(10.20 hodin)
(pokračuje Dusík)

Myslím si, že skutečně je potřeba rozlišit tři věci. Legislativa samozřejmě v rukou parlamentu. Máte tady k projednání velmi potřebný návrh novely zákona o obnovitelných zdrojích energie, který se týká podpory fotovoltaiky. Věřím, že bude do konce volebního období ještě projednán. Rovněž tak je tady návrh zákona novelizující zákon o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, který řeší mj. otázky letecké dopravy, ale řeší také otázky povolenek zdarma. Pan poslanec Petr se tady ptal prostřednictvím paní předsedající, jestli budou, nebo nebudou povolenky zdarma. Už jsou odsouhlaseny, už jste si tady odsouhlasili, že budou i po roce 2013 rozdávány zdarma.

Návrh, tak jak je koncipován, předpokládá neměnnost energetické koncepce, tak jak přijde z vlády, tudíž Poslanecká sněmovna buď by ji odsouhlasila, anebo neodsouhlasila, a tak by mohlo docházet k tomu, že energetická koncepce by sice mohla být opakovaně vládou předkládána, ale neschvalována Sněmovnou, a tak by mohlo docházet k určité paralýze. Na druhou stranu odbornost, o které tady byla řeč, stejně neumožňuje, aby v této šíři problémů se mohla Poslanecká sněmovna zabývat konkrétními úpravami tohoto dokumentu. A stejně tento návrh implikuje, že nejdřív, aby mohla Poslanecká sněmovna rozhodovat o návrhu energetické koncepce, tak by se na něm musela shodnout vláda, takže je to vlastně jenom jakýsi krok navíc v celém procesu schvalování. Myslím si, že pokud by tady tento systém fungoval a rozhodoval jeden hlas třeba v Poslanecké sněmovně o tom, jestli má, nebo nemá existovat takto koncepční dokument, je to poměrně velké riziko.

Závěrem. Domnívám se, že tento návrh není šťastný, a pokud by mezi již tak přetížený program Poslanecké sněmovny ještě přibývala diskuse a rozhodování o státní energetické koncepci, že by to bylo spíše k neprospěchu věci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan poslanec Milan Urban se také hlásil do této rozpravy. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi na začátku, abych na to nezapomněl, abych se trochu vyjádřil k tomu, jak se má chovat poslanec ke svému kolegovi, ke své kolegyni obzvlášť. Já myslím, že pan kolega Plachý by se měl paní kolegyni Kalábkové omluvit, protože mentorovat by tady možná mohl někdo, kdo má všeobecný respekt, rozhled a je vybaven skutečně odbornými znalostmi. Pokud se o to pokouší někdo, kdo tyto vlastnosti nemá, a ještě směrem k ženě, tak bych si myslel, že by se asi měl omluvit, i když to nemusí být na tyto mikrofony. To je první věc.

Přátelé, my tento problém nepolitizujeme, my nezakládáme požár. Naopak! Požár založila Topolánkova vláda, kde v koalici seděli i lidovci a zelní, protože státní energetická koncepce z roku 2004 sice platí, ale nikdo ji nerespektoval, to znamená, že energetika se podle ní neřídila. Energetika se řídila vládním prohlášením, které bylo v totálním, absolutním rozporu s platnou energetickou koncepcí! Tam byl založen požár, tam se založila politizace energetiky. Bohužel! V té chvíli přestaly platit odborné argumenty, v té chvíli jeden člověk, jedna strana změnila kormidlo energetické strategie do budoucna. A to je důvod, proč navrhujeme tento zákon, protože chceme, aby energetickou koncepci zpracoval odborníci, ale aby Poslanecká sněmovna si vzala za své to, co odborníci vypracovali, schválila tady energetickou koncepci, která by byla zákonem, která by pak platila přes různá volební období, přes různé koalice, které tady mohou vznikat.

Přátelé, sociální demokracie je možná v očekávání volebního vítězství. Myslíte si, že bych trval na změně tohoto zákona i v souvislostech, kdybych přijal vaše argumenty, že bude mít vládní odpovědnost? Sami jste říkali, že snad je to proti vládě. Není! Já si dovedu představit, že sociální demokracie bude mít vládní odpovědnost a tady bude platit, že vládou schválená energetická koncepce se přinese sem do Poslanecké sněmovny, a proboha, proč o sobě říkáme, vy tady říkáte, Poslanecká sněmovna, my jsme neschopní vůbec pochopit, co tam je napsáno, tak o tom radši nejednejme! To jsou argumenty, které tady z vašich řad zaznívají. Přátelé, je společensky důležité, a tím pádem dotýká se politiky to, když cvaknete vypínačem a rozsvítí se světlo, nebo nerozsvítí a kolik to stojí? To se vám zdá málo důležité pro lidi v tomto státě? A vy říkáte: já tomu nerozumím, tak proč bychom to tady měli projednávat? Rozumím tomu, když vláda říká: neberte nám tu kompetenci. Tomu já rozumím a jsem samozřejmě schopen tuto logiku pochopit. Prostě to má nějaké racionální jádro, tohle uvažování. Ale nepochopím, proč tady vystupuje jeden poslanec za druhým a říkají: my jsme tak hloupí, tak to radši neprojednávejme, ještě bychom v tom udělali nějakou paseku. To je pro mě z tohoto pohledu zcela nepřijatelná úvaha. Možná že to je pravda. Možná že když jsem tady poslouchal některá vystoupení, jsou skutečně naivní a laická a míjejí se s odborným pohledem. Ale to přece nevadí. Debata se může do budoucna i kultivovat, když se budeme bavit o skutečně důležitých věcech, které nás čekají v energetice.

Víte - a tím už skončím - v energetice se opravdu musí plánovat na dlouhou dobu. Jestli se dnes rozhodne o tom, že skutečně budeme stavět 3. a 4. blok v Temelíně, tak možná velmi optimistický předpoklad je, že elektřina dodávaná ze 3. a 4. bloku z Temelína bude za deset let. A to je hodně optimistický odhad! A proto není možné, aby každé čtyři roky přišla nějaká vláda, slepila se nějaká prapodivná koalice, která změní strategii v energetice! To je požár, který jste založili, to je důvod, když jste to zpolitizovali. Tento návrh naopak vytváří stabilitu, základ pro nějaké uvažování, pro strategii v energetice do budoucna. Vy ohrožujete tím, že měníte v každé koalici svůj názor, tak vy ohrožujete právě bezpečnost v energetice.

Víte, výrok Martina Římana, na který já si vzpomínám, když se ho ptali: Platí energetická koncepce z roku 2004, nebo platí vládní prohlášení? A Martin Říman říkal: Kdybych byl car, tak to udělám tak, že platí energetická koncepce. Jenže car nejsem, nad sebou mám svého Topolánka, který se dohodl s Bursíkem, tak bohužel musí platit vládní prohlášení, které je proti koncepci! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Urban. Faktická poznámka Martin Říman. Prosím. Poté pan kolega Plachý, také faktická poznámka.

 

Poslanec Martin Říman: Já jsem toho cara použil trošku jinak, ale mám jenom dvě minuty, tak chci mluvit o něčem jiném. Sdělím vám sladké tajemství. Vláda, jejímž jsem byl členem, nepostupovala v souladu ani s programovým prohlášením, ani s energetickou koncepcí. (Smích a potlesk poslanců ČSSD.) Protože postupovala v nejlepší dobré víře tak, aby to bylo pro energetiku nejvýhodnější. Jinými slovy, v energetické koncepci, kterou jsi psal ty v roce 2004, pan poslanec Urban, tak není ani slovo o tom, že se budou prolamovat těžební limity. Vláda Mirka Topolánka prolomila těžební limity. V energetické koncepci, kterou psal pan tehdejší ministr Urban roku 2004, není ani slovo o tom, kdy a jak se má dostavovat Temelín! Tam o tom není nic! Vláda Mirka Topolánka začala s dostavbou Temelína. A co bylo ve vládním prohlášení, to ještě si všichni pamatujeme! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto faktickou poznámku a pan kolega Plachý má prostor nyní pro svoji faktickou poznámku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP