(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, děkuji vám. Prostor pro pana ministra Jakuba Šebestu. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji, pane předsedající. Takže budu pokračovat, co se týče auditu. Při provádění vnitřních odborných šetření v rámci organizací napojených na ústřední orgány státní správy je samozřejmé, že si státní správa najímá odborné firmy, které pro ni zpracovávají odborná stanoviska, a státní správa ne vždy má dostatek svých kapacit na plnění těchto úkolů.

Zda výběrová řízení proběhla transparentním způsobem. Výsledky jsou dosažitelné na Ministerstvu zemědělství na odboru zakladatelské činnosti a na státním podniku. Opatření plynoucí z provedených auditů jsou přijímána postupně. V první řadě bylo nezbytné zkontrolovat chod organizace, její řízení a navrhnout optimalizační opatření a odstranit významné nedostatky v jejím finančním a organizačním chodu. O všech výsledcích auditu a závěrech je informována dozorčí rada a vedení podniku.

Chtěl bych podotknout, že hovořím o čase, kdy já jsem neměl možnost ovlivňovat tuhle činnost, takže to je retrospektiva. Externí audity dneska, pane poslanče prostřednictvím předsedajícího, mohu říct, že jsou historickou záležitostí v hřebčíně Kladruby. V současné době se v tomto hřebčíně provádí audit roční účetní uzávěrky za rok 2009. Současně probíhá interní veřejnoprávní kontrola příslušného odboru Ministerstva zemědělství, což souvisí s převodem státního podniku na státní příspěvkovou organizaci. Naprostá většina auditů byla hrazena Ministerstvem zemědělství, prostředky vynaložené na audity by nebylo možné poskytnout na investice Národního hřebčínu Kladruby nad Labem, neboť by se jednalo o nedovolené podpory. Co se týče -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře, obávám se, že to je všechno co ke státnímu koni tady dneska zaznělo. Zas někdy příště, děkuji vám.

Další interpelací, která zde zazní, bude interpelace pana poslance Jana Látky na omluveného ministra Jana Dusíka ve věci solárních elektráren.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážený pane ministře, Česká republika, stejně jako další státy Evropské unie, evidentně přehnala svoji podporu, kterou v rámci podpory obnovitelných zdrojů energie věnovala fotovoltaice a solárním elektrárnám. Nechci se již vracet k číslům o menší účinnosti i menším ekonomickém efektu. Loni úřady povolily rekordní počet slunečních elektráren a letos očekávají další nápor žádostí. Zatím však neřeší, co s černými panely, až doslouží a stane se z nich nebezpečný odpad. I Ministerstvo životního prostředí uznává, že existuje způsob, jak se mohou majitelé solárních elektráren vyhnout tomu, aby se o vysloužilá zařízení postarali. Žádný zákon na ekologickou likvidaci panelů nepamatuje, vztahuje se na ně pouze obecně stavební zákon. Hrozí nebezpečí, že investor může poslat sám sebe do konkurzu a vyhnout se tak odstraňování stavby. V takovém případě by se musel o sluneční šrot postarat stát, resp. obec, na jejímž katastru zařízení stojí. Po předpisech, které povedou k odpovědnému zacházení s příslušnými panely, volají i zástupci solárního průmyslu. Podle nich fotovoltaické elektrárny nesmějí skončit jako ekologická zátěž na bedrech státu, jako je tomu u jiných průmyslových provozů. Evropské solární firmy usilují o to, aby se recyklací fotovoltaických článků zabývala i legislativa Evropské komise. Podle odborníků lze recyklovat až 85 % materiálů, protože panely obsahují velké množství skla a hliníku, které se mohou opět použít. Recyklace slunečních elektráren byla zatím na okraji zájmu, protože jich je málo. Kvůli nebývalému rozmachu tohoto odvětví i u nás bude vysloužilých zařízení rychle přibývat. V České republice zatím není místo, kde by se články recyklovaly...

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče, to je vše, co může zaznít. Dokončete větu, prosím.

 

Poslanec Jan Látka: Ptám se proto, vážený pane ministře, jaké kroky podniká vaše vláda.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, tak to byla jedna interpelace, ale neodcházejte, pane poslanče. Já vám dám příležitost hned k té další interpelaci na téhož pana ministra ve věci ochrany klimatu, neb jste přihlášen a jste na řadě.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za vstřícnost, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, celosvětová ekonomická krize a klimatické změny si žádají zásadní opatření, která přenesou ekonomickou stabilitu a rovnováhu mezi lidskou civilizací a přírodou. Účinným lékem na hospodářskou krizi je omezení produkce skleníkových plynů a využívání obnovitelných zdrojů energie. Česká republika však v moderních řešeních pokulhává. Zdejší ekonomika na každou vyrobenou korunu HDP spotřebuje 80 % více energie než 15 států původní Evropské unie. ČSSD proto dlouhodobě prosazuje, aby se naše země zavázala ke snižování emisí CO2 o 2 mil. tun ročně.

Snížení emisí lze dosáhnout dvěma cestami. První je větší využití jaderné energie včetně dostavby Temelína, druhou je návrh zákona, jehož cílem je maximalizovat energetické úspory a podporovat výrobu tepla z obnovitelných zdrojů. Jsme přesvědčeni, že oba zákony by šly ruku v ruce s inovacemi a přechodem na úsporné technologie. To pomůže nejen ochraně klimatu, ale i vytváření nových pracovních míst a ekonomickému rozvoji. Chovat se zodpovědně a šetrně k životnímu prostředí musí být nejenom zdravé a správné, ale i ekonomicky výhodné a hospodářsky prospěšné i pro průmyslová a energetická odvětví. V otázce ochrany klimatu proto vidíme nejen otázku přežití, ale i otázku příležitostí.

Ptám se proto: Je Česká republika schopna plnit směrnici o podpoře obnovitelných druhů energie, podle které musí dosáhnout 13procentního podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energií? V České republice byly na podporu fotovoltaiky vynaloženy 3 mld. korun, to je 40 % všech prostředků na obnovitelné zdroje energie, ale vyrábí se z ní pouze 7 % obnovitelné energie. Nezvažuje vláda a Ministerstvo životního prostředí větší podporu i jiným obnovitelným zdrojům s větší účinností a větším ekonomickým efektem? (Předsedající: Děkuji.)

Poslední větu. Ve Spolkové republice Německo zvažují pokles výkupních cen pro fotovoltaiku, tedy solární elektrárny, o 15 až 20 %. Nechce jít naše vláda a Ministerstvo životního prostředí podobnou cestou? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Byly to věty dvě, pane poslanče. Ta otázka byla...

Dámy a pánové, to byla poslední interpelace, která tady dneska zazněla, a já musím s uspokojením konstatovat, že Poslanecká sněmovna dnes odpoledne splnila svou kontrolní úlohu vůči vládě a že 17 interpelací na premiéra a zde jsme se dostali k číslu 28 je toho dostatečným důkazem. Panu poslanci Němcovi chci říct, že poslední interpelaci v souladu s jednacím řádem je možné podat v 17.55 hodin, takže kdybych mu dal slovo, poruším zákon a to po mně určitě nechcete.

Takže děkuji panu premiérovi a všem ministrům, kteří zde aktivně působili, i vám, dámy a pánové, loučím se s vámi, přeji hezký večer a zítra v 9 hodin na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 17.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP