(14.50 hodin)
(pokračuje Fischer)

Ujišťuji o tom, že vláda zvažuje zasedání vlády v Moravskoslezském kraji uskutečnit. Samozřejmě vážíme i náklady, které souvisejí s organizací takového výjezdního zasedání. Není to úplně levné, předběžně je to někde okolo 400 tisíc, jsou tam zahrnuty i náklady na nezbytné bezpečností zajištění, ať se nám to líbí nebo nelíbí, tomu se prostě nevyhneme. Ale nicméně je to v úvaze a pak by to přicházelo v úvahu v prvé polovině března tohoto roku s ohledem na program vlády i můj osobní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane předsedo vlády. Pan poslanec Šincl využije svého práva dodatečné otázky.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Já bych jen doplnil otázku. Vy jste mi neodpověděl na otázku, zdali v tomto termínu výjezdního zasedání budou připraveny konkrétní věci, jak se zlepší prostředí a co pro to vláda České republiky udělá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Bylo by jistě iluzorní se domnívat, že tato vláda má v ruce nějaký kouzelný instrument, kde zajistí vyčištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. To snad nemůžeme myslet opravdu tak, že je možné to uskutečnit. My tam prostě přijedeme s nějakým realistickým programem nějakých opatření, proto také si na to dáváme určitý čas, a o těch budeme informovat a debatovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane předsedo vlády. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ludvík Hovorka, který bude interpelovat předsedu vlády ve věci nařizování očkování a příkladu hlavního hygienika.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo vlády, v neděli jsem zaznamenal, že paní ministryně zdravotnictví, hlavní hygienik a první náměstek ministryně zdravotnictví navrhují povinné očkování vojáků, policistů a zdravotníků proti prasečí chřipce. Skutečnost, že hlavní hygienik České republiky Michael Vít a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr se až dosud nenechali naočkovat vakcínou proti prasečí chřipce a přitom nutí vojáky, policisty a lékaře k povinnému očkování, považuji minimálně za určité potvrzení pochybností o bezpečnosti vakcín a o závažnosti prasečí chřipky. S překvapením jsem ze zpráv zjistil, že hlavní hygienik, ač zřejmě nakažený touto velmi závažnou chorobou, se pohybuje po hotelu, chodí na nákupy do nákupního střediska a na bezpečnostní radu státu, a tím zjevně napomáhá šíření viru. Pan hygienik také ve svém vyjádření potvrdil, že nejlépe je chřipku vyležet a užívat hodně čaje s citronem. Oba pánové tak nepřímo podporují pochybnosti o účelnosti stamilionových částek vynaložených na nákup vakcíny proti prasečí chřipce a antivirotik Tamiflu a Relenza. Chřipková epidemie minulého roku se zřejmě ničím nevymyká chřipkovým epidemiím několika minulých let, ale před pár lety se začalo velmi intenzivně obchodovat se strachem z nákazy a farmaceutické firmy na tomto obchodu se strachem vydělaly miliardy dolarů.

Věřím, že okolnostmi vyhlášení pandemie v minulém roce, které umožnilo farmaceutickým firmám testování vakcín na nesrovnatelně menším vzorku osob, jakož i nákupy opcí na ještě dosud nevyvinuté vakcíny, se budou zabývat příslušné orgány Evropské unie. Nedůvěru vzbuzuje především skutečnost, že farmaceutické firmy odmítly převzít odpovědnost za případné nežádoucí účinky vakcíny a přenesly je na státy, které je nakoupily. (Interpelace přerušena předsedajícím.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Váš čas uplynul. Pane předsedo vlády, prosím.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Dámy a pánové, v té interpelaci je několik věcí, několik rovin. Já se zdržím reakcí na to, jak působí hlavní hygienik a jestli chodí tam nebo onam. Já o tom nic nevím, vím, že je nemocen, na bezpečnostní radě byl přítomen v pátek a jevil všechny znaky zdravého člověka. (Smích.) Takže nevím, že by se s ním dělo něco výjimečného. Mám informace, že údajně nás nakazit nemohl, takže jsem s tím schopen žít, stejně jako s informací, že mohl, protože - co mám dělat. (Smích.) Teď už nechme hlavního hygienika jeho osudu a popřejme mu brzké uzdravení.

Jiná věc je ale, a ta je vážnější, ta povinnost související s očkováním. Na základě podnětu prezidenta republiky, který se vyjádřil k povinnému očkování, k povinnosti vojáků se nechat očkovat, a vyslovil s tím velmi zásadní nesouhlas, jsem svolal posléze bezpečnostní radu státu, nejenom k tomuto problému, ale abychom se vůbec informovali o průběhu onemocnění, nástupu, rizika a prognóze. Tam jsme se dohodli tak, že vláda se tím bude zabývat v pondělí. Zabývala se tím. Přijala takové opatření, které znáte. V očkování neměňme strategii, očkování běží, běží jako dobrovolné, místo 16 tisíc vojáků se to teď realokovalo, nebo vztáhlo na cílovou skupinu osmi tisíc. Vojáci teď neočkují vůbec, protože tam je to nula nebo jedna, buď se očkuje povinně, nebo se neočkuje vůbec. V případě, že by toto onemocnění nabralo takové parametry, které je schopen vyhodnotit hlavní hygienik, nechť tak učiní, a pak pro tu cílovou skupinu 200 tisíc osob v té tzv. kritické infrastruktuře se stane očkování povinným. Původně jsme mysleli, že to bude rozhodovat vláda, ale odborníci legislativci nás přesvědčili o tom, že to je skutečně v rukou hlavního hygienika. To je poslední stav věci, pokud jde o očkování.

My jsme rozhodli o dovozu milionu vakcín, to je 500 tisíc obyvatel, protože se očkuje... (Hlas: Opačně.) Opačně. Pardon, 500 tisíc vakcín, milion obyvatel. To je něco, co je na nějaké dolní hranici a považoval jsem to za snesitelné riziko. Tady se ta vláda nemůže rozhodnout úplně dobře a vždycky může být a bude kritizována podle toho, jak to dopadne. Když chřipka nebude, epidemie nebude: vyhodili jste peníze, vážení pánové, podlehli jste nátlaku farmaceutické lobby!, a nedej bože, když ta epidemie přijde: jak to, že jste toho objednali tak málo! Na to prostě není dobrá odpověď, to je věc rozpočtových možností, politického rozhodnutí, vzetí rizika odpovědnosti. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane premiére. Pan poslanec Ludvík Hovorka doplní svou otázku.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Pane premiére, já vám naprosto rozumím, že rozhodování o nákupech v takových případech není jednoduché a odpovídá možnostem. Přesto si myslím, že by se měly minimálně vyhodnotit ty dva případy poslední doby, to je ptačí chřipka, prasečí chřipka. Víme, že v minulém roce to bylo něco kolem 200 milionů Kč, předtím to bylo daleko víc, protože se nakupoval Tamiflu a Relenza. Proto jsem chtěl jenom poprosit, aby podobná rozhodnutí v podobných případech i s ohledem na ty dva poslední případy byla zhodnocena a nějakým způsobem se systémově hledalo řešení i v následujících letech. Protože předpokládám, že se chřipkové epidemie budou opakovat, a stát by k tomu měl mít nějaké systémové řešení.

Jinak bych chtěl poukázat ještě na svou minulou interpelaci, kde jsem říkal, že celá záležitost očkování a zejména převodu skladování a distribuce vakcín z hygienické služby na konsorcium soukromých firem by měla být zkoumána. (Předsedající: To už příště, pane poslanče, bohužel.) Domnívám se, že došlo i k porušení zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pane předsedo vlády, prosím.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Já jsem pořád tušil, že jsem na něco zapomněl v té odpovědi, omlouvám se. To je to, na co jste se teď ptal v posledním dotazu. Ano, to si zaslouží vyhodnocení, ale vzhledem k tomu, že chřipka je globální problém a farmaceutický průmysl je arciglobální problém, odpověď asi nelze hledat jen v Praze, vy jste to zmínil i v té interpelaci, ale skutečně na úrovni Evropské unie a možná ještě v nějakých širších planetárních souvislostech. Ale analýzu, co to vlastně všechno mělo znamenat, kolik to stálo a co máme dělat pro futuro, tu si to určitě zaslouží a doufám, že tato mezinárodní seskupení se budou schopna k tomu vrátit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP