(17.00 hodin)

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já bych chtěl jenom zbytečně skromného pana poslance Římana tady jmenovat jako toho člověka, který z tohoto místa v roce 2005 varoval Poslaneckou sněmovnu před přijetím tohoto návrhu zákona. Byl to on, kdo varoval, že čeští daňoví poplatníci ročně zaplatí 8 mld. korun navíc, to je 3200 korun na čtyřčlennou rodinu. Přesto vy ostatní jste ruku v ruce tento zákon odmávali a teď se divíte, že přesně tyto důsledky, před kterými bylo varováno, nastaly. To za prvé.

Za druhé. Dnes jsme tady vedli jednu velmi ohnivou debatu o lobbingu. Já bych chtěl připomenout, že ona velmi výhodná cenová konstrukce pro fotovoltaické elektrárny byla zvýhodněna pozměňovacím návrhem jedné prakticky méně známé poslankyně z řad ČSSD, která ho přednesla v rámci rozpravy ve druhém čtení jako pozměňovací návrh. Kdo chce, nechť si prosím ten stenozáznam najde. Velmi jsme tady plamenně hřímali proti lobbingu. Myslím si, že tato kouzelná, v uvozovkách, formule - velmi nevýhodná pro daňové poplatníky, velmi výhodná pro konkrétní podnikatelské skupiny - má z tohoto pohledu velmi zajímavou historii, jak se dostala do tohoto zákona, a bylo by dobré také si udělat tuto spojitost s tím mezi lobbingem a pozměňovacím návrhem předneseným v rámci druhého čtení v podstatě téměř neznámou paní poslankyní z řad České strany sociálně demokratické.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Nečasovi za jeho faktickou poznámku. Nyní tedy vyhlašuji přestávku v jednání Poslanecké sněmovny do 18 hodin. Pro vaši informaci: Není uzavřena obecná rozprava, jsou do ní v tuto chvíli ještě dvě přihlášky, a poté jsou přihlášky též do podrobné rozpravy.

 

(Jednání přerušeno v 17.01 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP