(19.00 hodin)

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, budu reagovat na pana Miroslava Kalouska, který evidentně nemluvil pravdu. Mám rád věcnou debatu a myslel jsem si, že ji má rád i on. Já vám přečtu článek 16. To je článek supervize k tomu velkému tendru, to je článek z té smlouvy. Ten článek souvisí s článkem 17 pro udržení kontroly nad toky peněz v celé této obří zakázce a je klíčový. Ten článek hovoří - abych to zkrátil: Partner, tedy ten smluvní partner, je povinen svým jménem a na svůj účet zajistit provedení supervize dle podmínek článku 16 této smlouvy. To znamená, že tento de facto generální dodavatel si sám vybere a bude platit auditora, který ho a jeho poddodavatele bude kontrolovat a schvalovat jeho faktury předkládané zadavateli. Dále supervize předpokládá pouze finanční kontrolu buď dvou lokálních auditorů, nebo některého vybraného mezinárodního auditora velké čtyřky přímo ve smlouvě uvedené. Celou oblast věcné, ekologické a stavební supervize smlouva ponechává nepokrytou. Konstatuji, že největší rizika jsou samozřejmě spojena s efektivitou vynakládaných prostředků a jsou spojena s místem a výkonem konkrétních prací v rámci sanačního zásahu.

Já jsem ocitoval věcně ze smlouvy, která je podepsána na tu supervelkou zakázku. Jsem si jist, že pan Miroslav Kalousek nemluvil zcela pravdu na tento mikrofon.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se slova ujme k faktické poznámce pan poslanec Pavel Němec, poté ještě jednou pan poslanec Miroslav Kalousek, také k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, já tomu rozumím, že máme kontroverzní téma. Je mi jasné, že ty názory jsou tady trošku vyhrocené, ale myslím si, že určitá pravidla minimální slušnosti by tady platit měla. A když jsem tady slyšel vystoupení pana kolegy Langera, já jsem se styděl, že jsem ze stejného kraje jako on. Doufám, že voliči nejenom v tomto kraji jasně rozhodnou, jestli tady chtějí ve Sněmovně mít lidi, kteří používají hulvátské výroky, lidi, kteří nediskutují k tématu, ale osobně napadají kolegy. Já si myslím, že lidi si musí, voliči, jasný obrázek udělat už dnes. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Miroslava Kalouska. Tím mám zatím vyčerpány faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Citoval jste krásně, ale citoval jste dva články ze smlouvy, pane poslanče Urbane prostřednictvím předsedajícího. Prosím, přečtěte si také části týkající se České inspekce životního prostředí. Této otázce jsme s Ministerstvem životního prostředí věnovali půl roku. Půl roku velmi tvrdého projednávání. Já se s vámi vsadím o váš měsíční plat, že mám pravdu já.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky a já v tuto chvíli přerušuji 70. schůzi a její první bod a řeknu vám postup. Pokud se proti němu vznese jakýsi problém, požádal jsem předtím předsedy klubů, aby se ke mně dostavili, a já řeknu návrh.

Páni předsedové klubů, než se s ním ztotožníme všichni, tak bych prosil, abyste ho vyslechli najednou.

Schůze bude přerušena s tím, že následovat v tomto bodu 70. schůze bude otevřená rozprava, do které je první přihlášen pan poslanec Jeroným Tejc. Pak jsou dále přihlášeni páni poslanci Vidím, Dub, Černý, Grebeníček. To jsou zatím přihlášení. Uvědomme si, že jednáme hodinu a půl a vyčerpali jsme dvě přihlášky do diskuse. Takže nepředpokládám, že bychom byli schopni vůbec tuto diskusi dokončit v běžném čase.

A protože bude přerušena tato schůze, budeme muset rozhodnout, která schůze bude pokračovat. Podle návrhu, který padl v úterý, budeme mít přerušeny schůze tři, protože jednu jsme vyčerpali. Vyčerpali jsme 69. schůzi. Takže bude otevřena 67. schůze, 68., která je přerušena do pátku, protože o tom hlasovala Poslanecká sněmovna po diskusi, která tady padla, a schůze 70., přičemž jak schůze 67., tak 70. obsahuje tento bod. Doporučuji, abychom zítra ráno pokračovali tou schůzí, která byla nejdříve přerušena, to znamená šedesátou sedmou... (Protesty z řad poslanců.)

Pardon, omlouvám se. Takže v případě dokončení té další mimořádné schůze, 71., bychom mohli pokračovat schůzí 67., která je s nejmenším číslem přerušena - jestli si rozumíme? V případě, že 71. schůze skončí, tak abychom mohli pokračovat, pokračovali bychom řádně přerušenou 67. schůzí a ta obsahuje i tento bod. Pokud bychom se dohodli, že budeme pokračovat v tomto bodu v 67. schůzi, nebyl by problém. Ale to musí odhlasovat Poslanecká sněmovna, to já nemohu rozhodnout.

Čili navrhuji dnešní večer tímto způsobem. Prosím teď, aby to slyšela celá Poslanecká sněmovna, než schůzi přeruším, je 19.06 hodin, abyste se krátce dohodli alespoň předsedové klubů se svými kolegy místopředsedy klubů a řekli mi stanovisko, jestli takto můžeme, abychom zklidnili situaci, pokračovat.

Kolega Vidím pravděpodobně po dohodě s panem předsedou klubu ODS.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedající, já v tuto chvíli formálně vznáším námitku proti vašemu postupu, tedy námitku proti přerušení právě probíhající schůze, s tím, že předpokládám, že teď svoláte k sobě předsedy poslaneckých klubů, pokusíte se dospět k nějaké dohodě, a pokud předmětem té dohody bude přerušení této schůze, svoji námitku stáhnu. Svoji námitku dávám proto, abyste nepřerušil schůzi před onou poradou s předsedy poslaneckých klubů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem to chtěl učinit. Jenom jsem chtěl dát prostor předsedům klubů, aby se mohli poradit, aby slyšeli i jejich kolegové můj návrh. Proto jsem to říkal takto veřejně. Nyní prosím, nechte nám alespoň tři minuty s předsedy klubů se dohodnout. Prosím.

(Následovala krátká přestávka.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP