte na úrovni odborů - a odboráři by měli říci a odborově organizovaní zaměstnanci by měli slyšet, jak velké štáby těch úředníků jsou, kteří, když už ne poslanci zvolení za sociální demokracii... A zmýlil jsem se stejně jako pan poslanec Kalousek například v panu poslanci Škromachovi, Cyrilu Zapletalovi a jiných, kteří jsou zde zvoleni jako odboroví předáci, aby tady blíže řečništi válčili s těmi vrahy z Wall Streetu, zmýlil jsem se v tom, že vy to nečtete. Já myslel, že to čtou alespoň ty odbory a vaši placení úředníci.

Vážení kolegové z odborů, vždyť je přece pravdou, že odbory každoročně čerpají úlevu ve výši 800 mil. korun, například ve formě, kdy nejsou zdaňovány příspěvky odborářských členů, právě proto, abyste měli dostatek peněz na to, abyste strážili ta práva pracujících. A zdůrazňuji, že tady nikdo benefity zaměstnanců a práva zaměstnanců nekrátí.

Já myslím, že to velmi dobře ví i pan poslanec Grospič. Stejně tak jako velmi dobře ví, že je platný i argument, který tady zazněl už několikrát - všichni vědí, jak s tím, co bylo v zákoně zavedeno, zacházet. Všichni tady víme, že institut ceny obvyklé, i když v trochu jiné konstrukci, tady platil od 1. 1. 1993 do května, který tady byl zmiňován, v roce 2004. Prostě to jsou povídačky, vykládat, že to někdo neumí spočítat, že nikdo neví, jak s tím zacházet, jak to aplikovat. A to jsou pohrůžky a v podstatě šíření poplašné zprávy, když někdo říká, že to bude muset zaměstnancům sebrat. Nesebere jim to. Znovu podtrhuji ze svého vystoupení to, co už jsem řekl několikrát: Dokud zaměstnanecké benefity budou zatíženy buď jiným, ale daleko více platí, že nižším odvodovým břemenem, budou je zaměstnavatelé svým zaměstnancům poskytovat, protože jsou pro ně výhodnější.

Je to stejný příběh jako o těch zrůdných stravenkách, o kterých se tady už mluvilo. A protože někteří z vás k mému velkému překvapení nechápou, proč se účinky tohoto zákona stravenek nedotýkají, tak, byť je to proti mé vůli a proti mému přesvědčení - zákon a to, jakým způsobem jsou konstruovány stravenky, říká toto: Stravenka, protože je souběžným platidlem, cenu oběda nesnižuje. Nesnižuje odvedenou daň z přidané hodnoty, kterou zaplatí ten, kdo poskytne tu službu, ten oběd.

A protože třeba pro pana místopředsedu Zaorálka je toto téma možná těžko pochopitelné a bouří se, když tady znějí vzduchem příměry o tom, že někdo se rozhodl něco vybrabčit, někdo někomu na něco přispívá, tak věřte, že je to tak, pane místopředsedo Zaorálku prostřednictvím řídícího, že budete-li vy zaměstnancem Českých drah a ty se vám rozhodnou přispět ve formě benefitu na jízdné, přestože budete konzumovat úplně stejnou službu, stejně kvalitní a stejného objemu jako jiný cestující, například já a nezaměstnanec, tak váš zaměstnavatel, protože sníží svým příspěvkem cenu, resp. vyfakturovanou, vyúčtovanou cenu té poskytnuté služby, přestože plnění je nepochybně úplně stejné, odvede do společného měšce nižší daň z přidané hodnoty, zatímco já jako obyčejný cestující zaplatím vyšší. Oba dva konzumujeme totéž, oba dva vyvoláváme stejnou zátěž v ekonomice a požíváme stejné statky, ale přesto já jsem v tomto příběhu ten, kdo vám přispívá. To prostě platí. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S řádnou přihláškou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedo. Doufám, že dnes již vystupuji naposled. Chtěl jsem jenom navázat na pana poslance Doktora a ještě jednou se prostřednictvím vás, pane předsedo, obrátit na pana místopředsedu Zaorálka, který nám vyčetl, že jsme snad něco někam schovali, utajili, nenechali přečíst či zdůvodnit.

Pane místopředsedo Zaorálku prostřednictvím předsedajícího, měli jste to osm měsíců na stole. Zpravodajem tohoto návrhu zákona byl sociálně demokratický člen rozpočtového výboru pan poslanec Svoboda, který z tohoto místa zdůraznil, jak to musí podrobit expertizám. Tento návrh projednával ve vší vážnosti rozpočtový výbor pod vedením předsedy rozpočtového výboru, prvního místopředsedy České strany sociálně demokratické, pana místopředsedy a předsedy rozpočtového výboru Sobotky. Probírali to nejlepší experti sociální demokracie a měli na to osm měsíců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP