(13.00 hodin)
(pokračuje Benda)

Pan ministr Zářecký řekl: Každým opatřením proti korupci se pouze zvýší ceny, které se za tyto služby platí. Všechna ta opatření jsou fakticky nefunkční, jenom zvedají cenu.

Já myslím, že je dobré si to zde dvakrát zopakovat. Jsem moc rád, že to řekl pan ministr Zářecký. Pak ale tedy nevím, proč se s tím takto velmi spěchá. Budeme si pak na konkrétních případech ukazovat, co tam je všechno špatně, jak to umožňuje ne sledovat korupci, ale špiclovat každého občana v této zemi. Pak nevím, proč to neprojednává rozumně Legislativní rada vlády, které předsedá pan ministr Zářecký, když víme, že dopady na boj proti korupci jsou pouze ty, že se zvýší cena. Měli bychom spíše přemýšlet o tom, jestli tzv. protikorupční balíčky nejsou fakticky balíčky, které mají směřovat proti každému občanovi, protože umožňují státu ho více a více špiclovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou ještě pan poslanec Prosek, poté s řádnou pan místopředseda Zaorálek. To bude poslední v diskusi před polední pauzou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte mi, dámy a pánové, reagovat také na vystoupení pana dr. Zářeckého. On totiž vychází z jakéhosi předpokladu, že policie a obecně orgány činné v trestním řízení, státní zastupitelství jsou vůči korupci imunní. Já jsem hluboce přesvědčen a mnohé veřejně medializované kauzy to dokládají, že do organizovaného zločinu dokonce zpravidla bývají zapojeny i orgány činné v trestním řízení. Návrh pana ministra Peciny vlastně zcela jednostranně právě těmto orgánům dává obrovskou pravomoc bez jakékoli veřejné kontroly a bez jakéhokoli vyvážení.

Doufám, že některý z kolegů zmíní odborné argumenty, které např. pan profesor Šámal, autor trestního zákoníku, celému návrhu vytýká.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s řádnou přihláškou pan poslanec... Ještě s faktickou pan poslanec Nečas. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, v rámci upřesnění bych si dovolil tady ocitovat názor pana dr. Pavla Šámala, hlavního autora nové podoby trestního zákoníku a soudce Nejvyššího soudu, čili bezesporu právní autority nejvyššího řádu, možná i proto, že tady v rámci rozpravy neustále mluvíme o protikorupčním balíčku. On naprosto jednoznačně řekl, že se nejedná o protikorupční balíček, ale spíše o propolicejní balíček. Myslím si, že z tohoto pohledu bychom měli používat přesné terminologie, protože tady si dovolím zacitovat pana soudce Nejvyššího soudu: Vedle toho se ale v návrhu pod heslem boje proti korupci objevuje rozsáhlé rozšíření pravomocí policie, které nesměřuje proti korupci, pravomoci policie se v balíčku rozšiřují naprosto obecně. Pokud návrh projde, budeme mít policii, která bude moci zasahovat do lidských práv a svobod v rozsahu, který bude jedním z největších na světě.

Tady bych chtěl znovu říci, že tady se jedná o nepolitický, nestranický postoj člověka, který je z oboru, který se hluboce vyzná, který je velkou právní autoritou. Proto žádám všechny následující řečníky včetně pana ministra, aby nepoužívali naprosto falešný a umělý název protikorupční balíček, ale abychom věci pojmenovávali pravým jménem. Jedná se o Pecinův propolicejní balíček.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí poslední před polední pauzou pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl bych jenom vyjádřit lítost nad tím, že pan poslanec Langer svým vystoupením vlastně zabral velký prostor na čas, kdy jsme se mohli věnovat skutečné debatě o boji s korupcí. Chtěl bych říci, že pan Langer mě přesvědčil o tom, že má opravdu velmi dobrý žaludek, protože on dělal ministra vnitra, citoval tady strategii a usnesení, které přijímala vláda v roce 2006. A podívejte se, kam jsme se dostali v boji s korupcí! Nebudu citovat jenom ta oficiální čísla, jak jsme klesli, ale ta celková nálada, o které mluvil pan ministr Zářecký, že ta situace je naprosto nesnesitelná, že jsme v podstatě v té hnojůvce až po nos a bojíme se, že se zalkneme každou chvíli - tohle je výsledek politiky, kterou dělal pan Langer na Ministerstvu vnitra. Korupce policie, korupce na státním zastupitelství!

Já bych chtěl říci, že kauza Čunek, způsob, jak se ta kauza vyřešila... Dnes je situace taková, že nikdo nepůjde nahlásit korupci, protože proč by to dělal? Skončí u soudu. To je výsledek vlády pana Topolánka a ministra vnitra Ivana Langera! Mně připadá chucpe, když po tomhle všem tady pan Langer vystoupí s tím nehorázně dlouhým vystoupením, kde mluví o nutnosti prevence, průhlednosti a postihu. Nikoho jste - vy jste přestali úplně postihovat. Co se týče té průhlednosti, tak se podívejte, jak vypadá situace na pražské radnici!

Ve čtvrtek tady budeme projednávat zákony akciích na majitele. Já žádám všechny, kteří tady dnes mluvili o průhlednosti, aby podle toho udělali aspoň ten první krok v tom, snažit se vytvořit elementární transparentnost ve veřejných zakázkách. Dnes máme situaci takovou, že vůbec nevíme, kdo se do těch tendrů hlásí. (Stupňuje důraznost své řeči.) Panu ministrovi to celá léta nevadilo! Teď se tváří, že bojuje proti korupci! Vy, pane ministře, si dovolíte tady říci, že jste navrhoval specializované justiční orgány! A proč dnes neděláte nic proti tomu, když ministryně spravedlnosti, vámi jmenovaná, ruší Vrchní státní zastupitelství v Ostravě a v Brně? Jak to, že neděláte nic proti tomu, když to jednak ruší výslovně, pak, když se jí to nepodaří, tak hledá způsob, jak jim stlačit práci tak, aby jim nezbylo vůbec nic. A vy mlčíte! Vy tady hodinu mluvíte místo toho, abyste cokoliv udělal, tak prostě sedíte a neuděláte nic! Jako ministr vnitra jste to dovedl, kam jste to dovedl, a dovolíte si nám brát čas v boji s korupcí, když to někdo začne chtít dělat?

Já vám něco řeknu. My jsme dnes v prostředí ekonomické krize. Já mluvím se zahraničními diplomaty, kteří mi říkají: Vaše země má jako podmínku cesty z té krize investice. Ale ty investice tady půjdou tehdy, pokud tady bude trochu transparentní prostředí. To znamená my ani nejsme schopni reagovat na nejvážnější problémy, které dnes máme ekonomické, pokud nejsme schopni skutečně něco s korupcí dělat - a ne o ní žvanit jako vy, pane poslanče! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. S faktickou poznámkou pan poslanec Langer. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Langer: Jedno úsloví říká, že když chybějí argumenty, zvedá se hlas. Pan kolega Zaorálek opakovaně prokazuje v této Sněmovně, že se chová jako hulvát. Z tohoto místa na mě řval na podzim roku 2006, urážel mě, a přesto se nic nedělo. Na rozdíl od vás, prostřednictvím pana předsedajícího pane Zaorálku, za námi jsou vidět výsledky práce. Vy jste pouhopouhý hysterický žvanil. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I faktická poznámka skončila. Vyhlásím přestávku do 14 hodin. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Je zde 14 přihlášených, proto je zkrácená přestávka, abychom všechny uspokojili, aby všichni mohli vystoupit.

Děkuji a dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 13.09 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP