(9.40 hodin)

 

Poslanec Daniel Petruška: Já bych jenom rád upozornil na ten lehký rozpor mezi tím, co pan kolega Paroubek tady říkal. Překvapilo mě, že na podzim roku 2009 považoval shození vlády za naprosto nezodpovědné, kdežto na jaře roku 2009 shození vlády uprostřed našeho předsednictví v Evropské unii mu přišlo jako běžné, přestože neměl žádné řešení pro to, co se bude dít dál. Doufám tedy, že změny jeho názorů budou pokračovat tímto způsobem, abychom měli čitelného partnera a věděli jsme, že se vždycky můžeme spolehnout na to, že to bude pokaždé jinak.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka - pan poslanec Zdeněk Lhota.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom krátkou reakci na předřečníky, pány Opálku, Kováčika, ale i Paroubka. Hodně lidí říká, proč tady vedeme mnohahodinové diskuse, když ty podstatné argumenty a fakta se dají vyjádřit pouze jednou větou. A protože lidé o to žádají, pokusím se v tomto smyslu vyhovět.

Jak již bylo řečeno, kolegové Opálka, Kováčik, a jak se zdá, v jednom šiku i s panem Paroubkem zde hovoří cosi o konzistentnosti a stálosti. Jaká je tedy jejich konzistentnost a stálost? V dobách, kdy tady vládly tyto elity, byla mateřská půl roku. Po půl roce bylo maminkám řečeno: Hybaj do práce! Maminky tak byly připraveny o nejúžasnější okamžiky se svými dětmi a děti o nejúžasnější okamžiky se svými rodiči. (Nesouhlasný šum z lavic ČSSD a KSČM.) Mnoho lidí se důchodu ani nedožilo. Dokonce i za ty recepty u lékaře se platilo.

Taková je konzistentnost, taková je skutečnost. Takže jestli tam nás směřujete, pěkně děkujeme!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Lhota. Faktická poznámka David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, na začátku bych chtěl použít stejnou logiku, jakou používá pan kolega poslanec Kalousek. On tady relativně nedávno oslovoval a hovořil o jakémsi Luftjardovi, tak já budu hovořit o jakémsi padákovém Mirkovi. A budu hovořit tedy k padákovému Mirkovi. Padákový Jirko, prostřednictvím předsedající... (Poslanci upozorňují na záměnu jména.) Mirek. Mirek. Omlouvám se. Padákový Mirek, prostřednictvím předsedající, by si měl uvědomit, že nejlepší boj a nejlepší důchodová reforma je podpora natality, tedy pro ty, kdo to nevědí, porodnosti. Samozřejmě výše porodnosti do značné míry je závislá na tom, jaká je podpora rodin s dětmi státem. Myslím si, že to se v minulosti jednoznačně prokázalo. A vedle toho peníze investované do podpory nových generací, do podpory natality, jsou dobře vynaložené peníze oproti tomu, co padákový Mirek neustále navrhoval - to jest 200 mld. dám církvím, aby se jim žilo lépe. Samozřejmě na úkor celé společnosti a na dluh, který by musela zaplatit celá společnost. Anebo sanace jakýchsi dnes už ne úplně dobře definovaných ekologických škod, což byl tendr prosazovaný padákovým Mirkem velmi vehementně za 140 mld. korun, na který by se jistě těšily jisté firmy, jistě by za to byly třeba i náležitě vděčné různým lidem, ale zaplatili by to všichni občané z dluhu.

Takže pár set milionů či miliard do budoucích generací je chyba, ale rozkulačit stovky miliard, to padákovému Mirkovi jde moc dobře.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní čtyři další faktické poznámky: pan poslanec Exner, poté pan kolega Opálka, pan poslanec Paroubek, paní poslankyně Čurdová. Pan poslanec Exner, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, pan poslanec Kalousek mluvil o tom, co nám tady zanechaly minulé generace. Mluvil o tom, že sázely lesy, zřizovaly rybníky. Byl bych velmi rád, kdyby připomněl z té doby svého působení jako ministra financí, co nám zbude, těm právě minulým generacím. Ať se k tomu přihlásí. Možná že by opravdu bylo lepší, kdyby místo těch řečí, které tady vedl, šel zakládat rybník nebo sázet les, i když na to není doba. Dnes tak možná spíš odhazovat sníh.

Mladé rodiny si určitě všimnou toho, jaký typ odpovědnosti prosazuje TOP 09. Problém je opravdu jinde než ve škrcení peněz pro mladé maminky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím pana kolegu Opálku s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, já si také dovolím jenom krátce reagovat, a proto jsem se přihlásil k faktické. Ať to nevypadá, že chceme obstruovat.

Co se týká vymírání nám známého civilizovaného světa, samozřejmě, statistika ukazuje jasně, že různé civilizace v minulosti vznikly, rozvíjely se a pak zanikly. Myslím si ale, že není naším úkolem to jenom sledovat, ale také se snažit s tím něco dělat. Já nesouhlasím s tím - a jsou na to různé teoretické názory a řada brožurek ze seminářů - že ekonomickou a jinou motivací nelze tento problém nějakým způsobem směrovat. Na příkladu severských států je možno dokázat, že ten vývoj je trošku jiný. Pokud by byl ten proces nezvratný, pak nedělejme ani důchodovou a jiné reformy, protože jsme odkázáni opravdu k tomu, že vymřeme anebo že nás tu vystřídá jiné etnikum.

Co se týká problému 1,5 mld. korun, já bych to jenom srovnal. Dneska nám hrozí minimálně 2 mld. korun s Diag Human a možná ještě některé jiné arbitráže, a nikoho to nebolí.

K problému zodpovědnosti některých stran k řízení společnosti, k současné či budoucí vládě chci jenom poznamenat: Ano, Komunistická strana Čech a Moravy je konzistentní. Je zajímavé, že někdy se automaticky s jejími hlasy počítá i bez vyjednávání, protože se neočekává ani nic jiného. Někdy se zvedají jiné argumenty, ale to nechám stranou.

Komentář, který zde přednesl zástupce ODS, nestojí ani za komentář, ale chci říci, že se můžeme vrátit nejen do dvacátého století (upozornění na čas), ale i do devatenáctého století a že by se měl hodnotit celý vývoj poválečný, od roku 1945 až do roku 1990. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka - pan poslanec Paroubek, poté paní kolegyně Čurdová, poté pan kolega Kalousek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já nechci být, vážená paní předsedající, jedovatý vaším prostřednictvím, ale asi pan poslanec Kalousek těch 224 mld. korun té sekery z loňského roku chce zaplatit primárně z té mateřské, z té 1,5 mld. Já myslím, že by měl mít větší vkus.

Pokud jde o pana poslance Petrušku, myslím, že ty dvě věci, shození Topolánkovy vlády a eventuální pád Fischerovy vlády, nelze srovnávat, protože ta jedna vláda, Topolánkova, měla důvěru veřejnosti 20 %. Náš plán B po jejím pádu byl, aby vznikla úřednická vláda. Ta vznikla a má důvěru kolem 60 % občanů. Kdo chce říci, že jsme to udělali špatně? Premiér této vlády má důvěru 80 % občanů. Myslím, že takový argument, vážený pane poslanče prostřednictvím předsedající, prostě nelze uplatnit.

Jenom se ještě vracím k tomu vystoupení, ultraliberálnímu vystoupení pana poslance Kalouska. Víte, my jsme včera hovořili také se slovenskou ministryní Tomanovou na téma propopulační opatření. Tam se ta opatření daří. Dokonce dochází k nárůstu počtu narozených dětí. No tak ať mně někdo neříká, že to nejde. My se budeme snažit podívat do dílny slovenských sociálních demokratů, jak to dělají.

Vážená paní předsedající, myslím, že nemá smysl pokračovat v této debatě, která je svým způsobem už ztrátou času. Všichni víme, jaká stanoviska kdo zastává. Pojďme hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP