(Jednání pokračovalo ve 14.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás přivítala v jednacím sále a zahájila tak odpolední část našeho dnešního jednání. Budeme pokračovat v obecné rozpravě ke sněmovnímu tisku 1015. Tato obecná rozprava byla přerušena před polední přestávkou a pan předseda, který v tu chvíli řídil jednání Sněmovny, oznámil, že je přihlášeno do této obecné rozpravy 14 řečníků, čili s tímto počtem přihlášek zahajuji tento odpolední bod.

První, kdo bude pokračovat v zahájené obecné rozpravě, je pan poslanec Jiří Pospíšil, kterého nyní prosím - registruji, pane kolego, vaše upozornění na to, že ve vládních lavicích nemáme žádného reprezentanta, a to ani předsedu vlády, ani určeného místopředsedu, tak já s vaším dovolením na tři minuty, tedy do 14.05 hodin vyhlašuji přestávku a pokusím se zajistit přítomnost někoho z členů vlády, abychom mohli pokračovat. Děkuji. Přestávka do 14.05 hodin.

 

(Jednání přerušeno od 14.02 do 14.05 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, prosím, abyste zasedli do svých poslaneckých lavic, budeme pokračovat v naší přerušené rozpravě ke sněmovnímu tisku 1015. Ráda bych vám oznámila, že počet přihlášených vzrostl ze 14 na 16 a prvním, koho zvu k mikrofonu, je pan poslanec Jiří Pospíšil. (Neustálý hluk v sále.) Ještě jednou všechny důrazně žádám, aby zasedli do svých poslaneckých lavic a věnovali svou pozornost pouze tomu, co bude říkat pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se také vyjádřil k předloženému sněmovnímu tisku, a to zvláště k té části, která novelizuje trestní řád a trestní zákoník. Chci nejprve obecně říci, že ta novela není svým rozsahem příliš výrazná, příliš rozsáhlá, ale svými dopady do struktury, charakteru a podoby trestního soudního procesu v demokratickém právním státě má mimořádný význam. Proto si myslím, že je třeba tuto novelu -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, já ještě jednou všechny důrazně žádám, aby zasedli do svých lavic a přenesli svá jednání mimo tuto síň, jinak nebudeme moci pokračovat. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Proto si myslím, že je třeba tuto novelu mimořádně pečlivě projednat jak na plénu Poslanecké sněmovny, tak v příslušných výborech, protože jak jsem řekl, byť je to novela malá, má výrazný vliv na podobu soudního trestního procesu v České republice. Nebo může mít výrazný vliv, pokud by byla přijata v té podobě, jak byla navržena. Ostatně tato Sněmovna, tento parlament se podobou trestního práva, koncepcí trestní politiky zabýval celé toto volební období. Celé tři roky jsme diskutovali na půdě ústavněprávního výboru podobu trestního práva hmotného. Celé tři roky jsme diskutovali o tom, jak má vypadat trestní právo procesní, to znamená jak má vypadat nový trestní řád, který naváže na nový trestní zákoník. A ještě za předchozí vlády se tento nový trestní řád začal psát. Kdyby bylo v rámci předchozí vlády naplněno celé volební období, tak by ten trestní řád byl dokončen a byl by také asi na půdu Sněmovny zaslán. Já doufám, že příští parlament bude mít šanci projednat celý nový trestní řád. Protože já sám nejsem příznivcem toho, a říkám to zde vždy, pokud se upravují trestní kodexy pouze dílčími novelami, kdy není zcela zjevné, na základě jakých argumentů ta konkrétní úprava byla navržena.

U tohoto návrhu je zcela zjevné, že autoři chtějí bojovat s korupcí, což je velmi záslužná a důležitá činnost, tedy důvod, proč tato novela vznikla, je jasný. Bohužel už není tak jasný důvod u jednotlivých institutů, které v rámci této novely jsou navrhovány. To znamená není zcela zjevné, proč jsou navrhovány konkrétní změny v některých paragrafech trestního řádu. Já se to pokusím za chvilinku doložit.

Tato novela je důležitá, jak jsem již řekl, a velmi významná pro principy a charakter trestního soudního procesu z mnoha důvodů. Protože do určité míry může prolomit to, co si evropská civilizace po dvou tisících letech vydobyla v rámci právního státu. To znamená princip rovnosti občanů před zákonem, princip rovnosti stran v rámci soudního řízení, ale i takové principy, jako je přiměřenost trestu, to znamená každý má být za spáchaný trestný čin potrestán, či ona snaha, byť v ideální podobě nebude nikdy naplněna, bezodkladnosti trestu. To znamená po spáchání trestného činu má trest následovat. To jsou základní principy, které sdílí evropská civilizace. Předpokládám, že je sdílíme my všichni. My všichni se asi budeme hlásit k principu, že ten, kdo spáchá trestný čin, má být bezodkladně přiměřeně potrestán. Asi zde není nikdo, kdo by tento princip popíral. Nicméně v několika posledních letech se v rámci Evropy vedou diskuse o tom, že tento princip může být modifikován, neříkám zcela zatracen, modifikován ve vyhraněných, zákonem daných případech, ve chvíli, kdy převáží zájem nad tím, aby dotyčná řekněme skupina osob, která páchá trestnou činnost, byla odsouzena.

Dámy a pánové, zákonodárce musí vždycky velmi výrazně vážit téměř na miskách lékárenských vah, kdy na jedné straně je princip za každý trestný čin má přijít trest a na druhé straně misek je snaha zvláště závažnou organizovanou trestnou činnost vyšetřit a dotyčné potrestat, a tedy jakoby jednoho z těch spolupachatelů získat na stranu orgánů činných v trestním řízení, něco mu nabídnout, buď tedy beztrestnost, anebo nižší trest, to je ten druhý princip, a vždycky tyto dva principy se na těch miskách lékárenských vah střetávají a zákonodárce musí velmi bedlivě posuzovat, aby našel případnou rovnováhu, to znamená aby ten návrh, který má být přijat nebo je projednáván, se nevyvážil ve prospěch pouze jednoho principu. A já, dámy a pánové, tak trošku mám pocit, že tento návrh, který zde dnes projednáváme, příliš zdůrazňuje princip účelnosti a efektivity a v některých případech popírá princip rovnosti před zákonem a princip toho, že za každou trestnou činnost má být dotyčný potrestán. I třeba tím, že mu uloží nižší trest, trest pod dolní hranicí sazby. Ale to jsou věci, o kterých budeme tady diskutovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP